PREGLED ZA ČETVRTAK

Županijski stožeri objavljuju nove podatke, velik porast broja novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj

Autor

rj/lš

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1135 novih slučajeva zaraze korona virusom, a 26 osoba je umrlo, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Donosimo pregled županijskih stožera za četvrtak.

14.01.2021. u 08:24
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA KORONA VIRUSA: Požeško-slavonska (23), Osječko-baranjska (50), Koprivničko-križevačka (40), Primorsko-goranska (66), Istarska (13), Bjelovarsko-bilogorska (52), Vukovarsko-srijemska (37), Sisačko-moslavačka (100), Zadarska (45), Ličko-senjska (sedam), Dubrovačko-neretvanska (27), Karlovačka (20), Šibensko-kninska (18), Grad Zagreb (121), Splitsko-dalmatinska (99), Varaždinska (42), Zagrebačka (136), Krapinsko-zagorska (15), Međimurska (64), Virovitičko-podravska (19)

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Osječko-baranjska (jedan), Primorsko-goranska (dva), Istarska (jedan), Bjelovarsko-bilogorska (tri), Vukovarsko-srijemska (jedan), Dubrovačko-neretvanska (dva), Splitsko-dalmatinska (četiri), Varaždinska (jedan), Krapinsko-zagorska (četiri), Međimurska (jedan), Virovitičko-podravska (jedan)

21.00 Na području Virovitičko-podravske županije je 19 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je jedna osoba, 54-godišnja žena, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima devet je srednje životne dobi, sedam srednje, a tri mlađe. 

Po šest novozaraženih osoba je iz Virovitice i Slatine, pod dvije iz Mikleuša i Suhopolja, po jedna iz Lukača, Šišić Bukovice i Orahovice.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 45 oboljelih, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije troje.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražena je 3050 osoba, a 83-oje je umrlo, podatci su županijskog Stožera CZ.

13.15 Međimurska županija u posljednja 24 sata ima 64 nova slučaja zaraze korona virusom, jedna je osoba umrla, a u Županijskoj bolnici u Čakovcu gotovo je 50 posto manje oboljelih od Covida-19.

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je kako je stanje u županiji početkom prosinca bilo vrlo loše, a sad je bitno drugačije. "Sad je i triput manje oboljelih i vjerujemo da idemo prema boljoj situaciji", rekao je Grivec na konferenciji za novinare u četvrtak u Čakovcu.

Ravnatelj Županijske bolnice Tomislav Novinščak rekao je da se trenutačno u bolnici liječi 80 pacijenata, što je u odnosu prema 155, koliko ih je bilo na vrhuncu pandemije, gotovo 50 posto manje. "Polako smanjujemo i radilišta, brojne odjele i od Nove godine više nemamo hospitalizirane pacijente i tercijarni respiratorni centar u hotelu 'Park'. Već smo počeli i reorganizaciju dijelova odjela na način da smo još dodatno dva odjela smanjili za potrebe liječenja covid pacijenata i razmišljamo o daljnjim koracima reaktivacije sustava", istaknuo je Novinščak.

Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa djelatnika bolnice za cijepljenje, dodajući da je, nakon što je 60 djelatnika bilo izvan stroja, trenutačno pozitivno njih sedmero, a troje je u izolaciji. "Taj trend je prisutan već gotovo tjedan dana", rekao je Novinščak i zahvalio djelatnicima iz drugih dijelova Hrvatske koji su im pomagali. "Imamo još svega nekoliko medicinskih sestara koje će ovdje raditi do 23. siječnja", dodao je ravnatelj čakovečke bolnice.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić rekao je da se cijepljenje protiv koronavirusa provodi prema planu. U domovima za starije i socijalnim ustanovama procijepljenost je u visokom postotku, a sada je počela druga faza, kada se cijepe zdravstveni radnici u bolnici i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekao je Vrčić. Dodao je da je nuspojava cijepljenja bilo vrlo malo.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač izvijestila je da su u domovima za starije i nemoćne dosad cijepljene 943 osobe.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da se u posljednjih tjedan dana bilježi pad postotka zaraženih osoba u odnosu prema broju testiranja.

