O ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja

Hodak za Direktno: Na Ustavnom sudu zastupljene su ideologije SDP-a i HDZ-a; kako se dogovorimo tako ćemo i suditi

Autor

dd

Iz inicijative 'Narod odlučuje' najavili su kako će potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava predati Saboru 13. lipnja, dok je njegov predsjednik Gordan Jandroković poručio kako bi volio da potpisi stignu što prije te podsjetio na daljnju proceduru s njima. Pravorijek o ustavnosti oba pitanja dat će Ustavni sud. Odvjetnik Zvonimir Hodak komentirao je za Direktno proturječnost u stavovima ustavnopravnih stručnjaka, istaknuvši kako oni očito prije svega imaju podlogu u njihovim svjetonazorskim odnosno ideološkim gledištima.  

01.06.2018. u 17:50
Ispiši članak

Predsjednik Sabora Jandroković pojasnio je da će potpise koje dobiju proslijediti Vladi i Ministarstvu uprave koje će ih onda provjeriti. "Odbor za Ustav,  poslovnik i politički sustav sigurno će raspravljati  o referendumskim pitanjima. S obzirom na proturječne stavove i pravnih stručnjaka i u političkom prostoru, očekujem da će Odbor od Ustavnog suda zatražiti da da svoje mišljenje o referendumskim pitanjima", komentirao je predsjednik Sabora.

Hodak je podsjetio da profesorica ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić tvrdi da su referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava neustavna, dok profesor ustavnog prava Mato Palić s Pravnog fakulteta u Rijeci smatra da su u skladu sa zakonom i Ustavom te je osobno potpisao oba referendumska pitanja; i onaj o smanjenju broja saborskih zastupnika i o ograničavanju mandata zastupnika nacionalnih manjina.

"Dakle i kod ustavnopravnih stručnjaka, kada odlučuju o pravnim i ustavnim pitanjima dolazi do izražaja njihov svjetonazor i on je podloga za ocjenjivanje ustavnosti", primjetio je odvjetnik Hodak.

Ističe kako bi Ustavni sud morao vrlo brzo odlučiti o ustavnosti referendumskih pitanja, a ako odluči da su protivna Ustavu onda sve skupa 'pada u vodu' i vjerojatno će završiti na međunarodnim sudovima kao što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

"Jasno je da su obje glavne stranke; i SDP i HDZ apsolutno protiv referenduma. Pitanje je kako će odlučiti Ustavni sud. Treba imati na umu da su i na Ustavnom sudu zastupljene ideologije tih dviju stranaka i da je sve na kraju stvar dogovora. Kako se dogovorimo tako ćemo i suditi", napominje Hodak.

'Šeks zna svoj posao'

Glede samih uvjeta za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma i naš sugovornik smatra da su izrazito restriktivni i da su propisi rađeni tako da se takve inicijative maksimalno otežaju. "Vladimir Šeks zna svoj posao i on je tu majstor", ironičan je Hodak koji se zalaže za  liberaliziranje Zakona o referendumu  i prilagođavanje praksama u europskim zemljama.

S obzirom da inicijativi "Istina o Istanbulskoj" nedostaje nekoliko tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije, predstavnik inicijative Željko Sačić rekao je za Direktno kako su poduzeli sve pravne mjere; uputili dopise ministru Kuščeviću, Ustavnom sudu te Državnom izbornom povjerenstvu. Kazneno su prijavili i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela te načelnika općine Gradac. Traže da im se omogući petnaestodnevno produljenje roka da građani ostvare svoja ustavna prava.

"Inicijativa se jedino može vratiti u igru putem pravosuđa", uvjeren je i odvjetnik Hodak, koji smatra da tužbu treba podnijeti na sudu opće nadležnosti, odnosno građanskom sudu koji treba donijeti presudu jesu li opstrukcijama lokalnih čelnika oštećeni i jesu li njihove odredbe bile protuzakonite. 

Istodobno, nužna je i notifikacija prema Ustavnom sudu kako bi i on zauzeo svoje stajalište, odnosno jesu li gradonačelnici svojim postupanjem povrijedili Ustav ili ne, smatra naš sugovornik te zaključuje kako je ishod neizvjestan jer je to prvi takav slučaj u Hrvatskoj. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.