ZAMRAČIO STOTINE TISUĆA KUNA

Bivši šef delničkih vatrogasaca radi u Irskoj kako bi vratio ukradeni novac

Autor

mo/Novi list/Fiore Vežnaver

Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je Dragan Abramović (39), zbog toga što je, kao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Delnica i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Delnice, s računa tih dvaju vatrogasnih postrojbi uzeo i za sebe zadržao ukupno oko 438 tisuća kuna. 

20.04.2019. u 17:59
Ispiši članak

Presudu je, pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića, donijelo vijeće riječkog Županijskog suda na temelju sporazuma stranaka, nagodbe koju je optuženi Abramović sklopio s tužiteljstvom, Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Izrečena mu je uvjetna kazna od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od pet godina ne počini novo kazneno djelo i "ispuni posebnu obvezu da popravi štetu počinjenu kaznenim djelom".

Abramović je, naime, gradskoj delničkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi dosad naknadio sav novac kojeg je prisvojio, u iznosu od oko 116,5 tisuća kuna, a DVD-u Delnice namirio oko 16 tisuća kuna. No, delničkom DVD-u ostao je dužan još oko 306 tisuća kuna, a ispunjenje obveze vraćanja te svote novca jedan je od dvaju uvjeta da mu zatvorska kazna ostane uvjetna. 

Obvezao vratiti i ostalih 306 tisuća kuna u 57 mjesečnih obroka po 5,37 tisuća kuna. Presudom je određeno i da je dužan platiti oko 25 tisuća kuna na ime troškova kaznenog postupka, od čega se najveći dio odnosi na nagradu računovodstveno-financijskoj vještakinji.

Dragan Abramović, po zvanju diplomirani inženjer sigurnosti na radu, koji je sada zaposlen kao radnik u tvornici u Irskoj, gdje mu je i boravište – oglašen je krivim za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, delikte počinjene od siječnja 2015. do svibnja 2017. godine.

U prvoj točki presude inkriminirano je da je tijekom te tri godine, kao šef profesionalne delničke vatrogasne postrojbe, koristeći ovlast raspolaganja sredstvima, izravnim podizanjem s računa uzeo za sebe oko 116,5 tisuća kuna. Kao zapovjednik DVD-a Delnice, s računa te postrojbe za sebe je uzeo oko 322 tisuće kuna u razdoblju od veljače 2016. do svibnja 2017. godine.

Abramović je oglašen krivim i da je tijekom godinu dana, sve do ožujka 2017. godine, prepravio 18 izvadaka banke, tako što je mijenjao podatke o promjenama na računu DVD-a i tako lažirane izvatke predao za knjigovodstvo DVD-a.

Bivši prvi čovjek delničkih vatrogasaca osuđen je i zbog toga što je od listopada 2016. do veljače 2017. godine kao zapovjednik JVP Grada Delnica sačinio i pečatom ovjerio tri fiktivna računa koje je JVP izdao DVD-u, a fakture nisu proizašle iz poslovanja. Račune je predao u knjigovodstvo DVD-a kao prilog uz bankovne izvatke koje je lažirao, piše Novi list

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.