Prije dva tjedna taj postotak se kretao od 27, prošli tjedan je bio 18,9, a u proteklih sedam dana 16,9 posto, rekao je Posavec i dodao da je u padu i sedmodnevna te 14-dnevna incidencija. Naime, 14-dnevna incidencija testiranja PCR metodom iznosi 509 pozitivnih na 100.000 stanovnika te 709 ako se pribroje brzi antigenski testovi i kliničke slike. "Ako uzmete u obzir da smo početkom prosinca bili na 14-dnevnoj incidenciji preko 2000, na sedmodnevnoj 1400, to je gotovo tri puta manje", rekao je međimurski župan.

12.30 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 15 novih osoba pozitivnih na korona virus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Krapina (dvije), Grad Zabok (dvije), Grad Zlatar (dvije), Općina Đurmanec (jedna), Općina Gornja Stubica (jedna), Općina Hum na Sutli (jedna), Općina Krapinske Toplice (jedna), Općina Lobor (jedna), Općina Petrovsko (jedna), Općina Radoboj (dvije) i Općina Sveti Križ Začretje (jedna).

Oporavilo se 14 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 162. U samoizolaciji se nalazi 940 osoba. Na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se pet pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. Na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 18 pacijenata, od kojih jedna na respiratoru. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 67 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je osam na respiratoru. Preminule su dodatne četiri osobe pozitivne na korona virus.

12.20 U Zagrebačkoj županiji je u protekla 24 sata evidentirano 136 novooboljelih osoba od Covida-19, priopćio je u četvrtak Stožer civilne zaštite te županije.

Trenutno su aktivna 1094 slučaja, a ozdravilo je 130 osoba. U Samoboru je 19 novooboljelih osoba, u Velikoj Gorici 16, u Dugom selu 15, u Zaprešiću 10. Po osam je novooboljelih osoba u Jastrebarskom, Ivanić-Gradu, Brdovcu i Dubravi, sedam u Brdovcu, šest u Svetoj Nedjelji, pet u Križu. Po četiri je novooboljele osobe u Vrbovcu i Rugvici. Po tri novooboljele osobe su u Bistri, Kravarskom, Kloštar Ivaniću i Brckovljanima. Po dvije novooboljele osobe su u Svetom Ivanu Zelini, Jakovlju, Pušći i Krašiću te po jedna novooboljela osoba je u Mariji Gorici, Pokupskom, Farkaševcu, Bedenici, Klinča Selima i Stupniku.

U Domu za starije i nemoćne na području općine Gradec jedna je pozitivna korisnica. Epidemiološka obrada je u tijeku. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 18.157 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječeno je 17.005 osoba, a 58 osoba je umrlo.

12.10 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 42 nova slučaja zaraze korona virusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 355 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je 213, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 415.

Tijekom srijede testirano je 272 uzoraka, od kojih je 152 zaprimljeno preko Covid-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 25 posto, a u svim testiranim uzorcima je 15 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 131 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 26 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 12 u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 11 na respiratoru, 60 ih je u Klenovniku i 33 u Novom Marofu. Preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Ukupno je dosad evidentirano 318 preminulih osoba pozitivnih na Covid-19. 

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je ukupno 14.303 slučajeva zaraze korona virusom.

11.55 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 669 obrađenih testova u četvrtak je 99 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita 27, Hvara tri, Imotskog jedna, Kaštela šest, Makarske dvije, Omiša 12, Sinja 11, Solina pet, Starog Grada tri, Supetra jedna, Trilja tri, Vrgorca dvije, Vrlike jedna, Dugog Rata jedna, Hrvaca dvije, Jelse šest, Klisa jedna, Otoka dvije, Podbablja jedna, Postira jedna, Runovića jedna, Segeta dvije, Selca dvije, Šestanovca jedna, Zagvozda jedna i Ciste Provo jedna osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 58 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2232 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 123 Covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se sedam osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe: dvije ženske osobe stare 78 i 79 godina i dvije muške osobe stare 68 i 72 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju.

