KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

Rekordi u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji

Autor

bkk/js/av

Donosimo podatke s korona virusom po županijama. Podsjetimo, u četvrtak je zabilježen najgori dan u Hrvatskoj od početka epidemije

23.10.2020. u 08:00
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (10), Grad Zagreb (580), Primorsko-goranska (102), Istarska (46), Sisačko-moslavačka (48), Vukovarsko-srijemska (65), Karlovačka (60), Dubrovačko-neretvanska (32), Zadarska (21), Zagrebačka (104), Osječko-baranjska (131), Šibensko-kninska (38), Bjelovarsko-bilogorska (49), Koprivničko-križevačka (42), Ličko-senjska (27), Splitsko-dalmatinska (211), Varaždinska (116), Krapinsko-zagorska (58), Međimurska (98), Brodsko-posavska (47)

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Karlovačka (jedan), Zagrebačka (jedan), Grad Zagreb (jedan), Ličko-senjska (dva), Krapinsko-zagorska (dva), Virovitičko-podravska (jedan)

14.46 U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, što je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju od početka epidemije. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 863, dok je broj aktivnih slučajeva 149.

Hospitalizirana je ukupno 21 osoba (tri osobe više nego prethodni dan), a broj hospitaliziranih osoba zadnjih se tjedan dana kontinuirano povećava. U slavonskobrodskoj bolnici hospitalizirano je 18 osoba, a u novogradiškoj bolnici tri osobe. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, kontinuirano se povećava i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 678 osoba (18 osoba više nego prethodni dan).

13.17 Prema dobiveni podacima, u KBC-u Osijek, preminula je jedna ženska osoba (1955. godište) s područja Virovitičko-podravske županije, koja je imala brojne komorbiditete, a koja je do sada bila u Respiracijskom centru na respiratoru, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 10 pozitivnih Covid-19 pacijenata. Istodobno, u Osijeku su tri pacijenta s područja VPŽ. Dvije osobe se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru, a jedna je u Klinici za infektologiju. Podatke o broju pozitivnih i negativnih s područja Virovitičko-podravske županije, još uvijek se očekuju.

Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 455 osobe su se zarazile Covidom-19. Istodobno je do sada preminulo sedam žena i petero muškaraca.

13.10 U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji registrirano je rekordnih 98 novih slučajeva zaraze korona virusom, priopćeno je na konferenciji za novinare koju je u petak u Čakovcu održao županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal kazala je da bilježe povećan broj testiranja, kojih je prošli dan bilo rekordnih 300, ali i rekordan broj pozitivnih ljudi.

Srećom je većina pozitivnih s blagim kliničkim slikama, a neki i bez ikakvih simptoma bolesti, ali su otkriveni kao kontakti dotad poznatih pacijenata, istaknula je.

U čakovečkoj bolnici je trenutno hospitalizirano 27 bolesnika, a jedna je osoba na respiratoru. Trenutno ima dovoljno lijekova, dovoljno je kreveta, a nema ni kadrovskih problema.

Kako bi se olakšao pristup pacijentima te ubrzao postupak uzimanja briseva, ulaz u Županijsku bolnicu Čakovec više nije kod Zavoda za hitnu medicinu, nego preko puta Doma zdravlja i označen je natpisom Trijaža, rečeno je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec izvijestio je o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje Međimurja.

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima kad je riječ o teško bolesnim korisnicima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga osoba koju on za to ovlasti.

Grupni sportovi moraju se odgodi do daljnjega, a odluka vrijedi iduća dva tjedna. 

Grivec je uputio apel građanima da ne organiziraju okupljanja s više od 20 ljudi jer su upravo takva okupljanja jedan od najvećih izvora širenja korona virusa.

13.03 U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 58 novozaraženih  korona virusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U četiri dana ukupno su uzeta 1194 brisa, a još se čekaju rezultati za 778 uzoraka, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

Od jučer je ozdravilo 47 osoba te da je trenutno 555 aktivnih slučajeva zaraze, a 1544 osobe su u samoizolaciji.

