ANDRIJA HEBRANG O JUGOSLAVIJI

Zbog 'Vjesnika' i Savke triput sam bio u zatvoru, to pokazuje što je značilo biti Hrvat koji misli svojom glavom

Autor

Marijan Opačak

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung pod naslovom "Europa je bila previše opuštena i previše naivna" odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svom odrastanju u komunizmu. Njene riječi mnogi su dočekali na nož, a neki smatraju i kako je mogla naći bolje primjere. Društvene mreže zahvatio je val jugonostalgije, stoga smo o ondašnjem vremenu odlučili popričati s Andrijom Hebrangom. 

12.09.2018. u 22:16
Ispiši članak

Hebrang je za Direktno je podsjetio kako je bilo živjeti i raditi Jugoslaviji te opisao kako je ta, za neke zemlja snova, živjela u potpunoj medijskoj cenzuri i s niskom stopom ljudskih prava te kako je izgrađena na umjetnoj i prividnoj ekonomiji. 

"Jugoslavija je rođena na smrti političkih lidera bez obzira na kojoj se političkoj strani nalazili, a prilikom podjele granica među republikama od svih republika najviše je oštećena upravo Hrvatska. Time su komunisti pokazali kakav će biti položaj Hrvatske u toj Jugoslaviji", rekao je dr. Hebrang i podsjetio kako su ondašnji hrvatski komunisti u prvom planu imali svoju ideologiju dok im nacionalna dobrobit nije značila apsolutno ništa.

Hebrang je rekao kako su u tom ozračju podređenosti Hrvatske protekla desetljeća. "Najviše što je mene pogađalo bio je strašan progon intelektualaca, velika kontrola svakodnevnog života, osobito na radnim mjestima", rekao je naš sugovornik. Podsjetio je kako svi oni koji nisu prihvatili članstvo u Komunističkoj partiji bili obespravljeni.

"To sam ja osjetio na svojoj koži. Ako niste bili član Partije stavili bi vas na liste čekanja u svim vašim napredovanjima iako se radilo recimo o znanosti koja s politikom ne bi trebala imati veze. Oni koji nisu bili članovi KPH ili SKH bili su obespravljeni u svakom pogledu", rekao je dr. Hebrang. 

Ekonomski uspjeh Jugoslavije bio je lažan, a njegova prava slika prikrivena, pa i danas o Jugoslaviji zbog te lažne slike pričaju s nostalgijom. Imali smo sliku o dobrom standardu,  a u stvari smo imali nestašicu energenata, hrane i lijekova te drugih životnih potrepština.

Podsjetio je i kako je u Jugoslaviji vladala i cenzura medija te kako se nije moglo znati što se u stvari događa ili što se događalo.

"Kulminacija trpljenja tog terora uslijedila je prvo Deklaracijom o hrvatskom jeziku kada su intelektualci prekinuli 'Hrvatsku šutnju' koja je bila posljedica komunističkog terora i podigli glave. No to je jako kratko trajalo. Imao sam nesreću da sam 1971. godinu proveo na odsluženju jednogodišnjeg vojnog roka koji je onda bio obveza. Zbog toga što sam naručio tada, za ono vrijeme, skoro objektivan list 'Vjesnik',  kojeg su tada smatrali izrazito neprijateljskim, i zbog toga što sam u nekoliko navrata raspravljao o Savki Dabčević Kučan i Miki Tripalu, tri puta sam bio u zatvoru po tjedan dana", prisjetio se kroz gorak smijeh naš sugovornik i upozorio: "To vrlo indikativno pokazuje što je onda značilo biti Hrvat koji misli svojom glavom".

Degradacija hrvatskih političkih lidera

Dr. Hebrang dodao je i kako je naposljetku i 1971. ispala neuspješan pokušaj podizanja nacionalne svijesti te kako je poslije Partija tadašnje hrvatske političke lidere potpuno degradirala i makla iz javnog života te ih zamijenila s agresivnijom i malignijom generacijom. 

O tome kakav je život imala prosječna osoba u Jugoslaviji koja nije bila vezana za politiku, dr. Hebrang rekao je kako je najstrašnija bila ekonomska represija.

