TRUMPOV 'DEAL'

ZAŠTO POMPEO DOLAZI? Vidmarović: Okidač je najava ruskog ministra Lavrova da stiže u Hrvatsku; oni nama vizu, a mi njima energetsku neovisnost i 5G mrežu

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Sljedeći tjedan Hrvatskoj u posjet stiže američki državni tajnik Mike Pompeo. Tim povodom razgovarali smo s analitičarom međunarodnih odnosa Branimirom Vidmarovićem, koji je za portal Direktno analizirao koje teme bi se mogle naći na stolu, ali i koji je razlog ovom nenadanom posjetu.

24.09.2020. u 22:15
Ispiši članak

S Vidmarovićem smo razgovarali nakon posjete Pompea Češkoj, Poljskoj, Austriji i Sloveniji, kada se Hrvatska nije našla na američkoj karti.  

"Hrvatska vjerojatno trenutno nije percipirana kao zemlja koja je u pojasu američkih interesa, vezanih ne samo uz energetiku već i za tehnološku, odnosno telekomunikacijsku sigurnost. To također može biti i signal toga da s nama, s Hrvatskom nema nekakvih većih problema i da nije potreban jedan posjet Mikea Pompea. Dakle, s jedne strane to je dokaz da smo strateški, ekonomski i tržišno nebitni, a s druge strane to je signal da je s nama sve u redu", rekao je tom prilikom Vidmarović.

Mjesec i pol dana kasnije, odjeknula je vijest o Pompeovom posjetu Hrvatskoj. S američkim državnim tajnikom sastat će se hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, a očekuje se i susret s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

"Hrvatska je za vrijeme europske turneje ispala iz šire slike. Sada su se naknadno sjetili da tu nisu dobre kombinacije, da se gradi Pelješki most, da se za riječki terminal natječu i kineske kompanije. Tamo još nema odluke i pretpostavlja se da će američka strana pokušati tu napraviti pritisak na Hrvatsku da se kineske kompanije ne puštaju u terminal Rijeka", kazao je naš sugovornik.

Ipak, okidač za dolazak, smatra Vidmarović, najava je jednog drugog posjeta Hrvatskoj.

"Pretpostavljam da se radi i o diplomatskoj kalkulaciji, jer je najavljeno da bi krajem listopada u Hrvatsku trebao stići ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Mislim da je i zbog toga sada pokušaj da se američka diplomacija nametne prije kineske i ruske. Amerika Hrvatsku percipira kao zemlju koja nije sasvim u domeni novijeg poimanja američke sigurnosne politike. Hrvatska je u NATO-u, ali SAD ne percipira NATO kao nešto što je krucijalno, nego sada pokušava kreirati svoju paralelnu orbitu s osvrtom na Rusiju, a pogotovo u odnosu na Kinu. Zato je Hrvatska odjednom iskrsnula na američkoj karti", smatra Vidmarović.

Diverzifikacija energetskih pravaca

Hrvatska na karti energenata i telekomunikacijske sigurnosti ipak ima nekog značaja; Vidmarović kaže da je riječ o diverzifikaciji energetskih pravaca i uvoza te obveze da strane neće koristiti neprovjerene dobavljače komunikacijske 5G opreme. "Tu se podrazumijeva kineska oprema, a pod energetikom se podrazumijeva Rusija".

 S druge strane, europski energetski portfelj već se dulje vrijeme kreće u smjeru da se diverzificiraju energetski izvori i tu se prvenstveno misli na smanjenje ovisnosti o ruskom prirodnom plinu, a u korist ostalih dobavnih pravaca. Međutim, američka vizija diverzifikacije energenata podrazumijeva korištenje američkog plina, nauštrb ruskog ili nekog trećeg.

"Svaki energetski stručnjak će vam reći da energetika nema nacionalnih obilježja, ali u zadnje vrijeme ispada da ima. Za nas kao za malu zemlju koja se nalazi u takvoj poziciji izuzetno je korisno da imamo diverzifikaciju svih energetskih pravaca, da imamo i američki ukapljeni plin i ruski prirodni, s Katara, iz Izraela... Tako da je u cijeloj ovoj priči u središtu ideja plina kao isključivo američkog i koji ne doprinosi razvoju tržišta, poštenoj konkurenciji i formiranju cijena i tu ne vidim ništa pozitivno", kazao je Vidmarović.

