MINUTA ZA DOMOVINU

Znamenita 110. brigada oslobodila Karlovac od 'vojnih lica' i zadala težak udarac projektu Velike Srbije

Autor

dd

Na današnji dan prije 28 godina u Karlovcu je osnovana 110. brigada Zbora narodne garde. Obrana grada Karlovca svakako je bila jedna od zahtijevnijih u Domovinskom ratu jer je to bio 'grad vojnih lica' JNA i u njemu i u bližoj okolici bilo je smješteno čak 39 vojnih objekata. S obzirom na strateški položaj grada koji je na važnom prometnom pravcu spajao sjeverni dio Hrvatske s gorskim i obalnim područjem, takav raspored objekata  i osoblja imao je ulogu kontroliranja Hrvatske.

28.06.2019. u 15:04
Ispiši članak

Pred rat je JNA u Karlovcu rasporedila brojne snage, a zbog etničke strukture grada koji je programirano naseljavan srpskim stanovništvom u njemu su djelovali mnogobrojni snajperisti koji su stvarali velike probleme obrani grada.

I u takvim je uvjetima ustrojena 110. karlovačka brigada koja je već tijekom kolovoza i rujna 1991. držala položaje u Lasinji i Topuskom, potom na Slunjskim brdima, a čuvala je i mostove na rijeci Mrežnici.

Najvažnija zadaća 110. brigade bila je blokada vojarni i brojnih drugih vojnih objekata u Karlovcu. Dok je u listopadu 1991. dogovorena predaja većine objekata JNA, tijekom studenog vodile su se su žestoke borbe za vojarnu Logorište i skladište Jamadol u kojima je brigada pretrpjela velike gubitke.

Zauzimanjem Jamadola i Logorišta, bitno je ojačana obrana šireg područja Karlovca.

Obrana 'malog Vukovara'

Presudan potez u obrani Karlovca bila je obrana Turnja. Naime, prigradsko naselje Turanj gotovo je cijeli pao u ruke Srba, a hrvatski branitelji bili su potisnuti do samog mosta preko Korane koji je ulaz u Karlovac. Ipak,  malobrojna hrvatska vojska uspjela je obraniti most i zaustaviti neprijatelja. Narednih dana velikosrpske snage su u još nekoliko navrata neuspješno pokušale osvojiti Turanj, a zbog žestine i intenziteta borba, brojnih ispaljenih projektila  i razorenosti naselja, Turanj su prozvali 'mali Vukovar'.

Upravo na Turnju 110. brigada pružala je snažan otpor neprijatelju i obranila grad. Brigada je djelovala i na ogulinskom području čuvajući važne kote na komunikacijskom pravcu između sjevera i juga Hrvatske.

Stupanjem na snagu Sarajevskog primirja brigada sudjeluje u borbama na bosansko-posavskom ratištu, a u listopadu 1992. odlazi u pričuvu. 

U rujnu iduće godine ponovno je mobilizirana te angažirana na najzahtjevnijim dijelovima karlovačke bojišnice. U srpnju 1995. izvršen je preustroj 110. brigade i 13. domobranske pukovnije u 110. domobransku pukovniju koja je imala vrlo važnu ulogu u oslobodilačkoj operaciji Oluja.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 109 i ranjeno 438 pripadnika 110. karlovačke brigade.

Ta slavna brigada danas ima svoj trg u Karlovcu koji je na skromnoj svečanosti 2003. otvorio njezin prvi zapovjednik, brigadir Luka Janči.

Obilježavanje 28. rođendana postrojbe

I ove godine se prigodnim programom obilježava 28. rođendan te postrojbe. Program je počeo 25. lipnja na Dan državnosti biciklijadom "Putevima 110. brigade”, a održan je i Memorijalni streljački turnir čiji je nositelj Županijski streljački savez.

Lasinju i Topusko predstavnici Udruge obišli su 26. lipnja, a na prijemu kod karlovačkog gradonačelnika, odnosno njegova zamjenika bili su 27. lipnja.

Na samu obljetnicu, 28. lipnja, kao i svake godine u programu je obilazak mobilizacijskih mjesta Brigade.

U  spomen na poginule i na današnji dan se polaže cvijeće i pale svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima na Turnju te na Trgu 110. brigade, a u crkvi Presvetog Trojstva služi se sveta misa. 

Tako će se odati počast ovoj znamenitoj postrojbi čiji su pripadnici obranili Karlovac i tako bitno pridonijeli rušenju sna o Velikoj Srbiji  i liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica koju su velikosrpski stratezi zamislili kao zapadnu granicu Velike Srbije.

Kako je sve to izgledalo pogledajte u dokumentarnom filmu "KARLOVAC U DOMOVINSKOM RATU 1991.-1995.:"110. -U obrani jedine domovine"; autora brigadira Josipa Tomačića i Željka Malija.

 

*ČLANAK JE REALIZIRAN U SKLOPU PROJEKTA ''MINUTA ZA DOMOVINU''

‘’Minuta za domovinu’’ zamišljena je kao serija novinarskih članaka o herojima i bitnim obljetnicama Domovinskog rata. Cilj projekta je njegovanje uspomene na ljude koji su podnijeli žrtvu za domovinu i na događaje koji su bili presudni u bitci za neovisnu Hrvatsku. Ideja je građane potaknuti da, čitajući o važnim obljetnicama, odvoje minutu svoga vremena za prisjećanje na heroje i na dane ponosa.

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.