KANDIDATKINJA ZA PREDSJEDNICU VRHOVNOG SUDA

Zlata Đurđević: Ne mogu biti savjetnica predsjednika, a kandidate se ne može kriviti za to što je Milanović prekršio zakon

Autor

lb

Kandidatkinja predsjednika RH Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević gostovala je na N1 televiziji.

09.05.2021. u 11:02
Ispiši članak

Đurđević je rekla kako smatra da su stegovne sankcije za suce koje su propisane sadašnjim zakonskim okvirom dovoljne te da sadašnji okvir predlaže i najteže sankcije za one koji ne rade svoj posao kako treba. Na pitanje zašto ih se onda suci ne boje, Đurđević kaže: "Mislim da taj sustav kontrole koji postoji ne djeluje dovoljno. Možda zbog zatvorenosti sustava, ne postoje vanjske kontrole pa je pala razina odgovornosti."

Zašto je pristala biti kandidatkinja predsjednika Republike koji je ignorirao zakon ako u prvoj rečenici svog programa kaže da je temeljni zadatak poštivanje Ustava i zakona?

"Nisam se javila na prvi poziv, ko ni drugi kandidati. Višekratno sam objašnjavala svoje razloge, jedan je bio što sam se javila za ESLJP, drugi je što imate ovlaštenog predlagatelja", objašnjava.

Je li problem što je predsjednik Milanović ignorirao zakon?

"Naknadno se pokazalo da jest, ali za to ne možete kriviti kandidata u postupku", odgovara.

"Smisao javnog poziva je, kako je rekao Ustavni sud, da se svima pruži jednaka sansa", kaže i dodaje da je "predsjednik odlučio da će nakon toga samostalno primijeniti Ustav."

"Ustavni sud je naknadno rekao da jest pogriješio, ali vi ne možete propitivani ustavnost nečijih postupaka do Ustavni sud ne donese odluku o tome", govori.

Na pitanje je li s predsjednikom razgovarala o tome, kaže:"Nisam se u to upuštala, ja ne mogu biti savjetnica predsjednika RH niti bilo kojeg političkog tijela. To je suprotno funkciji na koju sam se javila. Ja nisam njegova savjetnica niti mu trebam govoriti kako će izvršavati svoje ustavne ovlasti. Ovo što se sad događa je zahtjev da se uključim aktivno u politiku…"

Đurđević smatra da bi predsjednik/da Vrhovnog suda trebala biti izabrana konsenzusom.

"Ja nisam u političkoj kampanji. Ja sam se javila kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju", kaže.

Na pitanje je li svjesna da su joj šanse male, odgovara: "Program je tek sada izašao. Nadam se da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o ovako bitnim pitanjima od državnog interesa, kao što je pravosuđe i da će jednom dokazati da je moguće birati suce po kriterijima po kojima se biraju u zapadnim demokracijama".

"Zahtjevi neovisnosti apsolutno brane da na bilo koji način sudjelujete u političkim odlukama političkih tijela", govori.

Na izjave pojedinaca koji govore da se "uprljala", kaže da su nespretne i da se "ne bi trebale koristiti". Time se vrijeđa pozicija sudstva, neprimjereno se odnosi prema poziciji predsjednika Vrhovnog suda", objašnjava.

"Tu nema sretnog rješenja", kazala je o predsjednikovoj izjavi da će samo nju predložiti.

"Zbog toga sam mislila da treba poštivati mišljenje Ustavnog suda. Predsjedniku sam odmah rekla da ću se javiti na drugi poziv. Naravno da ću poštivati odluku Ustavnog suda. Možemo imati određeno mišljenje o njima, ali ih moramo poštivati. Kad je išao prvi postupak, nisam sudjelovala u javnom životu osim što sam dala određene izjave kad me se pokušalo diskreditirati u javnosti. Onda sam osjećala potrebu da izađem. Što se tiče javnog poziva, tu nema sretnog rješenja. Predsjednikovo pravo da izabere svog kandidata nije osporio ni Ustavni sud", objašnjava.

"U našoj politici se smatra normalnim da postoji tajni kandidat. A kad se javno obznani da ste nečiji kandidat, onda vas pitaju je li vam neugodno. Predsjednik je javno rekao da sam ja njegova kandidatkinja i uvijek postoji mogućnost da on promijeni mišljenje kad vidi tko se sve još javio", govori Đurđević.

Na pitanje bi li bilo mudrije da su ona i Milanović ipak dogovorili otvoreni natječaj i da se javili na prvi poziv, Đurđević je kazala:

"To je manipulacija koja vrijedi u javnsoti. Ni drugi kandidati se nisu javili na prvi natječaj. Očito PRH nije o meni razmišljao tada. Mene se nikako ne može prozivati zašto se nisam javila na prvi poziv. Javila sam se na drugi, ozbiljno sam to shvatila, napisala sam ozbiljan program", kaže Đurđević.

"Nije istina da predlažem da suce bira parlament. Ja se zalažem za objektivizaciju kriterija za izbor sudaca. Sudstvo mora imati demokratski legitimitet. Kod nas je aspekt demokracije isključen iz te grane vlasti. Samo sam htjela pokazati da u zapadnoj demokraciji sudstvo ima demokratski legitimitet. Te fame da suci moraju birati suce, da je politika prljava, to je neprihvatljivo za građane. Sve ankete pokazuju da mišljenje o sudstsvu vrlo negativno", poručila je.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.