'TO NEMA NI U CRTIĆIMA'

Zagrepčanin čija je kuća stradala u potresu: Cijela se nagnula u lijevo, samo želim da mi osiguraju kuću, a oni neće ništa

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Kuća Matije Repotočnika u jednom zagrebačkom naselju stradala je do takvih razmjera da se cijela nagnula u lijevo. Prošlo je više od tri mjeseca od razornog potresa; kuća još uvijek stoji prazna, neosigurana, s dvije crvene naljepnice i predstavlja prijetnju za okolinu, kako za živote onih koji žive u neposrednoj blizini, tako i za njihovu imovinu.

12.07.2020. u 19:16
Ispiši članak

Svi najbitniji čimbenici kuće, priča nam Repotočnik, stradali su; nosivi zidovi, zidovi koji idu u špicu krova. Cijela kuća je otišla u lijevo kad gledaš s ceste, kaže. Na prvom preliminarnom pregledu statičara, kuća je dobila crvenu oznaku. Onda se danima ništa nije događalo pa se obratio za pomoć novinarima. 

U samoj televizijskoj reportaži o njegovom slučaju, kaže Matija, gradonačelnik Milan Bandić prvo je "odlučno tvrdio da uopće nismo prijavili štetu od potresa, što je notorna laž. Mi smo gradu prijavili vrlo brzo nakon potresa štetu, a on je kao iz topa ispalio da nismo", a onda je kaže, obećao da će njihov problem riješiti u tjedan dana.

"Nakon priloga mi je Bandić poslao statičara iz Ureda za izgradnju grada i onda su oni došli na pregled. Prvo je čovjek, to je sad strašno što ću vam reći, to nema ni u crtićima, prvo mi je kuću htio podijeliti na dva dijela. Radi se o kući od dva kata i u prizemlje mi je htio staviti žutu naljepnicu. Normalno, majka se grčevito borila protiv toga, ja nisam bio prisutan, jer ako je kuća crvena, onda je crvena sva. Ne, nego po njegovoj logici, kad će se kuća rušiti, rušit će se u zrak, a ne prema dolje. To nema nikakve logike ni oslonca u zakonu fizike", priča dalje Repotočnik.

"Ispada da te u svakom pogledu gule, gule, gdje god se javljaš, svakakva prava su ti na televiziji, a zapravo nemaš ništa. I sad se borim i zovem, tu imam milijun brojeva i milijun mailova. Prema najnovijem mailu kojeg sam dobio, upućen sam građevinskoj inspekciji da će mi doći zaštititi kuću jer moja kuća sad prijeti tuđoj imovini, nekretninama, pokretninama, tuđim životima pod broj jedan. Nitko živ ništa ne zna, svi samo zakon spominju", priča nam ljutiti Zagrepčanin.

Nema vrata na koja nije pokucao ili broj telefona kojeg nije nazvao; svim nadležnim institucijama u Gradu, Ministarstvu pa čak je pisao i Uredu predsjednika HDZ-a.

Ne postoji sustavna procedura, institucije se loptaju s građanima, nitko ne zna reći što trebate raditi, zakona još nema, a svi se na njega pozivaju. Većinu inicijativa do sada građani su financirali o svom trošku. "Meni onda kažu pošto je to privatna kuća, u ovoj situaciji sam ja bogataš, zamislite!"

Zašto se rade fondovi za pomoć građanima ako prema njima ne možemo ostvariti nikakvo pravo, pita se Repotočnik. "Radi se pod izlikom da ti se olakša situacija zbog potresa, a ja imam dokaze, imam mailove, dobili smo odbijenicu pod izlikom "socijalni cenzus". Jer zamislite mama i baka zajedno imaju penziju oko šest i pol tisuća kuna, zamislite, mi smo bogati ljudi, ne smijemo takve stvari tražiti", ciničan je nakon što već tri mjeseca pokušava saznati što treba raditi, a prihvatljivo za njega je sve, osim čekanja.

Matija je u kući živio s bakom i majkom, a rekao nam je da kada se dogodio potres u kući su se još nalazili i njegovi maloljetni nećaci te su svi bili vidno uznemireni i šokirani. S obzirom na to da je kuća teško stradala, u njoj se ne može živjeti, ali kaže, imaju sreće što mogu biti kod rodbine i prijatelja. Ali, do kada?

Savjetovali mu da digne kredit

Kako je rekao za portal Direktno, u institucijama su mu čak dali savjet neka podigne kredit. "Kako baka da digne kredit? Baka od devedeset i nešto godina s hrpom dijagnoza, kako da digne kredit? Majka ima 60 godina i gubi vid. Ne mogu dobiti kredit, zašto da dižem kredit ako će mi država obnoviti kuću, proglašena je elementarna nepogoda. Jedino ako su počeli smatrati u zadnjih godinu dana da su građani krivi i za elementarne nepogode...", sumnjičav je Repotočnik.

Nakon tri mjeseca potrage za informacijom što treba raditi, iz Ministarstva graditeljstva mu je stigao dopis da mora ispred kuće staviti tablu da kuća nije sigurna. Ali ako se nešto dogodi, kaže Repotočnik, i dalje će on odgovarati. Zato se, kaže, opet obratio novinarima. Cilj mu je osigurati kuću te se nada da će institucije sada konačno reagirati.

"Nije fer da sad od susjeda djetetu na glavu padne crijep, a ja ću kazneno odgovarati. Država će mi poslati naravno represivni aparat, a sad kad ja tražim od države da mi osiguraju kuću, oni neće ništa. Možete misliti, ja sam iz očaja zvao policiju. Prošlo je više od tri mjeseca od potresa. Nek zaštite kako god znaju i umiju. Barem ćemo mirnije spavati", završava svoju priču naš sugovornik.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.