GRBIN KRITIZIRAO ŽALAC

Zekanović: Nisam čuo da su Pupovac ili Stazić osudili kokardu; Mrak-Taritaš prozvala Borasa zbog doktorata Bandiću

Autor

Leo Buljan

Saborski zastupnici iskoristili su slobodne govore da pričaju o problemima u hrvatskom društvu. Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović oštro je osudio ponašanje zastupnika Milorada Pupovca i Nenada Stazića, a SDP-ov Peđa Grbin je prozvao ministricu Žalac.

20.03.2019. u 11:12
Ispiši članak

Bunjac: HNB se mora vratiti u ruke hrvatskog naroda

Zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac istaknuo je nejednakost u otpisu dugova građanima te istaknuo da HNB mora promijeniti monetarnu politiku.

"Oprošteno je više od milijardu kuna duga. Zašto se krediti otpisuju samo pojedinima, zašto se rade podjele u društvu? Zašto se nekima ne otpisuju dugovi ni kad umru? Zašto se dugovi ne otpisuju umirovljenicima, posebno teško bolesnima? Zašto se baš prije izbora događaji ovakvi manevri. Vodi li se tako kampanja proračunskim novcem? Nije moguće otplaćivao. Vlada je shvatila jedan dio programa Živog zida, ali će biti prisiljena prihvatiti i ostatak. Jedini način da se pobijedi dužnička kriza je da Hrvatska narodna banka pusti u opticaj dovoljnu količinu gotovog novca, a to će moći tek kad se vrati u ruke hrvatskog naroda”, rekao je Bunjac.

Zekanović oštro napao Pupovca i Stazića

Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović iskoristio je priliku da čestita Dan svetog Josipa.

"Hrvatski sabor često zaboravlja neke datume. Svim Hrvaticama i Hrvatima s ove govornice čestitam, s danom zakašnjenja, Dan svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda i države. Hrvatski sabor je 1687. godine donio odluku da sv. Josip bude zaštitnik hrvatske države. Nadam se da će Sabor sjetiti sljedeće godine", rekao je Zekanović.

Zekanović je nakon čestitke oštro osudio ponašanje pojedinih zastupnika oko komemoracija u Bleiburgu i Jasenovcu.

"Kolege zastupnici imena Nenad i Milorad itekako izražavaju kritike prema zločinima jedne strane. Kolega Nenad čak i likuje zbog zločina i žrtava u Bleiburgu, a oči su im pune suza kad treba obilježiti jasenovačke žrtve. Zaboravljaju da je u tom Jasenovcu, na tom istom mjestu, nakon '45. godine bio koncentracijski logor. Svi koje oni veličaju, koji su nosili crvenu zvijezdu, su sljedećih godina ubijali i mučili na tom mjestu. Svaki zločin treba osuditi. I onaj prije i onaj poslije 1945. godine", rekao je Zekanović 

"Svaka žrtva jednako vrijedi i svaki zločin treba osuditi, tako i četnički. Još nisam čuo od kolege Pupovca ili kolege Stazića da je osudio kokardu, četništvo ili da je izustio naziv Domovinski rat. Iz njegovih usta to nismo čuli. Nismo čuli ni ispriku za zločine koji su se dogodile nedavno u Domovinskom ratu. Serviraju se vijesti da je manijak iz Novog Zelanda posjećivao Hrvatsku nekoliko puta, ali se zanemaruje vijest da je zločinac s Novog Zelanda napravio genocid u džamiji potaknut četničkim pjesmama. I onda danas imamo rehabilitaciju četništva u Srbiji i nereagiranje hrvatske vlasti po tom pitanju”, zaključio je Zekanović.

Zastupnik Ranko Ostojić se pozvao na povredu poslovnika te smatra da je Zekanović uvrijedio pojedine zastupnike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je procijenio da povrede nije bilo.

Strenja: traže se krivci, a ne radi se na poboljšanju socijalnog sustava

Zastupnica Mosta Ines Strenja istaknula je da je Svjetski dan socijalnog rada u Hrvatskoj prošao nezapažen te dodala kako se domaći socijalni sustav nalazi u teškom stanju.