"Kad je riječ o školskim ustanovama, situacija je epidemiološki stabilna. Ukupno je u 21 školi 39 pozitivnih učenika, a 636 ih je u samoizolaciji. U samoizolaciji je 21 razredni odjel, a svi imaju online nastavu i rade po modelu C. Pozitivno je i 12 djelatnika škola, a u samoizolaciji su 22”, kazao je Ferek Jambrek.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekla je da rad epidemiolozima otežava kašnjenje nalaza.

"Epidemija zahtijeva protuepidemijske mjere i jedino što u ovom slučaju možemo napraviti je izolacija i nadzor nad kontaktima. Ukoliko ne dobijemo nalaze, ne znamo tko su pozitivni, ne možemo pravovremeno izolirati kontakte i to nam pogoršava trenutnu epidemiološku situaciju", rekla je Stanković Gjuretek.

 Župan Željko Kolar kazao je da ako se situacija do ponedjeljka ne popravi, prema Nacionalnom stožeru ići s prijedlogom još strožih mjera.

12.58 U Varaždinskoj županiji u posljednjih 24 sata je 116 novih slučajeva zaraze korona virusom, a još je pet osoba hospitalizirano, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Testirano je 389 uzoraka.

Među 116 novooboljelih, 61 novi slučaj je bliski kontakt unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 55 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Još pet osoba je hospitalizirano.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 419. Na bolničkom liječenju s težom kliničkom slikom nalaze se 32 osobe, a dvije od njih su na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 386 osoba.

Od početka pandemije Varaždinska županija ima evidentirano 811 slučajeva zaraze korona virusom, a od toga samo u posljednjih sedam dana evidentirano je 386 slučajeva, navode iz županijskog Stožera CZ.

12.36 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 733 obrađenih testova danas je 211 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita 93, Imotskog šest, Kaštela 12, Makarske tri, Omiša četiri, Sinja 20, Solina osam, Starog Grada jedna, Supetra jedna, Trilja 12, Trogira jedna, Visa jedna, Vrgorca pet, Vrlike tri, Dicma dva, Dugog Rata dva, Dugopolja jedna, Gradca tri, Hrvaca četiri, Jelse dva, Klisa jedna, Marine pet, Muća jedna, Okruga jedna, Otoka jedna, Podablja četiri, Podgore jedna, Podstrane šest, Postira jedna, Prolšca tri, Segeta jedna, Zmijavaca jedna i Ciste Provo jedna osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 65 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2030 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 47 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se pet osoba nalazi na respiratoru.

12.19 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 27 je novooboljelih osoba od Covid-19 te su dvije osobe preminule.

16 oboljelih osoba je s područja Gospića, četiri oboljele osobe u Domu za starije i nemoćne osobe LSŽ, tri oboljele osobe s područja Otočca te po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Senja, Karlobaga i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Jedna osoba starije životne dobi (73 godine) preminula je u OB Gospić.  Preminula osoba je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te je uz potvrđeni virus Covid-19 imala i niz kroničnih bolesti.

U OB Ogulin preminula je jedna osoba starije životne dobi (79 godina) s područja Otočca kojoj je posmrtno uzet bris. 

Ukupno je oboljelo 424 osobe od Cvodia-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 164 aktivnih slučaja, 245 osoba je izliječeno te 15 osoba preminulo. 
Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 515 osoba. 

12.05 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da su u posljednjih 48 sati, na području županije u općoj populaciji potvrđena 42 nova slučaja bolesti Covid-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području županije trenutno je aktivno 124 slučajeva bolesti Covid-19, 18 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 19 osoba.

11.52 Novih 49 slučajeva zaraze korona virusom bilježi u zadnja 24 sata Bjelovarsko-bilogorska županija, a kao novo žarište spominje se privatni dom za starije na području Garešnice s 12 zaraženih korisnika.

Županijski Stožer civilne zaštite u petak je priopćio kako je 31 novozaražena osoba s područja Bjelovara, 14 s područja Garešnice, dvije iz općine Nova Rača, a po jedna s područja Daruvara i općine Hercegovac.

