PRIJETE NAM PENALI KAO SLOVAČKOJ I ITALIJI

Ćorić: Hrvatska će ispuniti cilj i do 2020. reciklirati 50 posto otpada

Autor

dm/h

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je u srijedu uvjerenje da će, s obzirom na poduzete aktivnosti, Hrvatska postići zacrtani cilj, a to je do 2020. reciklirati 50 posto otpada.

17.10.2018. u 20:14
Ispiši članak

Naše aktivnosti ove godine daju nam za pravo nadati se da ćemo postići taj cilj, istaknuo je Ćorić u objedinjenoj saborskoj raspravi o izmjenama zakona o zaštiti okoliša i o održivom gospodarenju otpadom, odgovorivši time na bojazni dijela zastupnika da Hrvatska neće ispuniti spomenuti cilj i da će plaćati penale.

Hrvatska do 2020. ima obavezu odvajati pedeset posto metala, stakla, plastike i papira iz komunalnog otpada, kojih se sada odvaja tek 27 posto, a u četvrtini lokalnih jedinica odvajanje nije niti počelo.

Sada recikliramo tek 27 posto otpada

Hrvatska je u recikliranju "u relativnom zaostatku", trenutačno reciklira 17, odnosno 27 posto otpada, ako do 2020. ne dostigne 50 posto, prijete joj kazne EU koje treba ozbiljno shvatiti, upozorava Dragana Jeckov (SDSS) i spominje primjere Slovačke i Italije, koja je platila 40 milijuna eura kazne.

Da nam prijete penali, kakve već plaćaju Grčka i Italija koje nisu uspostavile sustav gospodarenja otpadom, upozorava i Tulio Demetika (IDS). Tko će biti kriv ako do 2020. ne ispunimo obvezu, pita se zastupnik i upozorava kako će ceh kašnjenja u konačnici plaćati građani.

Kako ne bi plaćali penale treba se fokusirati na velike gradove, jer ako se tu uspije postići zadovoljavajuća razina, nećemo ih morati plaćati, uvjerava Milorad Batinić (HNS) i napominje kako je naša praksa da sve i uvijek nastojimo odraditi 5 do 12, dakle u posljednji trenutak.

Josip Borić (HDZ) hvali rad resornog ministra, kaže da je u godinu i pol mandata napravio veliki iskorak u gospodarenju otpadom, ali da nam nedostaje "finale" gdje bi koristili sve što odvajamo: staklo, plastiku, papir.

Hvali rješenje po kojem bi reciklažna dvorišta ubuduće morale osiguravati lokalne jedinice s više od 3000 stanovnika, a ne kao dosad, s više od 1500.

Dobrović: Ukidanje HAOP-a vrijedno čuđenja

Zastupnici su, u načelu, hvalili izmjene koje je Vlada predložila u dvama zakonima, no Slaven Dobrović (Most) problematizira ukidanje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), odnosno njeno pripajanje Ministarstvu.

Ta je ideja "vrijedna čuđenja", plitko je objašnjenje da se time povećava efikasnost, kaže taj zastupnik, koji ne spori Vladino opredjeljenje da smanji broj agencija, ali smatra da to ne može opravdati ukidanje HAOP-a.

Ukidanje ne mora biti nužno loše, ali je zabrinjavajuće da se ta odluka donijela ad hoc, dakle bez analize, osim toga nećemo dobiti ništa, jer će broj zaposlenih ostati isti, kaže SDP-ov zastupnik Mihael Zmajlović.

Spajanje HAOP-a sa Ministarstvom ima za cilj povećati efikasnost rada obaju tijela, želimo unaprijediti procese, vjerujemo da ćemo racionalizacijom zajedničkih službi dovesti do efikasnosti, odgovorio je ministar Ćorić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.