KOMENTIRAO I NABAVU BORBENIH AVIONA

VLADA Plenković: Već mi je dosadilo odbijati rukovanje, a MUP molim da poduzme nešto oko sigurnosti, moglo je biti nešto gore od lubenica

Autor

lb/lš/h

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodnim izlaganjem otvorio je sjednicu Vlade. Prvo se osvrnuo na lubenice koje su ispred zgrade iz kombija u znak prosvjeda pobacali poljoprivrednici jer smatraju da ih država stavlja u nejednak položaj u odnosu na poljoprivrednike u drugim zemljama EU i šire. Prosvjedu se pridružio i  zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

10.09.2020. u 11:20
Ispiši članak

"S obzirom na lubenice pred Vladom, molim da MUP napravi nešto oko sigurnosti zgrade Vlade jer to nisu morale biti lubenice. Ovoga baš i nema drugdje", napomenuo je Plenković.

Što se tiče nabave borbenih aviona, premijer je izvijestio da su jučer zaprimljene ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela. Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. 

Riječ je o avionima četvrte generacije zapadne tehnologije koji su kompatibilni s NATO standardima i trebali bi zamijeniti postojeće avione MIG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja.

"Cilj Hrvatske je da zadržimo vojnu sposobnost zaštite hrvatskog neba radi sigurnosti naše zemlje. Jučer je završena faza dostave ponuda i sljedeća tri mjeseca trajat će proces evaluacije", rekao je premijer.

Povjerenstvo je imenovano, a oni koji nisu u njemu htjeli sudjelovati imat će prigode reći svoje stajalište na tijelima poput saborskog Odbora za obranu ili mišljenja Vijeća za obranu. Konačnu odluku o kupnji donosi Vlada. 

Vezano za početak školske godine, Plenković se zahvalio svima u sustavu obrazovanja te izrazio nadu da će činjenica da je 92 posto škola odabralo model A, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, proći dobro. 

"Vodimo računa o odgovornosti i tri točke - higijena, distanca, dezinfekcija. Nemojte se rukovati. Ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati. Slušajte ministra Beroša i naše epidemiologe", rekao je Plenković u uvodu sjednice.

Očekuje donošenje Zakona o obnovi Zagreba s velikom potporom

Što se tiče Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, izvijestio je da su jučer na Vladi prihvatili velik broj amandmana brojnih zastupnika i saborskih klubova. 

"Očekujem da se sutra sa što većom potporom donese ovaj Zakon i da nakon toga krenemo u formiranje fonda, izradu programa mjera i u konkretnu obnovu grada", rekao je Plenković.

Podsjetio je da su nedavno posjetili Međimursku i Varaždinsku županiju te otvorili Osnovnu školu Vladimira Nazora u Pribislavcu, koju je Vlada financirala s 33 milijuna kuna, a dio je podnijela lokalna vlast.

"To je dobra poruka, osobito što je 70 posto đaka nove škole pripadnika romske nacionalne manjine, a naša je inkluzivna politika vrlo jasno kazala da nam je cilj da što veći broj romske djece ostane u školskom sustavu kroz cijeli sustav obrazovanja", istaknuo je Plenković.

Onda je komentirao i slučaj ‘teran’. "Opći sud Europske unije donio je presudu u postupku u slučaju vina teran. U ovom konkretnom slučaju došla je još jedna presuda u korist Hrvatske", zaključio je.

Stabilna situacija u zdravstvenom sustavu

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u proteklih tjedan dana zabilježen porast broja hospitaliziranih osoba u odnosu na broj aktivnih slučajeva korona virusa za jedan posto, no situacija u zdravstvenom sustavu je i dalje stabilna.

"U proteklih tjedan dana zabilježen je porast hospitaliziranih u odnosu na broj aktivnih slučajeva za jedan posto, međutim, s obzirom na odnos zaprimljenih i otpuštenih te broj osoba na respiratoru, koji ukazuje na razinu opterećenosti zdravstvenog sustava, mogu konstatirati da situaciju u tom smislu i dalje stabilna", rekao je Beroš na sjednici Vlade. 

Beroš je ponovio da je u zadnja 24 sata zabilježen 291 novooboljeli, a broj aktivnih slučajeva danas je 2567. Dosad je 12.917 osoba bilo zaraženo Covidom-19, a testirano je ukupno 205.256 osoba, od toga 4118 u posljednja 24 sata.

U proteklih tjedan dana pozitivno je bilo 108 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je njih 631.

