BEZ PREPORUKE HRVATSKE NARODNE BANKE

PROVJERILI SMO Jedna velika banka u poslovnicama građanima mjeri temperaturu; hoće li zbog toga izgubiti klijente?

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Epidemiološka slika u Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana nije bajna - troznamenkasti rast novooboljelih na dnevnoj razini naveo je zdravstvene vlasti da dodatno pojačaju mjere kojima bi se usporilo i spriječilo širenje virusa. Sada se strožim mjerama priključuju i pojedine tvrtke i jedna od banaka. Kako će na to reagirati građani?

16.09.2020. u 17:00
Ispiši članak

Mjere se sada uvode lokalno, a ne više, kao što je to bio slučaj na početku epidemije, kada su se odluke donosile i vrijedile na državnoj razini.

Socijalna distanca, dezinfekcija ruku, obvezno mjerenje temperature u zdravstvenim institucijama, a u zadnje vrijeme i obvezno nošenje maski javnom prijevozu i u zatvorenim prostorima okosnica su borbe protiv širenja Covida-19.

Međutim, građani se sve češće suočavaju s mjerenjem temperature prilikom ulaska u poslovnice i zgrade privatnih tvrtki ili onih u vlasništvu države.

Tako se već dugo temperatura mjeri na ulasku u središnjicu Elektre Zagreb u Gundulićevoj ulici, a ista slika može se vidjeti i na ulazu u zgradu HRT-a. Jedan od građana javio se portalu Direktno i upozorio da već neko vrijeme temperaturu na ulazu u svoje poslovnice mjeri i Zagrebačka banka.

Na naš upit u Zabi su nam potvrdili da se svima prije ulaska u poslovnice mjeri temperatura. "To je naša odluka s obzirom na to da nam je sigurnost građana na prvom mjestu", potvrdili su u Zagrebačkoj banci.

Osim mjerenja temperature, obvezno je dezinficirati ruke i nositi zaštitne maske, a djelatnici su od klijenata odvojeni pregradom od pleksiglasa. Sve su to, poručuju iz Zagrebačke banke, mjere kojima se trude pozitivno utjecati na smanjenje širenja bolesti Covida-19.

Ostale banke ne mjere temperaturu

Upit smo proslijedili i nekolicini većih financijskih institucija iz kojih odgovaraju; temperaturu ne mjerimo.

U Hrvatskoj poštanskoj banci kažu da od početka pojave epidemije postupaju u skladu s odlukama i preporukama nadležnih službi - Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Svoje poslovanje kontinuirano prilagođavamo trenutnim okolnostima s ciljem zaštite zdravlja svojih zaposlenika i klijenata. Svakodnevno prateći epidemiološku situaciju, primjenjujemo sve propisane i potrebne mjere kako bismo svima koji ulaze u prostore Banke osigurali zaštitu i sigurnost.

Mjerenje tjelesne temperature uvest će se prema potrebi, sukladno daljnjoj epidemiološkoj situaciji i uputama nadležnih službi", stoji u odgovoru banke na naš upit.

"Erste banka trenutačno u svojim poslovnicama ne planira uvesti mjerenje temperature. No, važno je napomenuti da je kao sistemski važna i odgovorna institucija, Erste banka od samog početka poduzela preventivne radnje kako bi bila spremna osigurati nesmetan kontinuitet svojih poslovnih aktivnosti i dostupnosti usluga klijentima, te je u tom je kontekstu poseban fokus tijekom trajanja pandemije stavljen na što veću sigurnost zaposlenika i klijenata", kažu u Erste banci.

Kažu da svoje klijente savjetuju da sve bankarske aktivnosti koje mogu, obave koristeći digitalne usluge. "Ako je dolazak u poslovnicu neophodan, klijenti se upućuju da uz obvezno korištenje maske za lice, u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svoj red pričekaju na sigurnoj udaljenosti od drugih osoba ili ispred poslovnice", stoji u odgovoru Erste banke.

Stigao nam je i odgovor iz Raiffeisen banke iz koje kažu: "Mjerenje temperature prilikom ulaska u poslovnice nismo uveli niti planiramo uvođenje navedene mjere. Dodatno, RBA je uvela niz drugih mjera koje štite naše klijente i zaposlenike, a koje dokazano imaju visoku učinkovitost", stoji u odgovoru kojeg potpisuje Kristina Samardžić iz Odnosa s javnošću.

Tko je preporučio mjerenje temperature?

Kako bismo provjerili što o tome kažu u Hrvatskoj narodnoj banci, upit o tome jesu li u svojim preporukama naveli i obvezno mjerenje temperature, poslali smo i središnjoj hrvatskoj financijskoj instituciji.

"Hrvatska narodna banka nije izdala preporuku koju navodite u svojem upitu", kaže ispred HNB-a Dubravka Budak te nas je usmjerila na poveznicu iz koje je vidljivo koje je mjere banka do sada poduzela za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije korona virusa, a koje se tiču i poziva građanima na odgovorno ponašanje i poštivanje preventivnih mjera zaštite od korona virusa. 

U konačnici, upit o tome smatraju li da je odluka o mjerenju temperature prilikom ulaska u poslovnicu banake opravdana poslali smo i Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Zanimalo nas je i je li Stožer donio ili planira donijeti obvezu mjerenja temperature prilikom ulaska građana u poslovnice i urede institucija i ustanova te smatraju li da bi mjerenje temperature na javnim zatvorenim prostorima doprinijelo suzbijanju zaraze Covidom-19.

Odgovor do zaključenja teksta, na žalost, nismo dobili.


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.