prije 27 godina

VIDEO Na današnji dan osnovana udarna Četvrta gardijska brigada HV-a

Autor

rj

Četvrta gardijska brigada zvana "Pauci" bila je jedna od elitnih postrojbi Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. Prozvana je "Paucima" po svom legendardnom zapovjedniku tenkista Andriji Matijašu Pauku koji je poginuo na samom kraju rata.

28.04.2018. u 08:51
Ispiši članak

Četvrta gardijska brigada je osnovana 28. travnja 1991. godine u Vili Dalmacija od strane prvih 15 pripadnika. Među njima je bio i prvi zapovjednik general Ivo Jelić. 

Brigada je osnovana u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon početka agresije na Hrvatske. U samim počecima brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec. Većina redarstvenika je u početku bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna.

Prva baza bila je hotel Split, zatim se sele u hotel Resnik van grada. Na kraju im je vojarna bila u splitskom predjelu zvanom Dračevac.

Udarna brigada Hrvatske vojske

Ratni put brigade je izuzetno bogat. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom "In hoc signo vinces" (U tom znaku pobjeđuješ).

Prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. godine. Potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima '94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto '95., a potom u akcijama Oluja i Maestral.

Četvrta brigada tijekom rata nije znala za poraz pa je pokojni ministar obrane Gojko Šušak rekao: "Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada".

Zajedno s još jednom legendardnom postrojbom 7. gardijskom brigadom "Pume" nanijela je glavne udarce Vojsci RSK u vrijeme Oluje.

U borbi za slobodu Hrvatske poginula su 193 pripadnika ove postrojbe, čije su slike, zajedno sa slikama umrlih pripadnika brigade, postavljene u spomen kapeli vojarne Sveti križ na Dračevcu u Splitu. Pet pripadnika se vode kao nestali, a gotovo 1500 je ranjenih.

Postrojba je tijekom svog ratnog puta dala niz istaknutnih zapovjednika i pripadnika. 

Među njima su i sadašnji ministar obrane i bivši zapovjednik brigade Damir Krstičević, prvi zapovjednik general Ivo Jelić po kojem će Dom HV u Lori od danas nositi ime, bivši ministar obrane i bivši alkarski vojvoda Ante Kotromanović, poginuli zapovjednik Andrija Matijaš Pauk, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov, inspektor obrane Slaven Zdilar, saborski zastupnik Miro Bulj i ostali.

Brigada također ima i svoju himnu:

 

U Splitu su im posvećeni i murali po gradu. Osnovana je i udruga veterana 4. gardijske brigade koja je izuzetno aktivna u borbi za prava svojih pripadnika i obilježavanju spomena na svoje poginule suborce. Četvrta gardijska brigada je postala i dio identifikacije novijih generacija Splićana.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.