Među novozaraženima je 12 korisnika privatnog doma za starije osobe na području grada Garešnice.

U samoizolaciji je 1013 osoba s područja županije.

11.46 Na području Šibensko-kninske županije 38 osoba je oboljelo od Covid-19 infekcije; 30 korisnika i jedna djelatnica Cvjetnog doma u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Bilicama te po jedna osoba s prebivalištem u Šibeniku, Skradinu i Drnišu.

11.17 U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na korona virus za 131 osobu, što je novi neželjeni rekord u jednom danu od početka epidemije. Testirano je ukupno 448 uzoraka (364 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 84 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše pozitivnih nalaza bilo u Osijeku (54), a u prigradskim naseljima (Tenja četiri , Višnjevac tri, Briješće i Josipovac  po jedan) na području Grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 63 osobe.

11.08 U osnovnim školama na korona virus je zabilježeno 13 učenika i dva nastavnika u 10 osnovnih škola te 18 učenika, dva nastavnika, i jedna spremačica u 17 srednjih škola. 

"Posljedično tome izrečena je mjera samoizolacije za 328 učenika i pet nastavnika osnovnih škola te 489 učenika, dva nastavnika i jednog nenastavnog djelatnika u srednjim školama", kazala je glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim.

Grad Zagreb tako ima novih 817 učenika u samoizolaciji.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić izvijestila je da se tradicionalna manifestacija "Advent u Zagrebu" neće održati, bar ne u dosadašnjem obliku.

"Neće se održati naš tradicionalni prepoznatljivi Advent, ali vidjet ćemo kako će to biti, možda na neki primjereniji način bude, razrađujemo epidemiološke mjere i vidjet ćemo, nakon Svih svetih ćemo imati više informacija", rekla je Majić.

10.22 Nova 104 slučaja zaraze korona virusom bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u petak županijski Zavod za javno zdravstvo.

U županiji je trenutno 1028 aktivnih slučaja zaraze, dosad je umrlo ukupno 26 osoba, a oporavilo ih se 16, ukupno 769.

Od 104 novozaražene osobe njih 44 su kontakti ranije oboljelih, jedan slučaj povezan je s bolničkom ustanovom, jedan u domu za starije.

Jedan slučaj zaraze povezan je s privatnom proslavom, tri slučaja su s radnih mjesta, dok 39 slučajeva ima nejasnu epidemiološku anamnezu.

Samoizolacija je propisana za još 156 osoba.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirane su 1823 osobe kojima je potvrđena zaraza korona virusom.

10.20 Nova 21 osoba u Zadarskoj županiji u posljednja je 24 sata zaražena korona virusom, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima osmero ih je iz Zadra, troje iz Biograda, po dvoje iz Benkovca, Sv. Filipa i Jakova i Povljane na otoku Pagu te po jedna osoba iz Bibinja, Poličnika, Sukošana i i Škabrnje, ukupno 15 žena i šestorica muškaraca.

Tijekom četvrtka testirano je 197 uzoraka, pod nadzorom je 513 osoba, a trenutačno je 186 aktivnih slučajeva. U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 11 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je četvero pacijenata s blažim simptomima.

10.15 Podatke je objavio i nacionalni Stožer. U Hrvatskoj imamo 1867 novozaraženih, a preminulo je sedam osoba

10.14 Nova 32 slučaja zaraze korona virusom bilježi u posljednja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je 13 osoba izliječeno, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je po pet muških i ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih njih osam ima utvrđenu epidemiološku vezu, kao i pet muških te četiri ženske osobe iz Župe dubrovačke, od kojih sedmero ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivne su i dvije muške te tri ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za četvero utvrđena epidemiološka veza, kao i jedna muška osoba iz Stona s utvrđenom epidemiološkom vezom.

Među zaraženima su i po jedna muška osoba iz Smokvice i Vela Luke, po jedna ženska osoba iz Kule Norinske, Ploča i Mljeta te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. Od trinaest izliječenih osoba po tri su iz Dubrovnika i Ploča, dvije iz Metkovića i Mljeta te po jedna iz Kule Norinske, Konavala i Župe dubrovačke.

