pitanje udruge

Bauk se obrušio na Vladu: Želimo znati stav o pozdravu 'Za dom spremni'

Autor

Direktno.hr

Želimo znati stav o primjeni pozdrava 'Za dom spremni' u statutu udruge, poručio je u petak SDP-ovac Arsen Bauk koji se obrušio na odluku Vlade jer je odbacila njihov prijedlog zaključka koji su htjeli vezati uz izmjene Zakona o udrugama, a kojim bi se Ministarstvo uprave obvezalo da što prije riješi žalbu Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Varaždina jer im je odbijeno da u statut udruge unesu pozdrav 'Za dom spremni'.

10.03.2017. u 15:22
Ispiši članak

Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji odbio je 14. siječnja 2016. godine zahtjev te Udruge za registracijom statuta jer sadržava sporni, ustaški pozdrav u grbu, pa se Udruga žalila Ministarstvu uprave koje već godinu dana ne rješava tu žalbu.

"Mi smo predložili da se ohrabri i potakne Ministarstvo uprave da riješi žalbu Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Varaždina nakon što je odbijeno da im se omogući uporaba pozdrava 'Za dom spremni' u statutu", poručio je Bauk nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Upravni postupak, podsjeća, traje u drugom stupnju već godinu dana. "Možda jer je to težak slučaj, ali smatramo da resorno ministarstvo, s obzirom da je to prvi takav slučaj, nakon nekoliko presuda treba dati stav o tom pozdravu", rekao je.

SDP-ov stav o spomenutom pozdravu od ranije je poznat, no zaključkom koji im je danas odbijen željeli su ubrzati procedure kako bi dobili i stav Vlade o tom pozdravu.

"Upravni postupak ima i svoju sudsku kontrolu, pa ako Ministarstvo krivo riješi slučaj, može se ići na sud. Mi smo htjeli potaknuti Ministarstvo i Vladu da izraze stav, pa ako odbije žalbu, znamo njihov stav o uporabi tog pozdrava, jednako kao što bi shvatili stav i da žalbu prihvati. Tražimo da pokažu stav, a ako nisu sigurni u njega, neka se konzultiraju s DORH-om, neka zajedno premijer i glavni državni odvjetnik nakon konzultacija održe konferenciju za novinare nakon konzultacija", poručivao je Bauk.

HDZ nije mogao podržati usvajanje SDP-ovog zaključka, pojašnjavao je predsjednik HDZ-ovog zastupničkog kluba Branko Bačić jer nije podrazumijevao ohrabrivanje ili poticanje Vlade da nešto napravi, već nalog.

"Tamo piše "zadužuje se", dakle to je nalog Ministarstvu uprave da ubrza proceduru i riješi žalbu. Mi to nismo prihvatili jer je to suprotno Ustavu i zakonima jer nitko drugi u upravnom postupku, čak ni Vlada, to ne može naložiti, samo stranka u postupku koja može zatražiti da se ubrza radnja u upravom postupku", rekao je Bačić.

Šef HDZ-ovog Kluba prozvao je SDP koji u svom prijedlogu poziva na odluke Ustavnog suda kojima se očitovao u uporabi pozdrava Za dom spremni.

"Mislim da smo se mi već nekoliko puta osvrnuli na odluke Ustavnog suda, i on se nije nikada očitovao o karakteru i neustavnosti pozdrava Za dom spremni već je Ustavni sud riješio nešto drugo", tvrdi Bačić. 

Ustavni sud je, podsjetio je, reagirao na dva rješenja prekršajnih sudova. "Jednom u slučaju postrojavanja postrojbi u Slunju koje su veličale NDH i Pavelića i drugi put u u slučaju uzvika pozdrava Za dom spremni na maksimirskom stadionu i kažnjavanja nogometaša Joea Šimunića.

Ustavni sud je rekao da ne postoji propis kojim bi se reklo da je neustavno", ustvrdio je Bačić.  Vlada je, kaže, imenovala Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću koje bi trebalo donijeti univerzalni propis oko uporabe svih totalitarnih simbola i tada će, kaže, stav HDZ-a biti jasan.

Vesna Pusić (HNS) poručuje da Sabor ima pravo od Vlade tražiti da riješi to pitanje koje nije kao sva druga. "Činjenica da o tome raspravljamo, rezulat je toga što se radi o temi koja je simptomom stanja u hrvatskom javnom prostoru, odnosno sve učestalijeg pokušaja da se rehabilitiraju simboli ili ideologije vezane na nacizam, fašizam i derivirane kvislinške režime i ideologije iz 2. svjetskog rata. U tome je problem", kaže Pusić. 

Suglasna je da je neobično da Sabor mora "gurati" rješavanje tog problema.  Bilo bi, kaže, logično da Sabor ne mora reći ni riječ, nego da Vlada to riješi zbog svog stava, poštivanja Ustava koji kaže da se Hrvatska temelji na antifašističkoj tradiciji. 

"Ovo je vrlo jasna situacija. Klubu HNS-a nije svejedno kako će se taj problem riješiti, smatramo da se treba riješiti tako da se jasno kaže da jedan kvislinško-fašistički pozdrav nije upotrebljiv", izričita je Pusić. 

Iako konstatira da se oporba bavi "jednim pečatom hrvatskih obrambenih snaga", Miro Bulj suglasan je u osudi svih totalitarnih režima, pa i komunističkog. 

Ivan Sinčić (Živi zid) referirao se na osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, ocijenivši da se previše energije daje na suočavanje s prošlošću. Ali neka, nadam se da će se napokon riješiti problem, definirati znanstveni standardi da se uvijek zna što valja, a što ne valja, da ne krećemo uvijek iz početka, rekao je Sinčić. 

Najavio je da će pokrenuti inicijativu za osnivanje odbora za suočavanje s budućnošću, pitajući se je li Sabor svjestan svih promjena koje svijetu donosi budućnost.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.