Facebook priopćenje

Arsen Bauk smatra neustavnim promjenu imena Titovog trga

Autor

Direktno.hr

O promjeni imena šibenske Poljane maršala Tita u Poljanu oglasio se na Facebook profilu ministar uprave Arsen Bauk, koji tvrdi kako je današnja odluka Gradskog vijeća neustavna i pritom se poziva na odluku Ustavnog suda iz veljače 2006. u kojoj se navodi da je promjena imena ulice ili trga neustavna i nezakonita ako se prije građani s tog područja ne izjasne o prijedlozima takvih izmjena.
26.05.2015. u 21:09
Ispiši članak

Po Zakonu o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem je području naselje, ulica ili trg. U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena kroz oblik mjesne samouprave, navodi se među ostalim u tadašnjoj odluci Ustavnog suda.

Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti značio bi propust koji bi odluku o promjeni imena naselja nakon što ona stupi na snagu činio nesuglasnom s odredbama Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samouprav i Zakona o naseljima.

Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području na kojem je naselje kojemu se predlaže promijeniti ime bio bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu Ustavom. Osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu bio bi i svaki drugi propust koji bi sadržajno bio protivan Ustavu i zakonu, navodi se u odluci Ustavnog suda iz 2006. na koju se poziva miniitar Bauk.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.