STANJE PO ŽUPANIJAMA

NAJNOVIJI PODACI Deset novih slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj, smrtni slučajevi u tri županije

Autor

ig

Donosimo vam pregled novih slučajeva zaraze korona virusom po županijama.

12.10.2020. u 08:39
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Zagreb (116), Koprivničko-križevačka (tri), Istarska (jedan), Osječko-baranjska (14), Vukovarsko-srijemska (17), Dubrovačko-neretvanska (jedan), Bjelovarsko-bilogorska (jedan), Splitsko-dalmatinska (10), Ličko-senjska (tri), Šibensko-kninska (jedan), Zagrebačka (23), Brodsko-posavska (11), Krapinsko-zagorska (20), Karlovačka (dvoje), Varaždinska (osam)

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Primorsko-goranska (jedan), Bjelovarsko-bilogorska (jedan), Ličko-senjska (jedan)

14.43 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je osam novih slučajeva zaraze korona virusom, a testirano je 224 uzoraka. U svim slučajevima radi se o bliskim obiteljskim kontaktima. Četvero su djeca iz školskog sustava, jedno je dijete iz predškolskog sustava, dok je njih troje srednjih godina.

14.19 U Karlovačkoj županiji su se covidom-19 u zadnja 24 sata zarazila dvojica mlađih muškaraca iz Draganića i Ozlja, a u bolnici je 20 pacijenata s infekcijom korona virusa, od kojih je dvoje u kritičnom stanju.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u ponedjeljak su priopćili kako je zbog težih simptoma zaraze na respiratoru jedna žena srednje dobi, dok jedan muškarac prima kisik visokog postotka.

Za oboje se dogovara transport u klinike u Zagrebu. 

U Stožeru kažu kako je na koronavirus trenutno pozitivno i petero učenika osnovnih škola te četvero srednjoškolaca.

U osnovnim i srednjim školama zaraženo je po dvoje djelatnika.

U županiji je 383 osoba u samoizolaciji, među njima i 110 učenika osnovnih i 143 učenika srednjih škola. Gledano po razrednim odjelima, u samoizolaciji su po četiri razreda u osnovnim i srednjim školama.

14.15 Korona virusom je zaraženo 18 učenika osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije, 39 ih je u samoizolaciji, a zaraženo je i dvoje školskih djelatnika te ih je dvoje u samoizolaciji.

Izvijestila je to u ponedjeljak zamjenica župana Jasna Petek, koja je situaciju u školama na području županije u okolnostima epidemije ocijenila stabilnom.

"Za sada, situacija u školama Krapinsko-zagorske je stabilna i nadam se da će tako i ostati", istaknula je Petek. Navela je kako se radi o slučajevima koji ne zahtijevaju veću promjenu organizacije rada u školama.

"Ako su cijeli razredni odjeli upućeni u samoizolaciju, nastava se odvija online i tu, po riječima ravnateljica i ravnatelja, nema nekih većih problema", poručila je Petek.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek najavio je da će Nacionalnom stožeru predložiti odluku o obveznom nošenju maski na otvorenim javnim prostorima, jer je RH "toliko mala država da mjere nema smisla u Zagrebu provoditi, u Krapini ne, ili u Varaždinu da, a u Međimurju ne".

Ferek-Jambrek kazao je kako su na području županije u nedjelju na korona virus testirane 34 osobe, a rezultati se još čekaju. Također, od četvrtka je zabilježeno 115 pozitivnih osoba na korona virus od ukupno 349 testiranih, trenutno su aktivna 273 slučajeva zaraze, a 1317 osoba je u samoizolaciji.

Građane u županiji pozvao je na poštivanje svih epidemioloških mjera, posebice na okupljanjima, spomenuvši jednu proslavu 18. rođendana prošlog vikenda u općini Jesenje s koje se za pet osoba pokazalo da su pozitivne na korona virus, dok ih je 40 završilo u samoizolaciji.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je kako je 80 posto slučajeva zaraze "proizvod okupljanja", a veliki broj zaraženih rezultat je i pojave virusa u kolektivima. Svi ti ljudi, napomenula je, imaju svoje kontakte i problem je što ih je sve teže pratiti.

