MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

Božinović komentirao uvođenje snimanja postupanja policije, ali i reakcije iz Beograda zbog proslave Oluje

Autor

ig/Večernji list

U razgovoru za Večernji list, svakako jedna od najvažnijih osoba u Vladi Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožer civilne zaštite, Davor Božinović, govorio je o reformi policije i pandemiji korona virusa. Odgovorio je na kritike predsjednika Milanovića i dijela opozicije na rad Stožera.

15.08.2020. u 08:33
Ispiši članak

Upitan koji su mu prioriteti kao ministru unutarnjih poslova, Božinović navodi:

"Reforma koju sam najavio puno je šire koncipirana od bilo koje dosadašnje. Trenutno sve to detaljno analiziramo i izrađujemo potrebne dokumente vezane uz reformu policijskog rada, ustroja i digitalizaciju. Uz reformu postupanja i ustroja policijskih uprava i postaja te Ravnateljstva policije, Centra za forenzička istraživanja i vještačenja te Policijske akademije idemo i u reformu svih ustrojstvenih jedinica MUP-a, što uključuje daljnje jačanje Uprave za europske poslove i fondove EU-a te Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, posebno u dijelu upravnih poslova. Definitivno je prioritet stvoriti učinkovit i moderan policijski sustav, sukladno stoljeću u kojem živimo, spreman u svakom trenutku efikasno i pravovremeno odgovoriti na stvarne potrebe terena, uzimajući u obzir specifičnosti pojedinih područja. Da bi to postigli, smanjit ćemo birokraciju na minimum i ubrzati radne procese, a to podrazumijeva prije svega digitalizaciju rada. Intencija je također povećati vidljivost policije na terenu, a modernizacijom sustava doprinijeti još jačoj fokusiranosti policije na rješavanje kaznenih djela i prekršaja, te je rasteretiti nepotrebne papirologije. Ovo su važni koraci, potrebni za što bolju funkcionalnost policijskog sustava, a to je u očima građana najvažniji parametar. S tim ciljem, zamisao je i da se dio upravnih poslova poput izdavanja osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i sličnih dokumenata prebaci na druga tijela. Za taj proces nužno će biti potrebno ispuniti niz uvjeta, među najvažnijima su sigurnosni standardi, kako ni u jednom trenutku integritet osobnih podataka ne bi bio doveden u pitanje", rekao je Božinović

Najavio je i umrežavanje i modernizaciju sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu.

"Što se tiče modernizacije i umrežavanja sustava civilne zaštite, to su procesi koji su već započeli i na koje je stavljen poseban naglasak. Znatna financijska sredstva za opremanje bit će osigurana iz EU fondova, za sada je kroz projekte aplicirano za gotovo 200 milijuna eura, a u pripremi su projekti i za iduće proračunsko razdoblje. Postojeći Zakon o sustavu civilne zaštite prilagodit ćemo novim okolnostima i učini ga u potpunosti razumljivim, pri čemu će primarni fokus biti na sigurnosti svakog građanina RH i naših gostiju. Dosadašnje naučene lekcije i stečeno iskustvo pokazalo je na što trebamo staviti naglasak prilikom normativnog uređenja sustava civilne zaštite, sve s ciljem usklađenog djelovanja državne i lokalne razine, u odnosu na upravljanje rizicima prije, tijekom, i nakon izvanrednog događaja", rekao je.

Osvrnuo se na snimanje postupanja policije:

"Cilj nam je sada, u sklopu reformi u koje smo krenuli odmah na početku ovoga mandata, u potpunosti implementirati snimanje postupanja policijskih službenika u svakodnevnom radu. To će zasigurno pridonijeti transparentnosti rada policije i povećati profesionalnost. Uvijek smo si postavljali realne ciljeve čije je ispunjavanje bilo nužno kako bi pratili korak sa zahtjevima i interesima građana, sigurnosti zemlje, samog sustava i policije. I ostvarili smo ih, pa i kad su u pitanju bili problemi koji su sustav opterećivali desetljećima, poput opremanja policije, što smo uspjeli kroz snažno povlačenje sredstava iz europskih fondova za opremanje granične policije, kao i drugih policijskih rodova. Ponosni smo na to da danas imamo jednu od najsuvremenije opremljenih granica u Europi, kako kadrovski, tako i tehnički. Vjerujem da će biti uspješno sve što planiramo", rekao je.

Komentirao je izjavu bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je rekao da u najavljenoj reformi policije nema "ništa novo":

"Po svom dolasku, u MUP-ovom skladištu sam mogao pronaći prazne police, a činjenica da ovaj razgovor vodimo na početku drugog mandata govori sama za sebe. U svom dosadašnjem mandatu sve što sam najavio javno, a to sam činio namjerno da bi stvorio pozitivan pritisak javnosti na sve nas u sustavu, sam i ispunio. Tako će biti i s ovom reformom koja je, kao što sam već naglasio, sveobuhvatna, a to znači da će zahvatiti cjelokupan sustav MUP-a. Sve koje zanima, mogu ovaj proces pratiti od početka, dapače, pozvani su", rekao je Božinović.

O proslavi Oluje kaže:

"Dogodio se civilizacijski korak naprijed u normalizaciji svih odnosa u Hrvatskoj. Ova Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i Hrvatska demokratska zajednica, kao vodeća i najjača politička opcija, neupitno su pokazali da imaju i snagu i državničku odlučnost. Jednako tako cijelo hrvatsko društvo pokazuje visoku razinu zrelosti. Ovo je vrijeme snažnih gesti koje govore da nakon četvrt stoljeća sve žrtve u Domovinskom ratu zaslužuju pijetet, ljudskost u sagledavanju događaja, i prije svega mir. To je poruka pobjednika", rekao je.

Komentirao je reakcije pristigle iz Beograda zbog sudjelovanja predstavnika Srba na proslavi Oluje:

"Hrvatska je uspješna zemlja, pobjednica u ratu, članica EU i NATO-a i nema razloga za bilo kakve frustracije, dapače, imamo snage suočiti se s prijeporima u svojoj prošlosti, no još više imamo razloga graditi svoju budućnost kao suvremena europska zemlja u kojoj svi žele živjeti jer se u njoj dobro i sigurno osjećaju. Hrvatska još uvijek traži svoje ubijene i nestale, to ne zaboravljamo, mnogi još traže istinu i od toga nećemo odustati. Inače, mi smo zadovoljni kad naši sunarodnjaci, kroz demokratske procedure, samostalno pronalaze putove unapređenja suradnje s institucijama država u kojima žive, a pogotovo tamo gdje sudjeluju u vlasti. Što bi mi trebali? Uvjeravati ih da je loše činiti ono što oni smatraju da za njih može biti dobro? Mi smo fokusirani na ekonomske i druge izazove koji su pred svim građanima Hrvatske i tu smo postavili temelje da, kao veoma vidljiva članica EU, pokrenemo potrebne reforme i osiguramo bolji životni standard za sve naše ljude", rekao je Božinović.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.