"Jučer je bio Svjetski dan socijalnog rada. Prošao je potiho te koristim ovu priliku da im čestitam njihov dan. Socijalni rad u RH je pod pritiskom ekonomskog sustava i krize vrijednosti. Sustav je centraliziran, usmjeren na traženje grešaka i birokratiziranjem sustava, a ne poboljšanju kvalitete usluga i života onih kojima je to najpotrebnije”

Stranja je nabrojala niz socijalnih problema hrvatskih društva te istaknula da sustavu nedostaje oko 2000 stručnjaka. „Niska razina brige o ljudskim resursima, izostanak stručne evaluacije, nejasni standardi rada, potplaćenost stručnjaka te stihijske reforme iscrpljuju ovaj sustav i udaljava ga od samog korisnika”

Mrak-Taritaš: Bandić treba dobiti doktorat jer je radio svoj posao?

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je da je dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću neopravdana. 

"Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku da se imenuje povjerenstvo o doktoratu Milanu Bandiću. Oslovljavat ću od sada s ove govornice zagrebačkog gradonačelnika kao dr. Milan Bandić. Međutim, to je neobično iz tri razloga. Prvo, alumni pojedinih fakulteta samo u iznimnim slučajevima dobivaju doktorate. Drugo, ističem da je praksa da aktivni političari ne dobivaju počasne doktorate, što je razlog zašto Angela Merkel nije dobila počasni doktorat. Treće, predloženo je da dr. Bandić dobije doktorat jer je radio svoj posao”, rekla je Mrak-Taritaš.

Također, Mrak-Taritaš je prozvala rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa jer isto sveučilište je svake godine sve lošije rangirano na svjetskim ljestvicama kvalitete.

Željko Glasnović podržao Zekanovića

Riječi Hrvoja Zekanovića podržao je i zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku Željko Glasnović. "Svaka čast gospodinu Zekanoviću, ali morate shvatiti da ultraljevičari i članovi bivše KPJ misle isto  što i desnica u Srbiji, draži im je četnik iz Šumadije od Hrvata ih BiH”, zaključio je Glasnović

Dragana Jeckov istaknula probleme žena na tržištu rada

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov istaknula je velike probleme žena na tržištu rada te pohvalila uspjehe projekta 'Zaželi'.

"Govorit ću o jednom pozitivnom projektu jer s ove govornice treba govoriti o pozitivnim stvarima. Nezaposlenost je ozbiljan problem, a posebno treba istaknuti da je položaj žena gori od položaja muškaraca na tržištu rada. Upravo socijalna isključenost žena i starijih osoba bila je inicijalna poveznica za projekt 'Zaželi'. Riječ je po projektu koji pomaže ženama koje se teško uključuju u tržište rada. Pružanjem potpore pomoću projekta 'Zaželi' ublažile su se posljedice nezaposlenosti i rizika od siromaštva”, rekla je Jeckov.

Peđa Grbin osudio ponašanje ministrice Gabrijele Žalac

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin se pozvao na Zakon o sprječavanju sukoba interesa i prozvao HDZ-ovu ministricu Gabrijele Žalac. 

"Javni dužnosnici moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano. Dužnosnik koji vozi vozilo bez vozačke dozvole sigurno se ne ponaša u skladu s tim zakonom. Nesreća se može dogoditi svakome, ali mislim da se ne može svakome dogoditi da ne provjeri svoje dokumente. Ministrica ne razumije da je njena dužnost i odgovornost je daleko veća od one običnog građana. Ministrica se, primjerice, ne može skrivati iza roditelja kad ju se pita za skupocjeno vozilo parkirano ispred njenog doma. Ovo više nije pitanje prometne nesreće, vozačke dozvole ili vlasništva vozila. Ovo je pitanje odgovornosti”, rekao je Grbin.

Željka Josić: Svi trebamo prijaviti nasilje

HDZ-ova zastupnica Željka Josić istaknula je veliki problem nasilja u obitelji. "Mislim da se hrvatsko društvo počelo više senzibilizirati na tu temu. Statistike pokazuju da su najčešći zlostavljači muškarci, a najčešće žrtve žene. Također, kolateralne žrtve postaju djeca. Ono što nas treba zabrinuti je velik broj neprijavljenih slučajeva nasilja. Svi svjedoci nasilja trebali bi ga prijaviti”, rekla je Josić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.