PRORAČUN VEĆI ZA 2,9 MILIJARDE KUNE

Banski dvori reagirali na izjave jednog od sindikalnih čelnika da se u reformi obrazovanja nije uložilo u ljude

Autor

iz/h

Vlada neprimjerenom i neutemeljenom drži izjavu čelnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca da se u reformi obrazovanja nije uložilo u ljude, te ističe da je proračun Ministarstva obrazovanja povećala za oko 2,9 milijarde kuna, uglavnom za materijalna prava zaposlenika.

10.10.2019. u 21:01
Ispiši članak

"Vlada RH drži potpuno neprimjerenom izjavu predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca, koji je na današnjoj konferenciji za medije izjavio kako 'Vlada u reformskom procesu nijednu lipu nije uložila u ljude' odnosno kako je  'uloženo u zgrade, žice, pametne ploče, ali ne i u ljude'. Koji je motiv gospodina Mihalinca da tako olako daje neutemeljene izjave nije jasno, no brojke su lako utvrdive", rekao je u četvrtak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Ističe kako one pokazuju da povećanje proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja u mandatu ove Vlade iznosi oko 2,9 milijarde kuna, od čega najvećim dijelom za materijalna prava zaposlenika - oko 2 milijarde kuna.

Kumulativno, za mandata ove Vlade u proračunu je samo za materijalna prava zaposlenika u javnim i državnim službama osigurano gotovo 10 milijardi kuna, odnosno otprilike 4 milijarde kuna godišnje u punoj primjeni za javne i državne službe.

Za razliku od Vlade SDP-a koja je u svom mandatu zaposlenima u obrazovanju smanjila plaće, ukinula božićnicu i regres, smanjila prava za troškove prijevoza, visinu dnevnice, visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada ova je Vlada 2017. godine osigurala rast osnovice plaće 2+2+2 posto, vratila regres i božićnicu za javne i državne službe, što je 600 milijuna kuna godišnje tj. za Ministarstvo znanosti i obrazovanja oko 225 milijuna kuna, ističe.

Vlada je povećala i prava za troškove prijevoza (na razini javnih službi ukupno povećanje od 150 milijuna kuna godišnje), kao i visinu dnevnice (sa 150 na 170 te na 200 kuna) i visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada.

Uz to, zaključen je i Granski kolektivni ugovor za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava, što je na godišnjoj razini 50 milijuna kuna. Milić dodaje i da je samo u ovoj godini (3 posto od 1. siječnja i 2 posto od 1. rujna) rebalansom za plaće Vlada osigurala otprilike 300 milijuna kuna, a to će u idućoj godini u sustavu znanosti i obrazovanja ukupno iznositi 550 milijuna kuna.

Ova Vlada od početka svojeg mandata vodi odgovornu fiskalnu politiku, a paralelno s tim radi i na povećanju plaća državnih i javnih službenika u granicama mogućnosti, poručuje Milić.

"U kratkom vremenskom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća", dodaje.

Navodi pritom da je osnovica plaće do danas porasla za više od 11 posto i da je Vlada paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima, kao i da je sindikatima u obrazovanju ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.