RAZGOVOR S POVODOM

ZDRAVKA BUŠIĆ 'Plenkovićeva vizija budućnosti HDZ-a poklapa se s mojom; iza njega stoje konkretni rezultati na svim područjima'

Autor

Bjonda Lučić

Za portal Direktno intervju je dala Zdravka Bušić, kandidatkinja za potpredsjednicu HDZ-a u timu Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima koji će se održati u ožujku ove godine.

18.02.2020. u 22:25
Ispiši članak

Zdravka Bušić također je i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, bivša zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu i Saboru, savjetnica i bliska suradnica prvog predsjednika Franje Tuđmana, te sestra pokojnog Zvonka Bušića.

Možete li nam reći zašto ste se odlučili kandidirati za funkciju potpredsjednice HDZ-a?

Za tu sam se dužnost odlučila kandidirati na poziv i poticaj brojnih članova stranke, uključujući samog predsjednika stranke, Andreja Plenkovića. Uvjerena sam kako mogu pridonijeti tome da HDZ ostane vodeća politička snaga u Hrvatskoj. HDZ vidim kao stranku čvrsto pozicioniranu na desnom centru, koja će nastaviti baštiniti politiku dr. Franje Tuđmana. Vidim je i kao stranku okrenutu budućnosti, prilagođenu novim vremenima i novim izazovima.   

Jasno ste dali do znanja kako čvrsto stojite uz Andreja Plenkovića. Zašto je on, po Vašem mišljenju, pravi izbor za predsjednika stranke?

Plenkovićeva vizija budućnosti stranke poklapa se s mojom vlastitom vizijom. Nadalje, mislim da iza Plenkovića stoje konkretni rezultati. Vlada pod njegovim vodstvom pridonijela je rastu hrvatskog gospodarstva, koji je, među ostalim, omogućio povećanje plaća i mirovina hrvatskih građana te općenito podizanje razine životnog standarda u Hrvatskoj. Osim toga, Plenković čvrsto i vrlo uspješno štiti hrvatske nacionalne interese na međunarodnom planu.

Možete li nam istaknuti neke odrednice Vašeg programa?

Nastavit ću se zauzimati i boriti za to da HDZ ostane dosljedan temeljnim postulatima politike dr. Franje Tuđmana: čvrsta zaštita hrvatskih nacionalnih interesa; čvrsto pozicioniranje Hrvatske, kao samosvjesne i snažne države, u zapadnoj zajednici slobodnih nacija, kojoj prirodno pripada; jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske; briga o zaštiti položaja i prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Kakve su Vaše reakcije na neprimjerena pisanja, odnosno kritike pojedinih medija koji Vas prozivaju zato što ste sestra Zvonka Bušića?

Već nekoliko puta sam odgovarala na ovakva pitanja i ponovno odgovaram isto. Mogu me beskrajno puta pitati i prozivati, ništa drugačije neću moći odgovoriti. Činjenica jest da je Zvonko moj brat i to se treba razumjeti. On je za mene bio idealist koji je cijeli svoj život posvetio samo jednom cilju, a to je sloboda hrvatskoga naroda. Svatko tko je poznavao Zvonka dobro zna da on nikada ne bi nikome naudio. U pothvatu otmice se na našu i njegovu veliku žalost dogodila pogibija policajca za koju je odslužio 32 godine zatvora. Zvonka danas više nema i doista bih molila medije da ga barem u vječnosti ostave na miru. Također želim još jednom naglasiti da se nisam kandidirala za potpredsjednicu HDZ-a kao Zvonkova sestra, nego kao Zdravka Bušić, s vlastitim životopisom i sa svime što sam u ovih 30 godina radila u Hrvatskoj demokratskoj  zajednici.

Od samih početaka ste u HDZ-u, smatrate li da današnji HDZ baštini politiku Franje Tuđmana?

Itekako smatram da današnji HDZ, na čelu s Andrejem Plenkovićem, baštini politiku Franje Tuđmana. Vlada pod Plenkovićevim vodstvom iznimno je puno učinila na promicanju vrijednosti na kojima je nastala suvremena hrvatska država. Ona čvrsto štiti dignitet Domovinskog rata i svih hrvatskih branitelja - koji su, uz predsjednika Tuđmana, najzaslužniji za slobodu Hrvatske. Bitno je ojačala Hrvatsku vojsku. Ne slučajno, na ministarskim su pozicijama u Plenkovićevoj vladi dva istinska junaka Domovinskog rata, generali Damir Krstičević i Tomo Medved. Nadalje, Hrvatska je danas, sukladno Tuđmanovoj viziji, aktivna, predana i pouzdana članica Europske unije i NATO-a, s bitno osnaženim međunarodnim položajem - kako u sigurnosnom i političkom, tako i u gospodarskom i geopolitičkom smislu. Na dobrom smo putu da uskoro ostvarimo i naše preostale strateške ciljeve i interese, poput ulaska u Schengen i eurozonu te članstva u OECD-u. Veliki su iskoraci učinjeni i na planu daljnjeg učvršćenja veza domovinske i iseljene Hrvatske - zahvaljujući, ponajprije, prijedlozima i inicijativama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, na čelu s državnim tajnikom Milasom. Što se pak Hrvata u Bosni i Hercegovini tiče, sada se, za razliku od nekih ranijih vremena, pitanje zaštite njihovih prava i statusa postavlja u svim relevantnim međunarodnim forumima. Plenkovićeva vlada prepoznaje činjenicu da je riječ o pitanju od strateške važnosti za hrvatsku državu, što svakako treba pozdraviti i odgovarajuće vrednovati.    

Što zamjerate suparničkom, odnosno Kovačevom timu?

Ne zamjeram im ništa. Iako smo suparnici, nipošto nismo neprijatelji. Jasno je da ne moramo o svim stvarima misliti isto. Njihove su kandidature za dužnosti u stranci legitimne. Svi će kandidati predstaviti vlastite poglede na budućnost HDZ-a, a članovi stranke će u demokratskom postupku odlučiti koga žele na kojoj funkciji. Nadam se da ćemo i nakon stranačkih izbora ostati u korektnim odnosima te svi zajedno nastaviti raditi na dobrobit stranke, s ciljem pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.