SRAMOTA ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE

ZLORABILI PROCEDURU Tvrtka Rijeka 2020 pogodovala poduzeću iz Srbije; čak su i službeni dokumenti za milijunski posao pisani na srpskom!

Autor

Leo Buljan

"Šokantno, jednostavno šokantno", riječi su kojima izvor portala Direktno opisuje skandalozni dokument koji potvrđuje da je tvrtka Rijeka 2020 d.o.o., u većinskom vlasništvu Grada Rijeka, a čiji je osnivač i Primorsko-goranska županija, raspisala natječaj za organizaciju i opremanje kulturne manifestacije Europska prijestolnica kulture te da je dio službene korespondencije bio na srpskom jeziku. 

08.02.2020. u 13:34
Ispiši članak

U službenom dokumentu sa specifikacijama potrebne opreme koji je navodno plasirala tvrtka u vlasništvu Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke tako se nalaze jezične konstrukcije poput 'najniža tačka krova- tačka bine' i 'renomirani svetski proizvodjači'. 

Nazvali smo tvrtku Rijeka 2020 da nam pojasne zašto je dokument na srpskom jeziku te je li to uobičajena praksa, ali nitko se nije javio na službeni broj telefona naveden na službenoj stranici tvrtke.

Dokument koji je došao u posjed redakcije postala Direktno s dvije različite adrese napisan je na srpskom jeziku, kako tvrde naši izvori, da se olakša tvrtki Studio Berar rental iz Novog Sada da osvoji natječaj za 'Najam pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvaranja projekta Rijeka 2020 –  Europska prijestolnica kulture' u vrijednosti od čak 1.568.800 kuna bez poreza na dodanu vrijednost (PDV). Međutim, naši izvori tvrde da je isti dokument poslan iz riječke tvrtke i hrvatskim ponuditeljima.

Kako tvrdi jedan naš izvor, upravo porez na dodanu vrijednost (PDV) igrao je presudnu ulogu prilikom odabira najpovoljnije ponude. Naime, uz tvrtku iz Srbije, u samu završnicu ušle su i hrvatske tvrtke Eldra d.o.o. iz Luga Samoborskog i Ivas grupa d.o.o. iz Zagreba. Navodno su obje hrvatske tvrtke ponudile cijenu bez PDV-a koja je niža od cijene koju je imao Studio Berar rental. Međutim, kako je Studio Berar rental registriran u Srbiji, porezna davanja plaća u matičnoj zemlji pa formalno nema taj isti trošak u Hrvatskoj.

DKOM potvrdio da su se kršila pravila, ali 'pojeo vuk magare'

Ipak, redakcija portala Direktno u posjedu je dva rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koja u najmanju ruku potvrđuju kako je županijska tvrtka Rijeka 2020 preferirala da se za postavljanje pozornice i ostale popratne sadržaje izabere Studio Berar rental. 

Naime, tvrtka Eldra žalila se na odluku županijske tvrtke Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Međutim, u skandaloznom slijedu događaja tvrtka Rijeka 2020 traži dopuštenje od DKOM-a da se, bez obzira na žalbu, njima dopusti potpisivanje ugovora s tvrtkom iz Srbije jer je, između ostaloga, 'ukupni projekt većim dijelom sufinanciran iz javnih izvora (lokalni, županijski i državni proračun) te bi eventualna odgoda ili nemogućnost odvijanja manifestacije otvaranja dovela do nerazmjerne štete u smislu nemogućnosti povrata već uloženih ili ugovorenih javnih sredstava'. 

DKOM 2. siječnja prihvaća prijedlog tvrtke Rijeka 2020, a srbijanska tvrtka nesmetano potpisuje milijunski ugovor s tvrtkom Rijeka 2020., ali isto tako 30. siječnja donosi rješenje u kojem prihvaća žalbu tvrtke Eldra te naglašava kako je u postupku javne nabave utvrđeno postojanje 'osobito bitnih povreda'. Zanimljivo, u tekstu Rješenja DKOM-a navodi se da predstavnici tvrtke Rijeka 2020 nisu smatrali kako je prigovor oko korištenja srpskog jezika od strane Studio Berar Rentala u slanju službenih dokumenata opravdan.

"Naručitelj navodi da je žalbeni navod zlonamjeran jer su odstupanja od standardnog hrvatskog jezika minorna i ne utječu na razumljivost teksta i konteksta dokumenata u cjelini. Navodi da je i žalitelj također u svojim izjavama o specifičnom iskustvu stručnjaka koristio engleske izraze, poput: 'video live director', 'mapping director', 'designer', a sve bez prijevoda ovlaštenog sudskog tumača, pa je te izraze prihvatio sukladno načelu zabrane diskriminacije, jednakog tretmana i uzajamnog priznavanja", stoji u tekstu Rješenja u kojem se navode argumenti riječke tvrtke. Ipak, DKOM je ustvrdio da se službeni dokumenti mogu predavati na stranom jeziku, ali samo uz priloženi 'prijevod ovlaštenog sudskog tumača za jezik s kojeg je prijevod izvršen'.

Zaključno, DKOM je istovremeno došao do logičnog  zaključka da su se grubo kršila pravila postupka javne nabave te da je srbijanska tvrtka imala bolji tretman prilikom odlučivanja od one hrvatske, ali i da ni raspisivanje novog natječaja neće ispraviti nepravdu. Naime, Rijeka 2020 dovela je DKOM pred gotov čin jer se otvaranje manifestacije Europska prijestolnice kulture Rijeka 2020 održalo 1. veljače, svega dva dana nakon što je DKOM donio svoj konačni sud. Tako je, po kolokvijalnom principu 'pojeo vuk magare', a milijunski javni natječaj ipak osvojila tvrtka iz Srbije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.