sjednica sabora

Zakon o arhivima ide u drugo čitanje, bilo je i suzdržanih

Autor

Direktno.hr

Hrvatski sabor poslao je u drugo čitanje Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi, koje predviđaju otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije do 22. prosinca 1990., a koje su u prošli petak dobile načelnu podršku svih saborskih klubova zastupnika. Zastupnici su odluku donijeli sa 114 glasova za, uz tri suzdržana.

29.03.2017. u 09:28
Ispiši članak

Sabor je predložene izmjene tako poslao u drugo čitanje, a iz Mosta poručuju kako im je namjera da se konačan prijedlog donese prije lokalnih izbora, koji će se održati 21. svibnja. Među točkama o kojima bi u srijedu zastupnici trebali glasovati je i imenovanje Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

"Tražimo stanku za konzultacije", rekao je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk kada predsjednik Sabora Božo Petrov (Most) nije prihvatio Baukov zahtjev da se glasuje pojednačno po tri točke koje je predložio Odbor za obrazovanje, nego jedinstveno.

Na Odboru se glasovalo jedinstveno, pa predlažem da tako bude i sada, rekao je Petrov, a Bauk zatražio stanku.

"Vlada RH dala je relativno negativno mišljenje. Došli smo do situacije da glasamo o prijedlozima zaključaka koji u sebi imaju nekoliko neubičajenih situacija i činjenica. Klub SDP-a glasovat će da prijedlog zakona ide u drugo čitanje, ali da sada glasujemo o zakonu, u ovom obliku ne bi prihvatili drugi i treći zaključak. Zašto Vladi niste dali da napravi taj Zakon? Bilo bi nam lakše. Treći zaključak govori o tome čija su mišljenja predlagatelji dužni pribaviti. To nam nije prihvatljivo jer se radi o institucijama koje odgovaraju Saboru, a ne Sabor njima. Predlažemo da se o zaključcima 1, 2 i 3 glasuje odvojeno", rekao je Bauk.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da Vlada nije odbila prijedlog zakona, kako neki tvrde, i da se na matičnom Odboru jednoglasno glasovalo za ovakav zaključak.

"Ne vidim razloga da se odstupi od prakse da se o zakonu glasa zajednički", rekao je Reiner i odbacio Baukov prijedlog.

SDP-ov Bojan Glavašević tražio je povredu Poslovnika smatravši da je Reiner odgovorom prekrišio Poslovnik, što je Reiner opovrgnuo. Nakon toga uslijedilo je glasovanje.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.