11.20 Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 121, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 41.256, što je 157 osoba više nego u srijedu. Broj osoba testiranih antigenskim testovima je 266, a od toga je broja pozitivno bilo 55 osoba (20posto).

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljena su 763 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 91 nalaz bio pozitivan. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 148 osoba.

Mjera samoizolacije izrečena je za 114 osoba. Od 148 obrađenih pozitivnih osoba: 52 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 48 osoba su kontakti COVID + osoba. Četrnaest osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 10 osoba obrada je još u tijeku. Kod dvije je osobe moguća izloženost na radnom mjestu, a kod tri u zdravstvenim ustanovama. 

10.25 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 18 osoba je oboljelo od Covid-19 infekcije. Trenutno su 152 aktivna slučaja oboljenja od Covid-19 infekcije.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 27 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 15 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 613 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 145 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

10.15 U Karlovačkoj županiji je 20 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 14 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR)- 114 testiranja. S područja grada Karlovca šest osoba, Ogulin tri, Slunj dvije, Plaški jedna, Ribnik jedna, Vojnić jedna. 

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji šest osoba je pozitivno- brzi test za detekciju antigena- iz Karlovca jedna osoba, Ozalj dvije, Cetingrad dvije, Vojnić jedna. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 7538 osoba ( PCR testiranje- 6256, antigensko testiranje-1282).  U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 86 COVID pozitivnih pacijenata ( OB Ogulin17, SB Duga Resa-24, OB Karlovac-46).

U posljednja 24 sata novoprimljeno je osam osoba (jedna-OB Ogulin, sedam-OB Karlovac), na respiratoru se nalaze dvije Covid pozitivne osobe.

10.05 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze korona virusom (sedam je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 14 osoba iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, tri iz Metkovića, dvije iz Korčule te po jednoj iz Janjine, Konavala, Ploča i Vele Luke.

Od spomenutih slučajeva dva su korisnika i jedan djelatnik Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia. Ukupno je zaraženo 12 osoba muškog spola i 15 osoba ženskog spola, a za njih 18 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminule su dvije osobe: jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1939.g.) i jedna muška osoba iz Korčule (rođ. 1959.g.). Izliječene su 22 osobe: deset iz Dubrovnika, po tri iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke, dvije iz Konavala te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 315 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 35 787
uzorka.

10.00 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od Covid-19, četiri osobe su izliječene.

Po dvije oboljele osobe su s područja Gospića, Novalje i Senja te jedna s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 21 osoba.

Od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2742 osobe od čega je 66 aktivnih slučaja, 92 osobe su preminule te je ukupno izliječeno 2584 osobe. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 43 osobe.

09.50 Na području Zadarske županije 45 je novih slučajeva zaraze korona virusom. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar(19), Benkovac(četiri) i Biograd na Moru(četiri) te Pakoštane(dvije), Polača(jedna), Posedarje(dvije), Preko(osam), Sukošan(dvije), Sv.Filip i Jakov(jedna), Vir(jedna) i Zemunik Donji(jedna).

 Tijekom srijede testirana su 332 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1194 stanovnika, a od bolesti su se oporavile još 52 osobe. U Općoj bolnici Zadar na svim Covid odjelima hospitalizirano je 36 bolesnika od kojih je sedam na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 12 pacijenata. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan sedam je novooboljelih pacijenata od korona virusa.

09.35 Zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" donirao je petrinjskom laboratoriju, kojemu je u potresu stradala medicinska oprema, prijeko potrebne mikrobiološke podloge, priopćio je u četvrtak taj Zavod. 

