NOVONASTALI UVJETI

Bedeković: Svi centri za socijalnu skrb otvoreni su za korisnike, krizni stožer komunicira s ustanovama i korisnicima

Autor

ig/h

Ministrica za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da ni jedna ustanova u sustavu socijalne skrbi nije zatvorena za korisnike te kazala da je ministarstvo od početka pandemije u kontaktu s Nacionalnim stožerom, ustanovama i korisnicima.

02.04.2020. u 14:48
Ispiši članak

"Svi centri za socijalnu skrb, domovi za starije i nemoćne, ustanove koje brinu o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, djeci s teškoćom, s invaliditetom ili osobama s invaliditetom ili intelektualnim poteškoćama, otvorene su za korisnike", naglasila je ministrica u četvrtak.

Bedeković dodaje kako su ustanove organizacijski prilagođene radu u novonastalim uvjetima. Kao primjer navela je da Centri s korisnicima komuniciraju telefonom i e-mailom osim u situacijama gdje je potrebna žurna akcija i izlazak na teren.

Podsjetila je da je ministarstvo u suradnji sa Stožerom još 27. veljače izdalo uputu o zabrani posjeta u domove za stare i nemoćne te su osigurani prostori za samoizolaciju, tj. izolaciju ili karantenu u slučaju obolijevanja od korona virusa.

"U ministarstvu tri tjedna djeluje i interni krizni stožer koji komunicira s ustanovama i korisnicima te dnevno odgovara na oko 1000 upita", naglašava Bedeković. Fokus im je, dodaje, i na opskrbljivanju i dostavi sanitarne i zaštitne opreme u sve njihove ustanove.

Upitana što će se dogoditi s korisnicima u slučaju zatvaranja staračkog doma Afrodita u Splitu ministrica je, istaknuvši da se zatvaranje mora najaviti tri mjeseca ranije, kazala kako će se iznaći rješenje za njihov smještaj, bilo kod obitelji ili uz pomoć centra.

Starački domovi ne primaju nove korisnike, osim žurnog smještaja  

Ističući da ministarstvo nema sklopljen ugovor s tim privatnim domom, ministrica je kazala da je o tome saznala iz medija i da je u domu smješteno 66 korisnika. Napomenula je kako je osnivač dužan najmanje tri mjeseca prije zatvaranja objekta informirati ministarstvo i korisnike.

"Pretpostavljam da je iz opravdanih gospodarskih razloga, likvidnosti i brige za buduće poslovanje osnivač morao zatvoriti. Korisnike je potrebno smjestiti gdje god je to moguće bilo kod obitelji, prijatelja i slično. Dio njih jer ne možemo sve, a naglašavam radi se o 66 osoba, bit će razmješten preko Centra za socijalnu skrb", rekla je.

Ministrica podsjeća kako je izdana uputa o neprimanju novih korisnika u domove, osim tzv. žurnog smještaja. "U ovom slučaju će se raditi o potrebi nužnog smještaja, a prema procjeni centra u Splitu".

Korisnici moraju, sukladno uputama stožera, proći samoizolaciju, naglasila je Bedeković i dodala da će sustav socijalne skrbi i u ovom slučaju izaći ususret. Ministrica je istaknula kako se do ovog vremena nije zabilježio ni jedan slučaj pojave korona virusa u domovima za starije.

Osvrnula se i na mjere koje bi dodatno olakšale poslovanje privatnim domovima poručivši da se travanjske gospodarske mjere odnose na potporu zadržavanja radnih mjesta te kako je važno da se tu nađu privatne inicijative bez obzira na djelatnost, jer "znamo da u našem sustavu imamo velik broj privatnih domova", rekla je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.