'JE LI GOST SPREMAN PLATITI VIŠE?'

Bivši ministar turizma: Ako smo popunjeni 100 posto, možemo se zapitati jesu li cijene možda preniske

Autor

mp

Direktor Hrvatske udruge turizma i ministar turizma u Vladi Zorana MilanovićaVeljko Ostojić, komentirao je dobar početak turističke sezone, ali i daljnje planove na hrvatskoj obali.

11.04.2023. u 12:28
Ispiši članak

"Što se tiče dolazaka i noćenja, imamo najsvježije brojke i možemo reći da su sukladne očekivanjima. Uskrs je ove godine bio sedam dana ranije nego prošle godine, ali možemo biti zadovoljni otvaranjem turističke sezone. To je dobra najava za ono što nas očekuje. Kad pričamo o brojkama, složio bih se s kolegicom koja je rekla da je važnija zarada i profit od fizičkih dolazaka i mislim da se moramo usmjeriti na kvalitetu i na taj način s održivim brojem gostiju zaraditi što je maksimalno moguće, a istovremeno što manje koristeći fizičke resurse", rekao je.

On navodi da je Uskrs po brojkama bio dobar, a tomu u prilog idu i uvođenje eura i ulazak u Schengen.

"To će biti snažan vjetar u leđa hrvatskom turizmu. Bez noćenja nema ni prihoda. Hrvatska će sigurno na srednji i daljnji rok biti u fokusu konkurentnosti u mediteranskom bazenu. Za uskrsne blagdane realizirano je oko 470 tisuća noćenja, a najbrojniji gosti bili su Nijemci, zatim Austrijanci, Hrvati i Slovenci", rekao je pa je dodao: "Značajno se budi tržište Velike Britanije i Amerike i kako stoje stvari s rezervacijama, i ova će godina biti početak povratka long haul tržišta. Mislim da ćemo se početi vraćati pretpandemijskim brojkama."

Ostojić kaže da slobodno možemo reći da smo u pandemijskim vremenima bili pobjednici Mediterana.

"Ako pokrenemo nove investicije u turizmu, Hrvatska će biti lider na Mediteranu. Ova sezona je tek počela, no svi skupa godinu moramo odraditi pažljivo do kraja. Inflatorni pritisci postoje svugdje, cijene u Hrvatskoj su primjerene. Niti jedan poduzetnik neće dozvoliti da ima prazan objekt. U hotelijerstvu, ciljana razina popunjenosti nije 100 posto, nego 92, 93 posto. Znači da smo pogodili cjenovnu politiku. Ako smo puni 100 posto, možda se ponekad možemo zapitati jesu li nam cijene preniske, odnosno je li gost spreman platiti više. Ne smijemo ići u pravcu prekomjerne gradnje, moramo imati plašljivi odnos s resursima s kojima raspolažemo", rekao je.

Ostojić navodi da strategija održivog turizma dosta dobro promišlja budućnost turizma.

"Mislim da treba biti oprezan kod poreza na jedinice u turizmu. Jedno je kad netko ima tri, četiri kreveta na adresi na kojoj osoba stanuje, tu ne treba raditi drastične pomake. Drugo je kad se grade stambeni objekti pa se pod krinkom obiteljskog smještaja gradi biznis i posao, tu se pomaci trebaju napraviti. Nije logično da je porez na iznajmljivanje stana studentu 12 posto, a kad ga iznajmljujete turistu, to je oko 1,2 posto. Pravi obiteljski smještaj je određena posebnost Hrvatske, tu ne treba raditi prevelike rezove", kazao je za N1.

Za kraj kaže da ne bi bio toliko negativan jer postoje i cjenovno prihvatljiviji objekti i razdoblja godine kad su cijene niže. "Gotovo je nemoguće da si prosječni Hrvat priušti ljetovanje u najboljem hotelu u špici sezone", rekao je te je dodao da je turistički sektor u zadnje dvije godine u prosjeku povećao plaće 27 posto.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.