09.30 U Sisačko-moslavačkoj županiji je 100 novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19. Riječ je o 36 osoba s područja grada Siska, 23 osobe s područja grada Petrinje, 21 osobi s područja grada Kutine, šest osoba s područja grada Popovače, četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Martinska Ves, dvije osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Lipovljani te jednoj osobi s područja općine Velika Ludina.

09.15 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 37 novih pozitivnih osoba na Covid-19, od čega je 30 pozitivnih na PCR testiranju, a sedam na brzom antigenom testu (šest osoba iz Vinkovaca, po četiri iz Vukovara, Iloka i Bršadina, po tri osobe iz Županje i Gunje, po dvije iz Babine Grede, Nuštra i Privlake, te po jedna osoba iz Borova, Drenovaca, Ivankova, Trpinje, Markušice, Mohova i Tovarnika). 

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8069, od kojih su 7712 osoba izliječene, a ukupno je preminulo 170 osoba. Trenutno su u županiji 54 osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti. Preminula je jedna osoba.

09.10 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 52 nova slučaja zaraze korona virusom. S područja grada Bjelovara je 21 novozaražena osoba, 10 novooboljelih osoba s područja je grada Daruvara, pet novih slučajeva zaraze korona virusom zabilježeno je na području grada Grubišnog Polja, četiri novozaražene osobe s područja je grada Garešnice, po tri novooboljele osobe s područja su općina Kapela i Nova Rača, po dvije novozaražene osobe s područja su općina Velika Trnovitica i Šandrovac te po jedna novooboljela osoba s područja je općina Sirač i Rovišće.

Preminule su tri osobe s korona virusom čime dolazimo do 101 preminule osobe od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije, izvijestili su iz tamošnjeg Stožera.

09.05 Istarska županija ima 13 novooboljelih osoba. Ispitano je 303 uzoraka briseva na Covid-19. Za 11 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se dvije osobe, a izliječeno je 27 osoba.

Trenutno je 247 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 50 osoba, od toga je pe osoba u respiracijskom centru. 

U Općoj bolnici Pula preminula je jedna Covid-19 pozitivna osoba (1931. godište) s pridruženim kroničnim bolestima. 

09.00 U Primorsko-goranskoj županiji je 66 novooboljelih i 70 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti na području PGŽ iznosi 936. Ukupno je tijekom srijede laboratorijski obrađeno 663 uzoraka, a udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je i dalje relativno nizak i iznosi 10 posto.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata je smanjen za dvije osobe u odnosu na jučer budući se na bolničkom liječenju nalazi 80 osoba. Od tog je broja na respiratoru sedam osoba. Tijekom srijede od Covid-19 bolesti preminule su dvije osobe. 

08.55 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 40 novih slučajeva bolesti Covid-19.

Na području županije trenutno je aktivno 184 slučajeva bolesti Covid-19, ozdravila je 21 osoba, a na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 33 osobe. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 potvrđena je kod 5542 osobe.

08.46 U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na korona virus testirana su 284 uzorka od kojih je 50 bilo pozitivno.

Najviše je sa šireg područja grada Osijeka, njih 14. Slijede gradovi Našice s četvero novopozitivnih, Valpovo, Đakovo i Beli Manastir po tri, Belišće dvije i Donji Miholjac s jednom novopozitivnom osobom. Općine Antunovac, Jagodnjak i Koška bilježe po dvije novopozitivne osobe, dok po jednu bilježe općine Đurđenovac, Erdut, Čeminac, Levanjska Varoš, Bilje, Darda, Kneževi Vinogradi, Petrijevci, Podgorač i Punitovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od Covid-19, i to 68 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 18 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 38 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 841 osoba.

Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba s područja OBŽ. 

8.25 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 256 slučajeva zaraze korona virusom (Covid-19), 191 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 65 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 421 osoba, a ukupno je testirano 25.226 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 160 uzoraka, od kojih su 23 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.