"Ekonomski uspjeh Jugoslavije bio je lažan, a njegova prava slika prikrivena pa i danas o Jugoslaviji zbog te lažne slike o ekonomskom uspjehu pričaju s nostalgijom. Imali smo sliku o dobrom standardu,  a u stvari smo imali nestašicu energenata, hrane i lijekova te drugih životnih potrepština", podsjetio je naš sugovornik.

"Od osamostaljenja imamo pravo glasa, pravo govora, pravo pisanja, pravo čitanja. Iako je to pravo i danas još značajno ograničeno budući da su stari kadrovi i danas na vodećim funkcijama, oni ili njihovi nasljednici, ipak se  kreće"

Kako bi bolje oslikao o čemu se radilo naš sugovornik ispričao nam je što je nakon izbora 1990. izložio u Hrvatskom saboru, a na temelju tadašnjih ekonomskih pokazatelja.

 

"Nakon stvaranja hrvatske države mi smo naslijedili poduzeća od kojih je 50 posto imalo sve uvjete za stečaj, jer smo tad krenuli prema tržišnom gospodarstvu, a one nisu imali nikakve uvjete za rad. Čak 200 tisuća radnika tih godina je primalo plaću na temelju zaduženja koje su njihove firme uzimale. To je bilo virtualno preživljavanje koje se u Jugoslaviji nije smjelo javno prikazivati", rekao je dr. Hebrang i dodao kako je tada, u Jugoslaviji, počeo krah hrvatskog gospodarstva, a ne poslije osamostaljenja, kako se priča.

Bivši ministar prisjetio se i kako se u zdravstvu plaćalo mjenicama, praznim papirima na kojima se ispisivalo koliko tko kome duguje.

"Na tu mjenicu bi SIZ, Samoupravna interesna zajednica, onda udarila pečat i taj je papir onda vrijedio kao novac, ali s tim nisi mogao ništa napraviti. Danas neki kažu da je tada sve bilo besplatno u zdravstvu. Naravno da jest, ali svi su generirali dugove koje nitko nije plaćao.  Inflacija koja je tih godina probila troznamenkastu mjesečnu brojku dovela je do toga da nije bilo novca u opticaju. Pa tko je mogao prihvatiti mjenice mogao je, tko nije, nije se mogao nikako naplatiti. Imali smo u brojevima milijunske plaće koje su nam možda bile dovoljne tek za dva tjedna života", podsjeća naš sugovornik na tadašnje stanje u ekonomiji.

Ekonomski nered u zdravstvu

Dr. Hebrang podsjetio je i na ekonomski nered kojeg je Hrvatska nasljedila od Jugoslavije. "Kad sam '90-ih ih kao ministar zdravstva pokušao napraviti saldo u zdravstvu, to nije bilo moguće jer je čitav sustav bio podijeljen na 113 samoupravnih jedinica. Svaka od njih je imala svoje financijsko poslovanje i svaka od njih je izdavala svoje mjenice tako da su kao posljedica takvog poslovanja u Jugoslaviji dugovi zdravstva bili strahoviti. Zavladala je i nestašica lijekova", rekao je bivši ministar i podsjetio: "Pošte su bile pune paketića iz inozemstva jer su se slali lijekovi ako je netko imao vezu. Zbog tog privida dobrog standarna i lažne ekonomske slike je Jugoslavija ekonomski i propala jer bez pomoći istoka i zapada nije mogla živjeti", rekao je dr. Hebrang.

Dodao je kako je upravo zbog tih svih događaja, laži i privida, stvaranje hrvatske države definitivno oslobođenje hrvatskog naroda. "Od tada imamo pravo glasa, pravo govora, pravo pisanja, pravo čitanja. Iako je to pravo i danas još značajno ograničeno budući da su stari kadrovi i danas na vodećim funkcijama, oni ili njihovi nasljednici, ipak se kreće. Oni prvi zidovi su probijeni i imamo pravo izraziti svoje interese", rekao je dr. Hebrang.

"Budućnost Hrvatske je teška, ali kao i u nogometu, bit će velikih padova, ali uspjeh će uslijediti onda kad se profiltriraju svi bivši jugoslavenski kadrova i kad dođu generacije koje ne misle samo na socijalističko samoupravljanje, već na Hrvatsku", rekaon je dr. Andrija Hebrang za Direktno.  

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.