12.55 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 1078 osoba kojima je potvrđen korona virus, izliječene su 622 osobe, a 19 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 437 slučajeva.

Od 23 novozaražene osobe, 12 su kontakti prethodno oboljelih, 2 slučaja su vezana za radna mjesta, dok je za 9 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 63 osobe.

12.45 U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je jedanaest (11) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (devet), općina Garčin (jedan) i općina Cernik (jedan).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 684, dok je broj aktivnih slučajeva 35 (7 više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 279 osoba.

12.00 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od Covida-19; strani državljanin koji boravi na području Općine Kistanje.

Trenutno je 11 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 10 uzoraka za testiranje na virus SARS-CoV-2. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 106 osoba.

11.13 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri su novooboljele osobe od COVID-19 te je jedna osoba preminula.

Oboljele osobe su s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Preminula osoba je starije životne dobi koja je  bila smještena na COVID-19 odjelu OB Gospić s dobrom kliničkom slikom bez potrebe za respiratorom te je tijekom noći iznenada preminula. Može se reći da uzrok smrti nije oboljenje od virusa COVID-19 već zatajenje srca. S obzirom na to da je osobi potvrđen virus evidentirana je u COVID-19 platformi.

Ukupno je oboljelo 260 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 73 aktivnih slučaja, 184 osobe su  izliječene te tri osobe preminule. 

11.10 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 121 obrađenog testa danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita četiri, Omiša četiri, Kaštela jedan i Trilja jedna osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 7 osoba su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1422 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 32 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

11.08 Jedna korona virusom zaražena osoba je umrla, što je peti smrtni slučaj na području Bjelovarsko-bilogorske županije od početka pandemije, a jednoj novoj osobi potvrđena je zaraza u zadnja 24 sata.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je taj jedini slučaj zaraze potvrđen na području općine Đulovac. U županiji je trenutno 67 aktivnih slučajeva zaraze. U samoizolaciji su 503 osobe.

10.23 Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom. Riječ je o jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika.

Izliječeno je devet osoba: Osam iz Dubrovnika i jedna osoba iz Kule Norinske.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na korona virus, a jedna osoba je na respiratoru. Od početka pandemije analizirano je 16.054 uzorka.

9.55 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 17 novih slučajeva.

Od početka epidemije, ukupan broj ozaraženih osoba je 1090, od kojih je 908 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog Covida-19.

U protekla 24 sata testirano je 28 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 13.328.

9.50 U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata testirano je ukupno 256 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 14 bilo pozitivno na korona virus. 

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 29 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 146 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.107 osoba.

9.26 Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 60 slučajeva zaraze korona virusom (covid-19), 49 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 308 osoba, a ukupno je testirano 10.169 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

9.10 Primorsko-goranskoj županiji danas nema novozaraženih osoba, a 15 je osoba ozdravilo. Aktivnih slučajeva je 93. Jedna je osoba umrla.

8.52 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 67 uzoraka briseva (35 za administrativne potrebe) na korona virus. Potvrđena je jedna novozaražena osoba s područja županije.

Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 10 aktivnih slučajeva. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 191 osoba.

8.34 Na području Zadarske županije nema novih slučajeva zaraze korona virusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka i svi su negativni. Pod aktivnim nadzorom je 279 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

8.30 Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je za N1 kako je danas u Gradu Zagrebu 116 novih slučajeva zaraze. Manje je to nego prethodnih dana, no manje je i testiranih, kazala je.

8.28 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 potvrđena tri nova slučaja bolesti Covid-19. Riječ je o po jednoj osobi s koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog područja.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 48 slučaja, četiri osobe su oporavljene od bolesti Covid-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

8.26 Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.