ODBACIO OPTUŽBE KOHOM-A

Beroš odgovorio na prozivke: Pacijenti sami dolaze na hitni prijam jer im njihovi liječnici nisu dostupni

Autor

rj

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je KBC Rijeka. 

17.04.2021. u 13:31
Ispiši članak

Ministar je odgovorio na prozivke. 

"Ja sam od prvog dana svjestan da sam samo jedan kotačić u tom mehanizmu koji mora generirati promjene. Reforma zdravstvenog sustava nije floskula, nego nasušna potreba koja nadilazi boju stranačkih iskaznica i fabricirane afere", rekao je Beroš.

Komentirao je i jučerašnju izjavu premijera Plenkovića koji je rekao da ministar već na idućoj sjednici može iznijeti prijedloge za reformu, prenosi N1

"Premijer je figurativno dao do znanja da je usmjeren na tu problematiku, u radu je određena radna verzija i nacrt pripremljenih reformi. U fazi osnivanja je međuresorna skupina za suradnju, nužno je da svi resori sudjeluju, posebno ministarstva financija i rada. Nije realno da će na sljedećoj sjednici Vlade biti zakonski prijedlozi refome, oni će biti predstavljeni u kasnijoj fazi. Osobno mislim da je pitanje zdravstva i zdravlja nadstranačko pitanje", dodao je. 

'Pacijenti sami dolaze na hitni prijam jer im njihovi liječnici nisu dostupni'

"Ne želim ulaziti u polemiku s vodstvom jedne udruge liječnika primarne zdravstvene zaštite koja često ne zastupa mišljenja većine obiteljskih liječnika koji savjesno i predano obavljaju svoj svakodnevni posao", stoji u Beroševom komentaru Hini.

Naglašava da je skrb o građanima obveza i odgovornost i Ministarstva zdravstva te ne može, kaže, ne reagirati kada mu pacijenti svakodnevno pišu i ukazuju na disfunkcionalnosti zdravstvenog sustava.

"Uz to, svakodnevno pratimo pojave kao što su preopterećenje hitnog prijema, da pacijenti najčešće sami dolaze jer im njihovi liječnici nisu dostupni. To se mora promijeniti", poručio je.

Ministar se ispričao svim obiteljskim liječnicima koji su se osjetili prozvanim i zahvalio im na podršci koju "nesebično" daju u suzbijanju epidemije.

"Ali, radi naših građana uvijek ću reagirati prema svima koji ne rade i ne obavljaju zadovoljavajuće svoj posao bez obzira o kojim zdravstvenim radnicima se radi, bolnički ili primarni ili oni u javnom zdravstvu", poručio je Beroš.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u subotu je oštro osudila dio teksta u Nacrtu reformskih mjera koje je ministar Beroš predstavio na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku.

Iz te udruge su u priopćenju, između ostalog, naveli da je Beroš kao "veliku disfunkcionalnost" u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naveo "upućivanje nehitnih stanja u bolničke hitne" te "nedovoljan odaziv liječnika primarne" u mobilne timove za cijepljenje, optuživši ministra da je "u oba slučaja iznio potpunu laž".

Prozvali su ga i da je "goleme" propuste u funkcioniranju zdravstvenog sustava "pokušao svaliti na leđa obiteljskih doktora".  

Iz KOHOM-a su upozorili da pacijenti samoinicijativno odlaze u hitnu službu zato što na pojedine dijagnostičke pretrage čekaju mjesecima, negdje i po šest mjeseci ili godinu dana, te smatraju da je to isključivo odgovornost aktualnog ministra i njegovih prethodnika jer nisu "uspjeli, znali ili htjeli smanjiti liste čekanja".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.