KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

U Zagrebu 445 novozaraženih; gotovo 300 oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, preminule tri osobe

Autor

js/lš/bl/iz

Donosimo situaciju s korona virusom po županijama. 

24.11.2020. u 07:43
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (36), Ličko-senjska (20), Sisačko-moslavačka (115), Istarska (79), Primorsko-goranska (172), Bjelovarsko-bilogorska (57), Osječko-baranjska (210), Zagrebačka (142), Koprivničko-križevačka (87), Grad Zagreb (445), Dubrovačko-neretvanska (31), Vukovarsko-srijemska (63), Zadarska (94), Šibensko-kninska (52), Varaždinska (242), Međimurska (128), Karlovačka (83), Splitsko-dalmatinska (290), Brodsko-posavska (99),  Krapinsko-zagorska (35), Virovitičko-podravska (26)

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Primorsko-goranska (dva), Osječko-baranjska (šest), Dubrovačko-neretvanska (dva), Vukovarsko-srijemska (tri), Zadarska (dva), Varaždinska (tri), Splitsko-dalmatinska (tri), Brodsko-posavska (dva), Krapinsko-zagorska (tri)

U posljednja 24 sata zabilježena su 2323 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučaja u Hrvatskoj ukupno 19.161, priopćio je Stožer civilne zaštite.

20.39 Na području Virovitičko-podravske županije 26 je novozaraženih korona virusom, najviše srednje životne dobi, izvijestio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite. U Virovitici je devet novozaraženih, Slatini pet, Špišić Bukovici i Pitomači po tri, Mikleušu i Sopju po dva te Crncu, Novoj Bukovici i Orahovici po jedan. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je 38 oboljelih, a u KBC Osijek četvero s područja Virovitičko-podravske županije.

14.14 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 35 novih osoba pozitivnih na korona virus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalnih samouprava: Grad Donja Stubica (četiri), Grad Klanjec (jedan), Grad Krapina (pet), Grad Oroslavje (dva), Grad Pregrada (jedan), Grad Zabok (šest), Općina Bedekovčina (dva), Općina Đurmanec (jedan), Općina Gornja Stubica (dva), Općina Krapinske Toplice (tri), Općina Mače (jedan), Općina Marija Bistrica (jedan), Općina Petrovsko (jedan), Općina Stubičke Toplice (jedan), Općina Sveti Križ Začretje (tri) i Općina Veliko Trgovišće (jedan).

U istom su razdoblju preminule tri osobe pozitivne na SARS CoV-2.

14.03 Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 99 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (59), općina Garčin (devet), općina Rešetari (sedam), općina Brodski Stupnik (pet), općine Gornja Vrba, Oprisavci, Oriovac, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje (po četiri), općine Davor, Donji Andrijevci, Klakar i Sibinj (po tri), općine Cernik, Dragalić, Gundinci, Okučani, Sikirevci i Vrbje (po dva), grad Nova Gradiška te općine Bebrina, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Podcrkavlje i Staro Petrovo Selo (po jedan) te 16 osoba s prebivalištem u drugim županijama. Nastavlja se epidemiološka obrada pozitivnih osoba te njihovih kontakata.

U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" preminula je jedna ženska osoba (1956. godište), a jedna muška osoba preminulaje u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (1927. godište). Preminule su osobe imale i niz drugih komorbiditeta.

13.58 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1005 obrađenih testova u utorak je 290  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita 121, Imotskog 15, Kaštela 27, Makakrske 11, Omiša 13, Sinja sedam, Solina 17, Supetra jedan, Trilja četiri, Trogira sedam, Vrgorca tri, Vrlike jedan, Dicma dva, Dugog Rata 6, Dugopolja jedan, Gradca dva, Klisa dva, Lovreća četiri, Marine jedan, Milne jedan, Muća tri, Podbablja šest, Podstrane 16, Prološca sedam, Runovića jedan, Segeta pet, Selca jedan, Šolte jedan, Zagvozda dva i Zmijavaca dva.

Od ukupnog broja novooboljelih 137 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2262 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 157 Covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe; dvije muške osobe starosti  83 i 75 godina i jedna ženska osoba stara 67 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju.

13.26 U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su 83 novozaražene osobe, do sada 2457  te 75 umrlih, od kojih 31 osoba iz domova za starije i nemoćne, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite na kojoj je najavljeno antigensko testiranje u domovima zdravlja.

Stožer i Karlovačka županija odlučili su se provesti antigenska testiranja u svih pet domova zdravlja, koliko ih je u pet gradova na području te županije. Karlovačka županija je za svaki dom osigurala po tisuću testova, rekla je načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar i dodala da je to za početak.

