'NEDJELJOM U 2'

Žigmanov kod Stankovića: Prijetili su da će nas pobiti automatskim oružjem; nitko iz hrvatske diplomacije nije reagirao

Autor

rj

Gost ovotjednog izdanja emisije 'Nedjeljom u 2' je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov

18.04.2021. u 14:11
Ispiši članak

"'Ustaše, ma.š u Hrvatsku! Doći ću vam tamo i sve vas po..ti. Ovo je Srbija, a ne vaša ustaška zemlja'! Ovakve poruke 'ljubavi' naš današnji gost i njegovi suradnici dobivali su putem društvenih mreža prije mjesec dana nakon pokušaja jedne političke inicijative u Vojvodini tj. Srbiji. Naravno, nije to specifičnost Srbije, mržnja na društvenim mrežama je internacionalna. Jesu li počinitelji uhvaćeni te kako žive Hrvati u Srbiji s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislavom Žigmanovom razgovaramo danas u Nu2", najavio je emisiju Aleksandar Stanković na Facebooku.

Žigmanov je na početku emisije govorio o prijetnjama koje doživljava u Srbiji.

"Osoba koja nam je prijetila je privedena. Druga osoba koja nam je prijetila da će nas pobiti s automatskom puškom kao stoku, čini mi se nije privedena. Nije bilo niti jednu akciju i aktivnost osude od strane vlasti u Srbiji, s druge strane nije postojala ni zaštita osoba i naših institucija. To je deficit što se tiče odnosa prema etnički motiviranoj mržnji u Srbiji. Nisu to bile samo prijetnje na društvenim mrežama, dobijali smo prijetnje preko službenih adresa. Bilo bi bolje da smo dionici odlučivanja u Srbiji, a ne da smo izvan sustava odlučivanja. Ne možemo posredno logistički sebe zaštiti, ovako kao da se jedva čeka da se napravi incident", rekao je Žigmanov.

Lider vojvođanskih Hrvata kaže kako je cilj da se hrvatsko-srpski odnosi dovedu u pitanje i da se pogorša položaj Hrvata u Vojvodini.

"Što se tiče Vučićeve stranke SNS vidimo da nema uniformiranih rješenja. Imate vi članova stranke koji se i trude poboljšati položaj Hrvata, komunikacija s Aleksandrom Vučićem je čak i korektna, ali imate lokalne podružnice stranke koji imaju jako loš odnos prema nama i to nama budi sumnju u njihove namjere. Mi smo racionalno ukazali da bunjevački jezik ne postoji", rekao je Žigmanov.

Dodao je i kako Srbija institucionalno podupire stvaranje umjetnog 'bunjevačkog jezika' te da udruge koje se bave s tim imaju potporu države.

"Bunjevac sam i ja, bio je to i Antun Gustav Matoš, braća Škrabalo...Više od tri četvrtine Bunjevaca se smatraju Hrvati, tako da Bunjevci ne mogu biti poseban narod, pokušava se stvoriti nacija kao i 90-ih u vrijeme Miloševićeve Jugoslavije", kaže Žigmanov. 

"Srbija se obvezala da će osigurati zastupljenost Hrvata u lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini vlasti. Taj sporazum je potpisan prije 15 godina i očito da nisu spremni osigurati ono što su potpisali. Jedna strana potpisnica tj. Hrvatska to provodi, a druga strana očito to ne želi provoditi", upozorio je čelnik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i dodao kako se u Srbiji namjerno stvarno dojam da Hrvati nešto žele više od onoga što im pravom pripada.

Žigmanov kaže kako ih Vučić nije zvao u koaliciju, ali da bi razmislili o zajedničkoj platformi ako bi se ponudila.

"Više od 40 tisuća Hrvata je protjerano iz Vojvodine za vrijeme rata, iako tamo nije bilo ratnih događanja. Treba i Šešelju zabraniti da ima kuću u Hrtkovcima, hoćemo da se zabrani javno nastupanje oni koji huškaju na mržnju prema Hrvatima", rekao je.  

Istaknuo je kako nisu zadovoljni s hrvatskim veleposlanikom u Beogradom Hidajetom Biščevićem.

"Moguće je da vlasti u Zagrebu nisu zadovoljni sa mnom kao predstavnikom Hrvata u Srbiji, možda i ja stršim u hrvatsko-srpskim odnosima, ali ja koristim medije kako bi javno ukazivao na probleme koji nisu dopustivi. Mene kao političkog predstavnika Hrvata u Vojvodini nitko nije zvao iz diplomacije nakon prijetnji", napomenuo je. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.