EUROZASTUPNICA

Borzan tvrdi kako se europskim sredstvma može sufinancirati ugradnja dizala u stambene zgrade

Autor

rj/h

Iako su mnogi tvrdili da se iz Europskih fondova ne može sufinancirati ugradnja dizala u stambene zgrade koje ih nemaju, pokazalo se kroz komunikaciju s Europskom komisijom da je to ipak moguće, rekla je u ponedjeljak zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

03.12.2018. u 17:58
Ispiši članak

Borzan je na konferenciji za novinare u Osijeku napomenula da, kako bi se iskoristila ta mogućnost, postoji jedan uvjet koji Hrvatska do sada nije ispunila, a to je uspješnost povlačenja sredstava iz fondova EU.

"Pokazalo se da Hrvatska nije osobito uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova, ali imamo još jednu priliku. Do kraja ove godine Europska komisija će još jedanput napraviti analizu i ako se pokažemo dovoljno uspješni spremni su izmijeniti program kako bismo iduće godine mogli krenuti s raspisivanjem natječaja za dizala“, rekla je Borzan.

Iznijela je podatak kako na području grada Osijeka ima oko 800 ulaza u višestambenim zgradama visine od četiri do šest  katova koje nemaju dizala.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota rekao je kako bi za ugradnju dizala u svih 800 ulaza bilo potrebno oko 300 milijuna kuna.

"Sredstvima EU fondova moguće je financiranje u iznosu do 85 posto. Znači kako bi osječki vlasnici stanova u takvim zgradama trebali namaknuti preostalih 15 posto, odnosno 45 milijuna. Budući da je u interesu Grada dizanje kvalitete života  sugrađana, Grad bi mogao sudjelovati u sufinanciranju toga projekta u iznosu od pet posto, što je približno 15 milijuna kuna uz uvjet da sve zgrade imaju tehničke uvjete. Slikovito rečeno, to je investicija kao izgradnja dva kružna toka i to u razdoblju od nekoliko godina", dodao je Piližota.

Prema njegovim riječima pozitivni učinci bili bi i kroz zapošljavanje u procesu ugradnje, održavanja, servisiranja dizala , a znatno bi se povećala i vrijednost stana.

"Dakle, radi se o višestruko korisnom projektu kako u socijalnom, tako u gospodarskom, ali  i komunalnom aspektu“,  rekao je Piližota.

Borzan je dodala kako je sada na potezu Vlada, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

"Ono treba poraditi na izmjeni aktualnog Operativnog programa kako bi ovaj projekt makar djelomice ušao u tekuće financijsko razdoblje, a svakako ga treba kvalitetno pripremi za predstojeće financijsko razdoblje koje će trajati do 2027. godine“, zaključila je Borzan.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.