SAMO ADMINISTRATIVNI PROPUST?

ZANIMLJIVA KOINCIDENCIJA Nakon upita portala Direktno, Tomašević promijenio svoj potpis na dokumentima, nejasno je li magistrirao ili samo diplomirao

Autor

bkk/dm

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na važnosti transparentnosti inzistirao je u cijeloj svojoj aktivističkoj karijeri, prilikom ulaska u Sabor, ali i kampanji za lokalne izbore u kojoj je u konačnici i osvojio mandat na čelu Zagreba, ali sada kada obnaša dužnost gradonačelnika, pokazao se da nije baš sklon odgovarati na medijske upite.

17.07.2021. u 08:13
Ispiši članak

Po preuzimanju dužnosti prvog čovjeka grada, zaintrigiralo nas je njegovo potpisivanje akata s akademskim nazivom stečenim na Fakultetu političkih znanosti, a ne s onim stečenim na magisteriju na britanskom Cambridgeu.

Prema njegovoj biografiji koja je dostupna na nekoliko web adresa, Tomašević je na Sveučilištu u Cambridgeu, zahvaljujući britanskoj stipendiji Chevening i stipendiji sveučilišta Cambridge Overseas Trust, na tamošnjem Odsjeku za geografiju kao jedan od najboljih studenata završio magisterij iz područja okoliša, društva i razvoja, a magistarski rad je obranio na temu održivog razvoja gradova. 

Na mrežnoj stranici platforme Zagreb je naš! stoji kako je Tomašević svoje obrazovanje nastavio na Cambridgeu nakon "što je završio preddiplomski i diplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu".

Stoga nas je još više zaintrigiralo to što je na početku svog mandata Tomašević dokumente potpisivao s dipl.pol., a ne sa zvanjem koje je stekao na britanskom Sveučilištu ili pak s mr.sc. što bi značilo da je magistar znanosti po predbolonjskom sustavu. Naime, tako bi trebalo biti da je, kako stoji na stranicama Zagreb je naš!, Tomašević završio diplomski studij.

U svom prvom službenom dopisu, kada se Tomašević po prvi put obratio zaposlenicima gradske uprave, gradskih tvrtki i institucija, Tomašević se potpisao samo svojim imenom i prezimenom bez navođenja akademske "titule".

Na službenim stranicama Grada samo je navedeno kako je 2010. godine Tomašević završio Fakultet političkih znanosti, a magisterij tri godine kasnije u Cambridgeu.

Na čak dva naša upita poslana Gradu Zagrebu, prvi 17. lipnja, a drugi 23. lipnja, na naše pitanje da nam pojasne koji je razlog da se gradonačelnik ne koristi akademskim nazivom stečenim u Cambridgeu, nismo dobili odgovor.

Nakon toga smo se 24. lipnja javili s upitom platformi Možemo! iz koje su nam isti dan odgovorili da "Tomislav Tomašević ima 'master' s Cambridgea, a stručni magisterij ima završen u Hrvatskoj pa bi isticanje titule s Cambridgea bilo suvišno".

Ono što je posebno zanimljivo je da su nakon našeg upita svi akti gradonačelnika na web stranicama Grada osvanuli potpisani s mag.pol. Koincidencija da je to učinjeno nakon upita portala Direktno svakako je zanimljiva, a fascinira i činjenica da Tomaševićev potpis mag.pol. sugerira da je riječ o prijepisu diplome, odnosno da je gradonačelnik imao visoku stručnu spremu, ali je očito tražio izjednačavanje svog zvanja diplomiranog politologa stečenog u predbolonjskom sustavu sa zvanjem po bolonjskom sustavu koje sada glasi magistar politologije. 

Tek na temelju njegovog kratkog životopisa objavljenog na stranicama Hrvatskog sabora jasno je da Tomašević ima visoku stručnu spremu te da je riječ o tome da je diplomu "preveo" na magistra struke po "Bolonji".

Na naš novi upit kako objašnjava da je, kada je preuzeo gradonačelničku funkciju, gradske dokumente potpisivao kao diplomirani politolog, a nakon našeg upita kao magistar struke, Tomašević nije odgovorio.

Također smo ga pitali da nam kaže koji je studij točno završio na Cambridgeu, na koju temu je napisao svoj magistarski rad te je li isti objavljen javno, ali nismo dobili odgovor.

Zamolili smo ga nam na ista pitanja odgovori kada je riječ o njegovom obrazovanju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te da nam još jednom pojasni kako to da nije zatražio priznavanje svoje inozemne visokoškolske kvalifikacije s obzirom na to da je za pretpostaviti da bi završen studij na tako važnom svjetski priznatom Sveučilištu zaslužio i potpis u zemlji u kojoj živi i radi. Odgovor nije stigao.

Upit smo poslali i Fakultetu političkih znanosti s molbom da nam potvrde koji je studij završio Tomašević, kao i koje je njegovo akademsko zvanje, ali do objave teksta nismo dobili odgovor te ćemo isti objaviti naknadno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.