RADOVANOV GRAD

Čaljkušić: Dali su mi otkaz da bi zaposlili podobne; Bilić odbacio teze da se radi o politički motiviranom otkazu

Autor

mo

Mate Čaljkušić u kolovozu 2018. godine tužio je Grad Trogir nakon što mu je, kako je tada Čaljkušić rekao portalu Direktno, uručeno politički motivirano rješenje o prestanku službe koje mu je bilo poštom uručeno za vrijeme trajanja godišnjeg odmora. 

15.06.2019. u 20:09
Ispiši članak

Naime, njemu je 13. kolovoza 2018. godine prestala služba u Gradu Trogiru dok su mu rješenje o prestanku službe i odjava uručeni poštom za vrijeme trajanja godišnjeg odmora. Čaljkušić tvrdi kako je potez politički motiviran.

"U tim nedjelima ili protuzakonitostima sudjelovali su gradonačelnik Ante Bilić, zamjenik gradonačelnika Viktor Novak, pročelnik Frane Žižak, pročelnik Ivan Meštrović, zamjenik pročelnika Igor Solomun i odvjetnik Boris Ivančić", rekao je za portal Direktno Čaljkušić.

Dodao je i da mu je tada bilo obećano i rješenje o rasporedu na mjesto komunalnog redara i kako je na tu temu s predstavnicima grada održao dva sastanka.  

Čaljkušić je tužio Grad Trogir, a nedavno je dobio i presudu Upravnog suda kojom se poništava rješenje Grada Trogira i gradonačelnika Ante Bilića te rješenje Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i investicije kojim se predmet vraća na ponovni postupak, a Mate Čaljkušić na radno mjesto.  

Mate Čaljkušić kaže kako je presuda Upravnog suda dokaz da je otkaz nezakonit, a razlozi politički. 

"Nakon pretrpljenog mobbinga, šikaniranja i maltretiranja od strane bivšeg poslodavca očekujem od Grada Trogira da postupi po zakonu. U slučaju nepoštivanja presude, morat ću poduzeti druge korake. Ovo je moja satisfakcija i ne bih volio da se to nekome opet dogodi. Pogotovo ne, kada mu je zena trudna kao sto je bio moj slučaj", rekao je Mate Čaljkušić za Direktno.

Sistematizaciju gradske uprave Grada Trogira Čaljkušić naziva  'rodijačko-partijskom'. 

"Svi članovi SDP-a koji su sudjelovali u kampanji Ante Bilića nagrađeni su voditeljskim pozicijama, savjetničkim i mjestima zamjenika pročelnika. Nagrađeni su i pojedini članovi HDZ-a mjestima savjetnika, jer valja se osigurati kada izgubiš izbore! Drugi članovi HDZ-a su nagrađeni jer su rodbinski povezani s pojedinim čelnicima SDP-a. Svi drugi su degradirani ili su dobili otkaz. Neki su vraćeni temeljem presude, ali ne na radna mjesta koja im pripadaju. Zato za mene tamo nema mjesta, očito je! Tako izgleda sistematizacija ili racionalizacija gradske uprave Grada Trogira", kaže Čaljkušić kojem je nedavno presudom Upravnog suda poništeno rješenje o prestanku službe te je  ponovno postao službenik kojem će Grad Trogir morati isplatiti i zaostale plaće u proteklih godinu dana.  

Bilić: Službenici koji su zaposleni u gradskoj upravi više od 20 godina nužno imaju prednost

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić snažno je odbacio teze da se radi o političkim motiviranom otkazu i dodao kako je pravna procedura u potpunosti je ispoštovana. "Odluka je donesena još u ožujku 2018. godine tako da nema govora o tome da nije bilo prethodne najave", rekao je gradonačelnik Bilić.

Podsjećamo, Ante Bilić tada je za Direktno rekao kako je Čaljkušiću uručeno tzv. rješenje o stavljanju na raspolaganje koja za posljedicu može imati prestanak službe, što se dogodilo u ovom slučaju. Odbio je bilo kakvu mogućnost da se radi o politički motiviranom otkazu.

"Gradska uprava i ja nastojimo se prema proračunu i novcu građana ponašati s većom odgovornošću nego da se radi o privatnoj tvrtki.  Trogir ima 14 tisuća stanovnika, a brojka od 75 dosadašnjih djelatnika bila je pretjerana i neopravdana. Na plaće djelatnika izdvajali smo na godišnjoj razini 9,5 milijuna kuna ili 18 posto realiziranog proračuna i time smo postali sami sebi svrha.", kaže Bilić. 

Bilić je rekao i kako Čaljkušić pokušava politizirati proces odbijajući jednostavnu činjenicu da službenici koji su zaposleni u gradskoj upravi više od 20 godina nužno imaju prednost nad njim, koji je u Gradu radio četiri godine.

"Za sve djelatnike kojima će prestati služba u Gradskoj upravi Grada Trogira osigurana je otpremnina, pod jednakim uvjetima, uvjetima, a visina otpremnine ovisit će isključivo o duljini radnog staža službenika. Govoreći o tome, jedan od kriterija vezan uz stavljanje na raspolaganje, odnosno prestanak službe je i duljina radnog staža. Prema tom kriteriju prednost pri ostanku u službi imali su djelatnici s duljim radnim stažom", objasnio je gradonačelnik Trogira. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.