POZAMAŠAN IZNOS

Anušić zatražio Plenkovića za pomoć, u Osijek stiže pet milijuna kuna za obranu od komaraca

Autor

av/h

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić na izvanrednoj koordinaciji s gradonačelnicima i načelnicima općina izvijestio je u srijedu da je Vlada odobrila iz državnog proračuna zatraženih pet milijuna kuna kao pomoć u zaustavljanju najezde komaraca na području županije.

19.06.2019. u 15:32
Ispiši članak

Anušić i zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota u utorak su poslali Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću dopis u kojem traže pomoć kako bi se riješio problem najezde.

Župan je rekao kako osim tih pet milijuna kuna ima čvrsto obećanje da će županija dobiti koliko god bude trebalo sredstava kako bi se riješila ova "nepodnošljiva situacija“. Najavio je kako očekuje da će idućeg tjedna početi tretiranje komaraca zrakoplovima na području cijele županije.

Anušić je ocijenio da dosadašnji sustav tretiranja komaraca nije dobar i treba pod hitno napraviti novu strategiju.

"Svaka općina i grad imaju svoju teoriju kada to treba raditi, a neke ne tretiraju uopće. Ne vrijedi nam tretirati Osijek, ako okolne općine to ne čine, pa nam iz njih dolaze novi komarci“, rekao je Anušić uz konstataciju kako od danas kreće potpuno novi način borbe protiv komaraca.

"Namjeravamo izraditi strategiju pristupa ovom problemu i vrlo brzo osnovati ustanovu koja će se baviti isključivo problemom komaraca. Ubrzo ćemo uputiti zahtjev nadležnim ministarstvima da nam se dopusti i aviotretiranje rubnih dijelova Kopačkog rita“, rekao je župan.

Ocijenio je kako je problem s komarcima prioritetni sigurnosni i zdravstveni problem koji se ne može riješiti tretiranjem sa zemlje jer to nema gotovo nikakvog učinka.

"Tretirat ćemo iz zraka područja iz kojih dolazi najviše komaraca, a to su poplavna područja koja su nepristupačna vozilima za tretman komaraca. Ubuduće nećemo dopustiti da se cijela županija nađe u ovakvoj situaciji i zato idemo s drugačijim pristupom. Strategija koju ćemo usvojiti temeljit će se na tome da se 365 dana u godini prati stanje vezano za razvoj komaraca“, rekao je župan.

Pojasnio je da monitoring treba početi već u veljači tako da se provede pregled vodenih površina i utvrdi koji su mogući epicentri razmnožavanja komaraca.

"Ključan je larvicidni tretman prije nego što se izlegu, pa nam se neće događati ovo što imamo sada", dodao je. 

Sazvao sam ovu koordinaciju, rekao je župan, jer će strategiju koju ćemo izraditi morati usvojiti na svojim općinskim i gradskim vijećima sve jedinice lokalne samouprave na području županije. "Nadam se da su svi izvukli pouku iz ovoga što se dogodilo i da će se ubuduće ponašati odgovornije“, zaključio je Anušić.

Zamjenik gradonačelnika Piližota je ocijenio kako je ključno koordinirano tijekom cijele godine raditi na ovom problemu. Dodao je kako su poseban problem poplavna područja s kojih dolazi najviše komaraca.

Iznio je rezultate monitoringa županijskog Zavoda za javno zdravstvo prema kojima se pokazalo da u ukupnoj populaciji komaraca na području Osijeka čak 80 posto čine komarci koji su doletjeli s poplavnih područja.

"Grad Osijek je za ovu godinu predvidio tri milijuna kuna za tretiranje, ali to ne pomaže kad nakon tretmana s poplavnih područja i naselja gdje nije obavljen tretman stižu novi rojevi", upozorio je.

Iako Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nalaže da svi gradovi i općine moraju osigurati sredstva za tretiranje komaraca, Piližota je rekao da razumije načelnike općina koje imaju male proračune pa nisu ispoštivali obvezu jer tretmani iziskuju velike iznose.

Upravo zbog toga moramo naći način da se to riješi i mislim da smo na pravom putu ako idemo na osnivanje javne ustanove koja će se baviti isključivo ovim problemom“, rekao je Piližota.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.