Pozitivni na testu znat će da su pozitivni, a u onih s negativnim nalazom provest će se i PCR testiranje u Zavodu za javno zdravstvo, kao i do sada, u Karlovcu ili Ogulinu. Antigensko testiranje, također testiranje brisa iz nosa i grla, organizirat će i provoditi 75 timova obiteljske medicine.

Hajsan Dolinar najavila je i čvršću funkcionalnu integraciju svih triju bolnica, u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi, kako bi se lakše, u skladu s potrebama tijekom pandemije, raspoređivali ljudski kapaciteti, medicinsko i nemedicinsko osoblje, te tehnički i materijalni resursi.

Ujedinit će se i baze podataka i zajedno planirati aktivnosti tijekom pandemije. Stožer je odlučio i da se bolnice u Karlovcu i Ogulinu imenuju Covid bolnicama u slučaju progresije pandemije. 

12.59 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 384 osoba, od čega je evidentirano 95 slučajeva osoba pozitivnih na virus Covid-19 u Međimurskoj županiji. Uz njih, evidentirana su 33 vjerojatna slučaja na temelju kliničke slike (epidemiološka povezanost s dokazanim slučajem bolesti) pa je statistički evidentirano 128 pozitivnih osoba.

12.49 U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su 242 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrle su tri osobe, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među umrlima u posljednja dva dana su i osobe u 50-tim godinama, bez težih popratnih bolesti, naveli su iz županijskog Stožera.

U Varaždinskoj županiji u tjedan dana zabilježeno je 1786 novih slučajeva zaraze, što je najviše od početka epidemije. Broj novooboljelih od Covida-19 unutar sedam dana je na 100.000 stanovnika dostigao vrijednost od 1060, što je i dalje najviša vrijednost među svim europskim regijama. Udio pozitivnih na Covid-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, u ponedjeljak je iznosio visokih 55 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 47 posto.

Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 201 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 70 na odjelu infektologije, a 10 na ostalim odjelima u Varaždinu, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 55 ih je u Klenovniku, a 50 u Novom Marofu.

Uz tri nove osobe umrle u protekla 24 sata, broj umrlih tijekom ovog mjeseca povećan je na 63.

Među umrlima od Covid infekcije su sve mlađe osobe, upozorili su iz Stožera. Pojašnjavaju da su samo u posljednja dva dana umrle tri osobe koje su bile na početku 50-ih godina, i to bez težih popratnih bolesti.

Ukupno je do sada od početka ožujka u županiji evidentirano 66 umrlih osoba pozitivnih na Covid-19. Oporavila se 231 osoba.

12.19 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 52 su nova slučaja oboljenja od Covid-19 infekcije. 

"Oboljelo je i još četvero korisnika doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Šibeniku, jedan korisnik doma za starije i nemoćne osobe 'Cvjetni dom' Šibenik i 14 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Knin", kažu u stožeru.

11.51 Na području Zadarske županije 94 su nova slučaja zaraze korona virusom. Novooboljele osobe su sa područja gradova Zadar (45), Benkovac (dva), Biograd na Moru (dva), Obrovac (četiri) i Pag (šest) te općina Bibinje (četiri), Galovac (tri), Jasenice (jedan), Kali (dva), Kukljica (dva), Lišane (jedan), Novigrad (tri), Polača (jedan), Poličnik (dva), Posedarje (tri), Povljana (dva), Sali (dva), Stankovci (jedan), Starigrad (jedan), Sukošan (četiri), Sv.Filip i Jakov (jedan), Vrsi (jedan) i Zemunik Donji (jedan).

Tijekom ponedjeljka testirano je ukupno 465 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 2175 stanovnika, a izliječeno je 116 osoba. U ovome trenutku aktivan je 1471 slučaj zaraze korona virusom.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica korona virusne bolesti preminula su dva muškarca u dobi od 71 i 83 godina od kojih je jedan bio na respiratoru.

11.08 U Domu za starije psihički bolesne osobe Bistričak u Otočcu, u od 154 korisnika trenutno je njih 127 oboljelo od Covida-19, priopćio je u utorak ličko-senjski Stožer CZ, a Hina doznaje da od utorka više nema novopozitivnih korisnika u Domu za starije i nemoćne u Gospiću.

U Gospićkom Domu za starije i nemoćne zaraza korona virusom je trajala sedam tjedana.

Ravnateljica Doma Bistričak Ivanka Jagec, rekla je za Hinu da je od 127 zaraženih korisnika njih sedam u bolnici, ali nikome od njih ne treba potpomognuto disanje. Na korona virus je od ranije pozitivno i 14 djelatnika Doma koji su u samoizolaciji te ih mijenja osoblje iz njihovih podružnica u Jalžabetu i Kotoribi.

"Svi korisnici imaju sve što im treba, brinemo se za njih i nadamo se da će simptomi kod oboljelih ostati ovako blagi kao do sada", rekla je Jagec.

10.40 Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 445.