Posebno ''škakljiva'' tema je telekomunikacija. Američka promidžba stavila je naglasak na to da je Huawei vezan za državu i da predstavlja prijetnju, iako, kako kaže naš sugovornik, već dugi niz godina europski testni centri rigorozno ispituju njihov hardver te nisu našli nikakvih indicija da se tamo nalazi neki ''back door'' i da ima špijunskih kodova.

Quid pro quo

Na stolu bi se trebale naći i stare teme; ukidanje viza za hrvatske građane, ali i sprečavanje dvostrukog oporezivanja, što Vidmarović itekako pozdravlja, ali napominje da će na sastanku vrlo vjerojatno Pompeo pokušati obaviti razmjenu.

"To zvuči primitivno, ali jednostavno rečeno, mi vama ukidanje viza, a vi zauzvrat prihvaćate naše političke stavove o tim krucijalnim problemima, kao što su energetika i 5G mreža. U ovim političkim okolnostima sve izgleda kao licitacija, kao nekakva privola. Kada bi se to riješilo pregovorima u nekim prošlim vremenima, kada  bi to nekako bilo riješeno prirodno, onda ne bi toliko privlačilo pažnju. Kod Donalda Trumpa je sve 'deal' i sve je 'oko za oko'; tu ima dosta pragmatizma s američke  strane. Ja zato i ne mislim da se ta pitanja mogu riješiti bez da Hrvatska popusti na nekom polju", ocijenio je Vidmarović.

Ukratko, ukinut će nam se viza, ali izgubit ćemo energetsku neovisnost i pristati na američku viziju telekomunikacijsko-sigurnosne perspektive.

"Nas su uvijek učili da je tržište ključ i omjer cijene kvalitete i parametara onoga što određuje da se prihvaćaju najbolje ponude, a sada nas se stavlja u nezgodnu poziciju, ne samo nas, takva je situacija u cijelom svijetu, da nam se taj izbor oduzima u korist političke i svjetonazorske vizije. Tu nam na žalost nema pomoći, svijet će jednog dana biti digitalno podijeljen na dvije ili tri opcije".

Avioni, BiH, Srbija, Kosovo...

Naš sugovornik smatra da će se razgovarati i o američkoj ponudi F-16 aviona: "Temu aviona bilo bi zgodno riješiti i mislim da će Pompeo naći jezik i način kako da predstavi te avione i možda da neki popust s obzirom na sve okolnosti".

S obzirom na neke najave da će u razgovorima biti riječ i o susjednoj Bosni i Hercegovini, Vidmarović kaže: 

"BiH je jedno staro pitanje. Zapravo, nitko točno ne zna na koji način pristupiti rješavanju tog pitanja i ne bih se iznenadio kada bi u budućnosti, ako Trump dobije izbore, SAD imao u planu nekakav mirovni 'deal'. BiH je zapravo jedna crna rupa. Ta zemlja nema utjecaja, nema nekakvu ni ekonomsku ni političku poziciju, ali u njoj se isprepliću interesi dosta zemalja uključujući Tursku, tu postoji teroristička prijetnja, tu postoji ruski dio kolača, tu postoji srbijanski utjecaj...

Amerikanci, ako će razgovarati o tome, razgovarat će o sigurnosnom i političkom aspektu da se BiH uključi više u taj zapadni krug i zapadnu viziju razvoja, zato što BiH stoji na mrtvoj poziciji, ne ide nikamo i trebalo bi je pokrenuti. Tu bi možda američki 'poguranac' bio dobrodošao".

Posjet Hrvatskoj treba sagledati i u kontekstu nedavno potpisanog sporazuma između Srbije i Kosova, a pod pokroviteljstvom Donalda Trumpa, o normalizaciji ekonomskog odnosa.

"Vidim tu jednu geografsko-sigurnosnu poveznicu, da se stvori krug zemalja koji će na papiru ili deklarativno ići u smjeru američke vanjskopolitičke vizije. S obzirom na to, ali i na ostale teme o kojima će biti riječ, Amerika na taj način pokriva Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Kosovo, pa i Crnu Goru", ocjenjuje Vidmarović.

U posljednje vrijeme Amerikanci skupljaju dokumente i izjave o sporazumu, memorandumu, pisma namjere... "Ne bih se čudio da nakon sastanka bude potpisana neka deklaracija, sporazum o razumijevanju, ako ništa barem u nekim širokim okvirima, s dvostrukim jezikom i formulacijama", zaključio je naš sugovornik. 


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.