'OVO JE NADREALNO'

Bivši gradonačelnik Dubrovnika šokiran financijskim stanjem grada: Ovo je potpuno nadrealno!

Autor

rj

Nova sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća će se održati u ponedjeljak, a javnosti se tom prilikom obratio bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

01.10.2020. u 13:02
Ispiši članak

Vlahušić je u svojoj analizi najviše komentirao financijsko stanje Grada Dubrovnika koje naziva nadrealnim, objavio je Dubrovački portal

Njegovo promišljanje prenosimo u cijelosti.

"Pažljivo sam pročitao Izvješće o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci, ove godine te prijedlog trećega rebalansa proračuna za 2020. godinu. Sažeto u jednoj riječi: Nadrealno .

U analizi ću samo temeljem dokumenata i činjenica pokazati, kako se zarađivalo, trošilo, te upravljalo imovinom grada Dubrovnika. U prilogu teksta su dokumenti s weba, gdje su podcrtani bitni podaci.

PRIHODI

Krediti

Mato Franković uzeo je dva kredita dosada. Prvi kredit uzet je 2018. Godine od HBOR-a u iznosu od 132,5 milijuna kuna, za realizaciju kapitalnih projekata, kao što su cesta Most-Pobrežje, osnovna škola Montovjerna, Vila Čingrija, dogradnja Palčice. Drugi kredit u iznosu od 38 milijuna kuna uzet je 2019. godine od OTP banke u ukupnom iznosu od 38 milijuna kuna, za zgradu branitelja u Mokošici.

Novim rebalansom predlaže se kreditno zaduženje u iznosu od 119,5 milijuna kuna. Prvi kredit od 80 milijuna kuna, za kapitalne projekte, gle čuda, opet za cestu Most Pobrežje i osnovnu školu Montovjerna.

Dva puta za iste radove ili ?? Planiraju se uzeti i još dva kratkoročna kredita po 20 milijuna kuna, za koje nije navedena namjena, niti su materijali potrebni za zaduženje upućeni Gradskome vijeću.

Znači za malo više od tri godine nova gradska uprava zadužuje se za 290 milijuna kuna. Kao gradonačelnik u tri mandata i osam godina, ukupno sam se zadužio za 88 milijuna kuna. Brzina zaduženja nove gradske uprave je deset puta veća nego moje.

Nova gradska uprava zadužila je svakoga građanina Dubrovnika, uključujući i tek rođeno dijete sa 7000 kuna ili skoro tisuću eura.

Kredit od 80 milijuna kuna uzima se zbog dobrih financijskih rezultata lani, a ne ove godine, kada su izvorni prihodi znatno smanjeni. Što će biti sa novih 40 milijuna kuna zaduženja koji tek trebaju doći pred gradsko vijeće ne vidi se iz materijala.

Izvješće o prvih šest mjeseci poslovanja u 2020 godini.

U prvih šest mjeseci prema priloženim materijalima ostvaren je prihod od 227 milijuna kuna. Prenesena sredstva od prošle godine su 20 milijuna kuna, te kredit od 40 milijuna kuna. Prihod od poslovanja , umanjen za vanredna sredstva, iznosio je 167 milijuna kuna.
Od toga su Donacije i pomoći iz države i EU iznosile 47 milijuna kuna. To su strogo namjenska sredstva i ne tretiraju se kao izvorni prihod grada. Izvorni prihod grada iznosio je 120 milijuna kuna, od čega su namjenska sredstva prvenstveno komunalni doprinosi i naknada iznosio 36 milijuna kuna. Izvorna nenamjenska sredstva iznosila su 84 milijuna kuna, a prikupljena su od poreza u iznosu od 59 milijuna kuna, imovine 19 milijuna kuna, te ostalih prihoda u iznosu od 6 milijuna kuna. Iz izvornih nenamjenskih sredstava financiraju se plaće, naknade građanima, kreditne obaveze, davanja ustanovama i tvrtkama u vlasnisštvu grada. Međutim samo su plaće u prvih šest mjeseci iznosile 91 milijun kuna, za 7 milijuna kuna su bile veće nego ukupni nenamjenski prihodi.

Prijedlog rebalansa proračuna za 2020. godinu

Ukupni prihodi planiraju se u iznosu od 624 milijuna kuna. Višak prenesenih sredstava od lani isti je kao i u prvih šest meseci i iznosi 20 milijuna kuna. Kreditno zaduženje u ovoj godini planira se u iznosu od 197 milijuna kuna. Ovogodišnjega od 119.5 milijuna kuna i 78 milijuna kuna od neiskorištenoga prošlogodišnjega kredita.

Prihod od poslovanja grada Dubrovnika planira se u iznosu od 408 milijuna kuna. Donacije i pomoći iz hrvatskog i europskoga proračuna, strogo namjenska sredstva, planiraju se u iznosu od 103 milijuna kuna.

Izvorna sredstva grada Dubrovnika planiraju se u iznosu od 305 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ostvareno je 120 milijuna kuna, pa bi do kraja godine trebalo uprihodovati 185 milijuna kuna ili 65 milijuna više nego u prvoj polovici godine. Moguće , ali je vjerojatno da će na kraju godine, ovaj dio proračuna biti kraći za kojih 20 milijuna kuna.

Namjenska sredstva, komunalni doprinosi i naknade te slični prihodi planiraju se u iznosu od 86 milijuna kuna.

