DRUGA OSOBA JE POTPISALA MEMORANDUM

Ćorić: Teza novinara Krešića bila je pogrešna i to sam objasnio

Autor

av

Gost emisije "Tema dana" HRT-a bio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Rekao je kako Hrvatska zastupa tezu da INA mora ostati integralna kompanija i da se riječka rafinerija dodatno obnovi.

 

26.05.2020. u 21:41
Ispiši članak

Naime, političku scenu užarila je Nacionalova objava memoranduma iz 2018. između INA-e i JANAF-a kojim se omogućuje transport INA-ine nafte iz Omišlja u mađarske rafinerije te da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji šalje u mađarske rafinerije, ne u rafinerije Sisak i Rijeka.

"INA je kao rafinerijska kompanija dugo funkcionirala s dva rafinerijska centra u Rijeci i Sisku. S obzirom da nijedna rafinerija nije poslovala punim kapacitetom. U Sisku je poslovala kapacitetom od 20-30 posto na razini INA-e je donesena odluka da se rafinerijski biznis koncentrira na rafineriju u Rijeci dok bi došlo do transformacije biznisa u Sisku", rekao je Tomislav Ćorić.

Ćorić kaže kako Hrvatska zastupa tezu da INA mora ostati integralna kompanija i da se riječka rafinerija dodatno obnovi.

"Imamo dva subjekta memoranduma koji je potpisan, ja sam bio svjedok. S jedne strane imamo INA-u, s druge strane imamo JANAF. Tim memorandumom smo omogućili da se u razdoblju od potpisa tog memoranduma da se rafinerija u Sisku spoji i od nje kreira transportni pravac prema JANAF-ovom skladištu u Sisku. To se godinama nije dogodilo i zato je rafinerija u Sisku bila izolirana. Ona to sad više nije", rekao je Ćorić.

Ćorić je rekao kako mu je žao što je njegova indiskretnost u medijima doživljena da netko novinare u Hrvatskoj prati ili prisluškuje.

"O tome nema ni govora. Ja sam tu informaciju dobio kad je bio aktualan izbor članova Uprave INA-e. Danas je ta informacija zavladala medijskim prostorom neovisno o mom dijelu odgovora gospodinu Krešiću. U taj odgovor smo ušli s indicijom koja je vrlo jasna u okviru pitanja koje je bilo tako postavljeno", rekao je te nastavio:

"Da sam ja interes Republike Hrvatske pretpostavio nekim drugim interesima. Pa je onda Krešić išao s tezom da je jedan član Uprave INA-e potpisao taj memorandum i da je taj član ostao članom Uprave INA-e. Dok su druga dva koja to nisu učinila, prestali biti članovi Uprave INA-e. Ta teza je netočna. U konačnici se ispostavilo da je druga osoba potpisala taj memorandum", rekao je Ćorić.

'Pokušat ćemo vratiti INA-u u hrvatske ruke'

Ministar energetike i zaštite okoliša ističe kako će pokušati vratiti INA-u u hrvatske ruke, javlja HRT.

"Paralelno s tim, u posljednjih nekoliko godina činimo sve da se poslovanje INA-e optimizira i da Hrvatska kao suvlasnik INA-e od toga ima najveću moguću korist", zaključio je Ćorić. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.