ODGOVORNA FISKALNA POLITIKA

Članovi Misije MMF-a podržali odluku hrvatskih vlasti da ne smanji opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto

Autor

am/h

Premijer Andrej Plenković u utorak je ocijenio da je najnovije izvješće Misije MMF-a pozitivno te kako su sugestije MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi ono što i Vlada želi i radi. 

17.12.2019. u 15:45
Ispiši članak

"Ovo je još jedno izvješće, ovaj put iz MMF-a, koje je pozitivno, ono je izrazito pozitivno ocijenilo sva postignuća", rekao je Plenković u izjavi novinarima. 

Istaknuo je kako je Vlada u četiri godine pokazala čvrstinu kada je riječ o odgovornoj fiskalnoj politici i da se vodi načelom da se troši onoliko koliko se zarađuje.

"Za razliku od ranijih vlada nemamo gospodarski rast na temelju zaduživanja budućih generacija nego se on temelji na zdravom rastu. Zdrav rast znači smanjivati dug prethodnih vlada, smanjivati ne samo deficit nego doći u uravnotežen proračun i ostvarivati višak. To je nešto zbog čega imamo investicijski kreditni rejting, nešto zbog čega kročimo jako dobro naprijed prema europskom tečajnom mehanizmu II kao prvom koraku prema uvođenju eura", rekao je premijer. 

Podsjetio je kako je Vlada smanjila nezaposlenost, povećala zaposlenost, povećala plaće u javnom i državnom sektoru za 18,3 posto, a u određenim sektorima i više, poput prosvjete gdje će to biti 23,5 posto do listopada 2020. godine. Ovo je Vlada koja je rasteretila poduzetnike i građane za 9 milijardi kuna u svom mandatu, napravila iskorake u decentralizaciji, istaknuo je Plenković, spominjući da se 200 poslova prenosi s državne razine na županije, da je napravljen velik iskorak u fiskalnoj decentralizaciji, itd.

"Prema tome, sugestija MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi su ono što i mi želimo i radimo, ali ovo je još jedan ohrabrujući trenutak i izvješće jedne od međunarodnih financijskih organizacija koje nas, kao što sam više puta rekao, prate mikroskopski", rekao je premijer. 

Misija MMF-a jučer je, po završetku posjeta Hrvatskoj u okviru godišnjih konzultacija sa zemljama članicama, na temelju članka IV. Statuta MMF-a, objavila završnu izjavu u kojoj uz ostalo ističe da su Hrvatskoj za premošćivanje jaza u prosječnom dohotku po stanovniku u odnosu na EU, uz povećanje ulaganja privatnog sektora, potrebna i veća i kvalitetnija ulaganja javnog sektora, što zahtijeva i snažne reforme javnog sektora. 

"U idućem razdoblju Hrvatska mora odgovoriti na važan izazov uspješnog produbljivanja integracije u Europu - između ostaloga i budućim uvođenjem eura - u razdoblju brzih tehnoloških promjena. Razboritim ulaganjem treba dostići zemlje koje su ostvarile veći napredak. Međutim, za to su potrebne reforme za koje je od presudne važnosti snažna podrška širih slojeva stanovništva", istaknuli su iz MMF-a. 

Članovi Misije MMF-a u zaključnoj su izjavi uz ostalo podržali odluku hrvatskih vlasti da ne smanji opću stopu PDV-a sa 25 na 24 posto, imajući u vidu i nedavne zahtjeve za povećanjem plaća. Preporučili su i da se u ovoj fazi ne smanjuju ni bilo koji drugi porezi jer bi se time mogli ponovno stvoriti proračunski manjkovi i umanjiti učinak smanjenja i nadalje povišenog javnog duga.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.