Izvorna nenamjenska sredstva planiraju se u iznosu od 219 milijuna kuna, u prvih šest mjeseci ostvarena 84 milijuna kuna što znači da bi do kraja godine trebalo ostvariti 135 milijuna kuna. Od poreza se planira prihod od 138 milijuna kuna, od imovine 57 milijuna kuna te ostalih prihoda u iznosu od 24 milijuna kuna.

Vlahušićevi prihodi

Pri preuzimanju vlasti u lipnju 2017. godine, novu gradsku upravu dočekali su svi plaćeni računi i 70 milijuna kuna na računu. U lipnju 2009. Godine HDZ mi je ostavio 70 milijuna kuna nenaplaćenih računa, plus Garažu na Iljinoj Glavici i ostale dubioze.

U protekle tri godine jednokratno je naplaćeno još 30 milijuna kuna od koncesije za žičaru. Ukupno 100 milijuna kuna gotovine.

U dosadašnje tri godine u gradski proračun slijevaju se novci od : Dubrovačkih zidina, Ducarda, Revelina, koncesije za žičaru te zaustavljanja autobusa na Pilama. Svih pet novih projekata koje sam osmislio, te proveo u djelo , usprkos protivljenju svake političke stranke u gradskom vijeću, pozicijske i opozicijske. Protivno stavu državnih institucija.

Godišnji prihod od ovih pet stavki u protekle tri godine kreatao se od 120 – 160 milijuna kuna ili ukupno 400 milijuna kuna.

Ukupna Vlahušićeva ostavština trogodišnjem proračunu iznosi ravno 500 milijuna kuna.

RASHODI

Navodim samo par karakterističnih primjera.

Plaće grada Dubrovnika prema materijalima poslanih vijeću i objavljenih na web stranicama grada mogu se pronaći na dvije stavke u rashodima proračuna. Prva je stavka 31 Rashodi za zapolene i druga 321 Naknada troškova zaposlenicima.

Pa tako saznajemo da je u prvih šest mjeseci, stavka 31 iznosila 89 milijuna kuna, a stavka 321 dva milijuna kuna. Ukupno 91 milijun kuna. U prijedlogu rebalansa proračuna stvaka 31 rashodi za zaposlene povećava se za 6.3 milijuna kuna i iznosi 185.5 milijuna kuna, a stavka 321 , Naknade troškova zaposlenicima iznosi 5.3 milijuna kuna ili ukupno 190.8 milijuna kuna za plaće u 2020. godini.

U zadnjoj godini moga mandata , 2016. godine, Rashodi za zaposlene i naknade troškova istih iznosili 124,8 milijuna kuna. U prilogu teksta su javni dokumenti o plaćama 2020. i 2017. godine.

U tri godine plaće iz proračuna povećale sa 124,8 milijuna kuna narasle su na 190,8 milijuna kuna ili ravno za za 66 milijuna kuna više.

Povećanje troška plaća je 53 % posto u tri godine manadata Mata Frankovića!!

Nezbilježeno u Hrvatskoj i Europi.

Materijalni troškovi

Navodim samo dva primjera. Trg kod lapadskoga Stadiona, plaćen 600 tisuća kuna, vrijednost malo betona i par držača za bicikle, višestruko manja.

Lazareti. Obnova tri lađe bez infrastrukture i trga, plaćena je 22 milijuna kuna.

Obnova cjelokupnih Lazareta sa čišćenjem i rušenjem nepotrebnoga, izgradnjom kompletne infrastrukture svih deset lađa, trga, te kompletna obnova sedam lađa, te privremeno funkcionalno preuređenje tri zadnje lađe koštala je 32 milijuna kuna. U prvoj mojoj fazi izvedeno je oko 90 posto svih radova.

Preostalih 10 posto radova plaćeno je prosječno tri puta više nego radovu prve faze.

UPRAVLJANJE IMOVINOM

U protekle tri godine dubrovačke zidine predane su DPDS-u na 15 godina, dvije godine prije roka. Nakon potpisivanja ugovora, 2017. godine , samo u protekle dvije godine zidine su zaradile 410 milijuna kuna. Pare nestale, a Grad i DPDS na koljenima mole novce po Hrvatskoj.

Žičara smanjena koncesija na 10 posto u ovoj godini, usprkos pisanom stavu DORHa, da se ne smije isto napraviti. Dokumenti su dio dokumentacije za koncesiju za žičaru.

Naplata dugovanja za zaustavljanje autobusa na Pilama nije provedena, što je vidljivo iz Tablice potraživanja stavka 29. Ukupni dospjeli dug je 17.2 milijuna kuna.

Zaključno

U nešto više od tri godine nova gradska uprava zadužit će se se za 290 milijuna kuna, iznos jednogodišnjeg izvornog proračuna grada.

U protekle tri godine dobila je 500 milijuna kuna Vlahušićeve ostavštine. Plus milijuni u ovogodišnjem proračunu.

Grad slabo naplaćuje potraživanja, a najvredniju gradsku imovinu poklonio je privatnoj udruzi.

P. S. Objava služi kao pomoć u razumijevanju tri točke na narednom gradskom vijeću. Ujedno je i poziv gradskoj upravi, vijećnicima, medijima i javnosti da pokušaju argumentima ispraviti navode iz teksta. Naravno i predložiti rješenja za krizu koja traje", napisao je Vlahušić na Facebooku. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.