VELIKE LOŽE U HRVATSKOJ

BANDIĆ UGOSTIO MASONE U tajnosti organizirao prijem za tri lože s područja bivše Jugoslavije

Autor

ig/Marina Borovac Sandra Veljković/Večernji list

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić organizirao je prijem za masone krajem proljeća prošle godine, kada se povodom obilježavanja stote obljetnice od osnivanja Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca "Jugoslavija" u Zagrebu sastali predstavnici velikih loža iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Potpisan je i sporazum o obilježavanju obljetnice.

21.02.2020. u 08:57
Ispiši članak

“Ovaj važni jubilej proslavljen je u izuzetno srdačnoj i bratskoj atmosferi uz prateći program i uz prijem kod gradonačelnika grada Zagreba”, objavljeno je lanjskog lipnja na internetskoj stranci Regularne Velike lože Srbije drevnih, slobodnih i prihvaćenih masona.

Mason iz Srbije Branko Rogošić navodi da ih na kraju nije primio gradonačelnik, nego se u zadnji tren pojavila njegova pomoćnica.

Na zajedničkoj fotografiji koji su objavili masoni iz Srbije pozirali su veliki majstor Velike lože Srbije dr. Lukas Rasulić te veliki majstor Velike lože Hrvatske “Grof Ivan Drašković” dr. Slobodan Kuvalja. Ova je hrvatska loža ujedno i jedina regularna masonska organizacija u nas, priznata i u inozemstvu. Osnovana je 1993. godine, a njezin veliki meštar bio je i odvjetnik Marijan Hanžeković

U Hrvatskoj postoji cijela zbrka oko masonskih udruga. Dobri poznavatelji djelovanje te organizacije kažu da svaka zemlja ima zapravo samo jednu ložu koja je regularna i koju priznaju druge velike lože. U Hrvatskoj navodno postoji više od deset masonskih loža, ali u registru udruga postoje tri koje u svome nazivu imaju riječ loža. Dvije su u Zagrebu i jedna u Rijeci. Tako se navodi da je Bojan Šober predsjednik Velike lože Hrvatske sa sjedištem u Rijeci te da je njegov zamjenik Damir Sila-Zih. Predsjednik prije tri godine registrirane Velike lože “Croatia” u Zagrebu je Damir Pokupec. Najstarija masonska loža, ujedno ona koja se smatra jedinom priznatom jest ona osnovana 1993. godine, Velika loža Hrvatske “Grof Ivan Drašković”.

Veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske je Dr. Nikica Gabrić. Utjecaj te udruge s vremenom je rastao od kada je godinu nakon osnutka dr. Gabrić preuzeo vodstvo od IT stručnjaka iz Srbije Zorana Vojnića Tunića.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekao je kako je početkom ožujka 2018. godine pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom, a kojoj tada Gabrić nije bio na čelu.

"Od kraja ožujka 2018. pa do danas, zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem ni u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a ni u radu novoosnovane udruge", rekao je Jelenić.

Kada je riječ o osnutku Velikog Orijenta Hrvatske, u jedinom broju magazina koji je ta organizacija izdala, a koji se zove Loža, utemeljitelj Zoran Vojnić Tunić kaže:

"Utemeljenje VOH-a bilo je izvedivo samo na jedan jedini mogući način, tako da se hrvatskim slobodnim zidarima vrati dostojanstvo, isprave učinjene povijesne nepravde, te u konačnici da se vrati Svjetlost s mjesta na koje je odnijeto 1919. godine. Svijetlo je unio Veliki majstor Velikog Orijenta Srbije (VOS) – Orijent Beograd, mr. Dušan Vukić. Po izvršenom instaliranju i unosu Svjetlosti u Veliki Orijent Hrvatske, pristupilo se i instaliranju mene kao utemeljitelja i prvog Velikog majstora Velikog Orijenta Hrvatske na mandat od godinu dana, kao i Predsjednika Velikog Senata Velikog Orijenta Hrvatske, Uvaženog i milog Brata Vladimira Šalića".

U magazinu Loža opisano je formiranje svih loža koje su u sastavu Velikog Orijenta Hrvatske. To su Velika loža Stup mudrosti, Velika loža Stup ljepote, Velika loža Stup snage i Velika loža Libertas. Na čelu su im veliki majstori Rajko Vučković, Damir Jandrašek, Hrvoje Kolarić i Mirko Kostelac, objavljeno je u Loži. Posljednja trojica nalaze se među autorima Lože, a tekstove su pisali i dr. Nikica Gabrić te Zoran Vojnić Tunić, piše Večernji list.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.