razvoj

Čak 320 milijuna kuna bit će uloženo u bolnice na varaždinskom području

Autor

Direktno.hr

Varaždinski župan Predrag Štromar u ponedjeljak je najavio da će u bolnice na području Varaždinske županije u sljedeće dvije godine biti uloženo 320 milijuna kuna.

20.03.2017. u 13:44
Ispiši članak

U Opću bolnicu Varaždin, pod koju pripada i bolnica u Novom Marofu, te u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, bit će uloženo 320 milijuna kuna, odnosno 220 milijuna kuna iz Europske unije i ministarstava, 83,5 milijuna kuna od privatnog partnera i Fond za energetsku učinkovitost te 15 milijuna kuna županijskih decentraliziranih sredstava, rekao je nakon sastanka s ravnateljstvom Opće bolnice Varaždin župan, koji je pred novinare izašao s novoimenovanim ravnateljem Nenadom Kudelićem.

Projekti se odnose na energetsku učinkovitost, izgradnju dnevne bolnice i objedinjenog hitnog bolničkog prijema, uređenje Odjela za hemodijalizu te nabavu magnetske rezonance u Varaždinu, izgradnju Odjela za palijativu u Novom Marofu te Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama.

"Pred početkom je projekt energetske učinkovitosti. Fond za energetsku učinkovitost daje 40 posto, a 60 posto privatni partner. Kompletno će se urediti sedam paviljona, fasade i stolarija. Vrijednost projekta je 83,5 milijuna kuna. Ovih 60 posto vraćat će se u sljedećih 14 godina iz uštede na energentima,“ kazao je Štromar.

Najavio je dva projekta sredstvima iz Europske unije koji će zamijeniti prethodno planiranu dogradnju varaždinske kirurgije javno-privatnim partnerstvom. Riječ je o dnevnoj bolnici, jednodnevnoj kirurgiji te o objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.

"Za dnevnu bolnicu dobili smo odobrenje od 50 milijuna kuna i trenutno radimo popis opreme. Pripremaju se idejni i glavni projekti. Za objedinjeni hitni bolnički prijem pripremamo projektni zadatak u vrijednosti 20 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu regionalnog razvoja. Siguran sam da ćemo za najviše tri mjesec imati kompletnu dokumentaciju,“ kazao je župan.

Hitni bolnički prijem nalaziti će se u centru varaždinske bolnice i povezivati sadašnje paviljone. Objekt od 4000 kvadratnih metara trebao bi biti izgrađen tako da se kasnije može nadograditi operacijski blok s intenzivnim liječenjem.

Štromar je rekao da je u Ministarstvu zdravstva dogovoreno da predloži Ministarstvu regionalnog razvoja nabavu šest magneta u Hrvatskoj, od kojih jedan za varaždinsku bolnicu. Varaždinska županija krenut će u nabavu novog CT uređaja vrijednosti oko 6 milijuna kuna.

U Novom Marofu kreće izgradnja objekta za Odjel palijativne skrbi sa 72 kreveta, vrijenosti 51,5 milijuna kuna, a za Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama radi se kompletna dokumentacija. Vrijednost tog projekta je oko 90 milijuna kuna.

Ravnatelj Nenad Kudelić na kraju je istaknuo da je Opće bolnice Varaždin, s bolnicama u Novom Marofu i Klenovniku koje su joj pripojene, s obzirom na broj zaposlenih i broj kreveta, peta ustanova po veličini u Hrvatskoj.

"Imamo viziju i puno projekata koji nam predstoje. U središtu našeg plana je pacijent, a ovi projekti će omogućiti da se pružanje usluge provodi na najvećoj mogućoj razini. Naglasak će biti na poboljšanju sustava kvalitete i pristupa pacijentu“, rekao je dr. Kudelić zaključivši da je cilj Opće bolnice Varaždin da se pozicionira kao vodeća ustanova u regiji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na redakcija@direktno.hr, uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.