U dubrovačkoj bolnici od korona virusa se liječi 13 osoba, a u samoizolaciji je 629 osoba. Od jučer je obrađen 161 uzorak, a od početka pandemije njih ukupno 17.745.

10.13 U Karlovačkoj županiji u petak je zabilježeno 60 novozaraženih korona virusom u posljednja 24 sata, a jedna je osoba preminula, što je od početka pandemije deseti smrtni slučaj uzrokovan covidom-19, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Od početka epidemije Karlovačka županija ima 848 oboljelih, a sada je u samoizolaciji 516 ljudi. Hospitalizirano je 56 oboljelih osoba, 12 u Ogulinu i 44 u Karlovcu, gdje su dvije osobe na respiratoru.

10.00 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 65 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, osam iz Vukovara, šest iz Novih Jankovaca, četiri iz Starih Jankovaca, tri iz Prkovaca, dvije iz Županje, dvije iz Gradišta, dvije iz Starih Mikanovaca, dvije iz Tovarnika te po jedna iz Andrijaševaca, Bošnjaka,  Bogdanovaca, Drenovaca, Ilače, Komletinaca, Otoka, Rokovaca, Retkovaca, Slakovaca, Soljana, Vođinaca i 10 s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1455, od kojih je 1133 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 20 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

9.20 Sisačko-moslavačkoj županiji je 48 novooboljelih osoba. Riječ je o 15 s područja grada Kutine, jedanaest osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, četiri osobe s područja općine Velika Ludina, tri osobe s područja općine Lipovljani, dvije osobe s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves i jednoj osobi s područja općine Lekenik.

9.16 Istri je tijekom protekla 24 sata potvrđeno novih 46 slučajeva zaraze korona virusom među kojima su i tri pacijenta pulske Opće bolnice, izvijestio je u petak istarski Stožer civilne zaštite. 

"Testiran je 251 bris a kod 33 osobe radi se o uvezenim slučajevima, od kojih je čak 27 iz Rijeke. Iz Zagreba su tri, iz Slavonije dvije dok je jedna osoba iz Sisačko-moslavačke županije. Šest osoba je iz mjera samoizolacije, a za sedam je u tijeku epidemiološka obrada", istaknuo je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac.

Po njegovim riječima, među oboljelima su i tri pacijenta pulske Opće bolnice koji su prebačeni na Odjel za infektologiju, a prostor je dekontaminiran.

U tijeku je epidemiološka procjena djelatnika Opće bolnice Pula. Trenutno nema promjena u pružanju zdravstvenih usluga. U međuvremenu, izliječena je jedna osoba, u Istri je trenutno 146 aktivnih pozitivnih osoba dok je u samoizolaciji 502 osobe.

9.11 Primorsko-goranskoj županiji u petak su 102 novozaražene osobe, što je rekordan broj novozaraženih, dok je 30 osoba ozdravilo. Trenutno je na području PGŽ 375 aktivnih Covid-19 slučajeva. 

8.00 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar potvrdio je u petak za Hinu da je u posljednja 24 sata u Zagrebu zabilježeno 580 slučajeva zaraze korona virusom.

"To je naša epidemiološka brojka, to su svi oni koji imaju prebivalište ili privremeno ili trajno boravište u Zagrebu, brojke s Nacionalnog stožera Civilne zaštite vjerojatno će za Zagreb biti manje, jer oni broje samo one koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu", rekao je Šostar.

Obrađeno je 316 pozitivnih osoba, 92 osobe su za sada negativne epidemiološke anamneze, a 176 osoba je kontakt već pozitivnih osoba. Kod 13 osoba postoji mogućnost izlaganja virusa tijekom obiteljskih svečanosti, putovanja i sportskih aktivnosti.

U domovima za starije i nemoćne na području grada Zagreba u pet domova na Covid-19 pozitivno je 18 korisnika, tri nezdravstvena i dva zdravstvena djelatnikam a jedna osoba je preminula. 

7.58 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 102 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba, a ukupno je testirano 11.356 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 159 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih.  

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.