RIJEČ JE O 3,6 MILIJARDI KUNA

Beroš reagirao na odluku veledrogerija o obustavi lijekova: Držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo...

Autor

bl

Ministar zdravstva, Vili Beroš, reagirao je na odluku veledrogerija o obustavi isporuke lijekova zbog nagomilanog duga, izvještava N1.

02.03.2021. u 12:39
Ispiši članak

"Prema podacima HZZO dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna. Naime, u javnosti se plasira teza od strane veledrogerija da je iznos duga značajno veći, jer veledrogerije računaju dug od dana kada su izdale račun, a zdravstvene ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa.

Zato držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i svojevrsno ucjenjivanje oko daljnjih isporuka. Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova", rekao je Beroš.

"Istina je, prihodi hrvatskog zdravstvenog sustava su znatno manji od realnih potreba", kazao je Beroš.

Upitan, ministar Beroš rekao je da se slaže s tvrdnjom ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića da je narušen tzv. Bismarckov koncept financiranja zdravstva temeljenog na socijalnom osiguranju, odnosno doprinosima koje građani izdvajaju iz plaće, jer 2016. godine Mirando Mrsić kao jednu od mjera poticaja gospodarstvu oslobodio je obaveze plaćanja doprinosa poslodavce za zapošljavanje mladih ispod 30 godina na period od pet godina. Ti mladi stoga nisu izdvajali za zdravstvo, što proračun HZZO-a košta godišnje 1,2 milijarde kuna, a kroz pet godina to iznosi šest milijardi prinosa manje, rekao je Beroš.

"Izdvajanja su među najnižima od svih zemalja EU-a, a uz to u zadnjih godinu dana na troškove vezane uz epidemiju Covid-19 potrošeno je više od dvije milijarde kuna".

U RH ima ukupno 165 zdravstvenih ustanova s više od 73.000 zaposlenih. Naš zdravstveni sustav prilagođavamo i organizirat ćemo ga u budućnosti da bude održiv, ali i da cijelom društvu pruža sigurnost jer o zdravlju nacije ovisi i cjelokupno gospodarstvo, posebno turizam. Postojeće probleme moramo zajednički rješavati jer su nastali kroz duže vrijeme”, rekao je Beroš.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.