Broj osoba testiranih antigenskim testovima je 978, a od toga je broja pozitivnih bilo 248 osoba. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1311 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 349 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 839 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1569 osoba.

10.31 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 63 nove pozitivne osobe na Covid-19 (19 osoba iz Vukovara, 17 iz Vinkovaca, 4 iz Otoka, po dvije osobe iz Ivankova, Negoslavaca i Starih Jankovaca, po jedna iz Andrijaševaca, Babine Grede, Banovaca, Bapske, Bošnjaka, Bršadina, Cerića, Iloka, Jarmine, Lovasa, Markušice, Prkovaca, Soljana, Starih Mikanovaca, Tordinaca, Vere i Županje). Preminule su tri osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3973, od kojih je 3322 osobe izliječeno, a ukupno je preminulo 63 osobe. Trenutno je u županiji 65 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 213 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 23.206. U samoizolaciji na području županije su 1032 osobe.

10.29 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 31 novi slučaj zaraze korona virusom. Radi se o 11 osoba iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, tri iz Konavala, tri iz Korčule, dvije iz Ploča, po jednoj osobi iz Kule Norinske, Opuzena, Orebića, Trpnja i Župe dubrovačke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Preminule su dvije osobe, jedna muška osoba iz Blata (rođ. 1937.) i jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1945.).

Izliječeno je 87 osoba. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 45 osoba pozitivnih na korona virus. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru.

10.28 Kako Dnevnik.hr doznaje od Zvonimira Šostara, ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, na tom zavodu u ponedjeljak su testirali 1311 ljudi. Pozitivnih je 349. No još nema podatke za cijeli Zagreb.

10.23 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno novih 87 slučajeva bolesti Covid-19. Trenutno je aktivno 604 slučajeva, 75 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 68 osoba.

10.15 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije evidentirane su 7724 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječene su 4224 osobe, a 34 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 3466 slučajeva.

U odnosu na podatke od ponedjeljka oboljele su 142 osobe (gradovi – 19 Samobor, šest Sveta Nedelja, 11 Zaprešić, četiri Jastrebarsko, 39 Velika Gorica, sedam Ivanić-Grad, 12 Dugo Selo, četiri Vrbovec, tri Sveti Ivan Zelina, općine – pet Brdovec, četiri Bistra, četiri Jakovlje, jedna Marija Gorica, jedna  Pušća, dvije Klinča Sela, tri Pisarovina, dvije Orle, tri Kravarsko, dvije Križ, jedna  Brckovljani, dvije Rugvica, pet Dubrava, jedna  Preseka, jedna  Rakovec), a ozdravilo je 377 osoba.

Podsjetimo na nove mjere na području Zagrebačke županije

09.50 Iz stožera Osječko-baranjske županije javljaju kako u posljednja 24 sata imaju 179 pozitivnih. Po prvi put u Osijeku su rađena i antigenska testiranja od koji je 31 nalaz bio pozitivan pa je u zadnja 24 sata na području županije utvrđeno ukupno 210 novopozitivnih osoba.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 207 osoba oboljelih od Covid-19, i to 164 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenta s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je šest osoba zaraženih korona virusom; tri muške osobe (iz Belišća rođen 1954. godine,  iz Valpova rođen 1939. godine i iz Bizovca rođen 1963. godine) i tri ženske osobe iz Osijeka (rođene 1939., 1937. i 1950. godine).

U samoizolaciji se na području OBŽ nalazi ukupno 1781 osoba.

09.40 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 57 novih slučajeva zaraze korona virusom. Najviše zaraženih je iz Bjelovara.

Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata od kojih je četvero na respiratoru.

09.20 Na području Primorsko-goranske županije u utorak su 172 novooboljele i 111 osoba koje su ozdravile te je broj aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti 2193. Ukupno je tijekom ponedjeljka testirano 1018 osoba.

Broj hospitaliziranih pacijenata pao je za 13 osoba u odnosu na ponedjeljak i iznosi 94. Od tog je broja na respiratoru 11 osoba. Nažalost, umrle su dvije osobe, navode iz lokalnog stožera.

09.00 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 554 uzoraka briseva na Covid-19. Potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja županije.

08.30 U posljednja 24 sata u Sisačko-moslavačkoj županiji je 115 novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19, izvijestili su iz tamošnjeg stožera.

8.00 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 20 je novooboljelih osoba od Covid-19. S područja Gospića je 17 osoba te po jedna oboljela osoba s područja Otočca, Plitvičkih Jezera i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1225 osoba od čega je 355 aktivna slučaja, 836 osoba je izliječeno te 34 osobe preminule. 

U posljednja 24 h provedeno testiranje nad 78 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 970 osoba. 

7.44 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 270 slučajeva zaraze korona virusom, 236 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalaze 622 osobe, a ukupno je testirano 16.295 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 289 uzoraka, od kojih je 36 pozitivnih.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.