Uoči sjednice Vlade iznio je podatak kako je trenutno hospitalizirano 320 osoba, danas su 22 osobe otpuštene, a 42 primljene u bolnice. Također, 27 osoba je na respiratoru, pet više nego jučer - po jedan u Dubrovniku, Zadru, Puli i dvoje u KB-u Dubrava.

U KBC-u Split dodatni kapaciteti za prijem bolesnika

Beroš je rekao kako su zbog epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji u KBC-u Split osigurani dodatni kapaciteti za prijem bolesnika, a istodobno je osigurana redovita skrb za ostale pacijente.

"Od početka epidemije Ministarstvo je redovito ukazivalo na obavezu bolnica da kontinuirano zbrinjavaju i onkološke pacijente te druge prioritetne pacijente", naglasio je.

Izvijestio je da je u zagrebačkoj Dječjoj bolnici zbog zaraze jednog djelatnika djelomično reduciran rad u operacijskom bloku pa se trenutno obavljaju samo hitne operacije. Početak rada u punom opsegu očekuje se u ponedjeljak.

Zbog porasta novooboljelih poduzete su dodatne aktivnosti za zbrinjavanje specifičnih skupina bolesnika, a to su pozitivne osobe koje su na kroničnoj hemodijalizi. 

HZJZ je objavio dodatna pojašnjenja o organizaciju odmora i prehrane u školama te postupak prijave djelatnika u slučaju izostanka s radnih mjeseci zbog korona virusa.

Beroš je naglasio važnost nošenja maski u školama i zamolio roditelje da vode brigu o pravilnom nošenju i održavanju higijene zaštitnih maski svojih školaraca.

HVU 'Dr. Franjo Tuđman' postat će sveučilište

U prvo saborsko čitanje Vlada je uputila prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene, stručne i druge djelatnosti za potrebe obrambenoga sustava i sustava domovinske sigurnosti.

Prema prijedlogu zakona, koji je sa sjednice Vlade u četvrtak upućen u Sabor, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" postaje Sveučilište na koje će se prenijeti već ustrojeni studijski programi i akreditirani sveučilišni studiji u Zagrebu i Splitu, izvodit će i poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij domovinske sigurnosti, a prava i dužnosti osnivača obavljat će Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je transformacija iz učilišta u sveučilište "Dr. Franjo Tuđman" od posebnog državnog interesa, a zakonom se ostvaruju ključni uvjeti za razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti.

"Sveučilište će omogućiti razvoj znanstveno-nastavnog osoblja za interdisciplinarno područje znanosti u polju vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, a moći će aplicirati i za fondove EU, što se do sada nije moglo", naglasio je.

Moramo težiti što kvalitetnijem obrazovnom sustavu i na taj način pridonijeti razvoju Hrvatske vojske stvaranjem osoblja koje će stečenim znanjem dobiti svu potrebnu širinu nužnu za kvalitetno vođenje i upravljanje u izvršavanju zadaća, dodao je ministar.

"Svečilište će omogućiti i snažniju afirmaciju Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni", istaknuo je.

Sveučilište će biti ustrojeno kao i ostala javna sveučilišta u Hrvatskoj, a uz to će imati i određene specifičnosti te će se na njega primjenjivati zakon iz područja obrane, uz poštivanje ustavne odredbe o autonomiji sveučilišta.

Polugodišnji konsolidirani proračunski manjak 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a

Manjak konsolidirane opće države prema nacionalnoj metodologiji u prvom polugodištu je iznosio 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a, izvijestio je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić predstavljajući na Vladi  polugodišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna.

Ukupni prihod državnog proračuna u prvom polugodištu ostvaren je u iznosu od 60,4 milijardi kuna što je na međugodišnjoj razini pad od 7,2 posto, pri čemu su prihodi od poreza pali za 13,6 posto i iznosili 32 milijarde kuna, rekao je ministar.    

Ukupni rashodi iznosili su 77,1 milijardu kuna, što je povećanje od 10,1 milijardu kuna ili 15,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Tako je manjak državnog proračuna u prvom polugodištu iznosio 16,7 milijardi kuna, a kad se dodaju izvanproračunski korisnici te lokalna i regionalna samouprava 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Od poreza na dobit prikupljene su 4,2 milijarde kuna, 20,9 posto manje nego lani, a od PDV-a 20,5 milijardi kuna odnosno 12,6 posto manje.

Posebni porezi i trošarine donijeli su državnom proračunu u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 6,5 milijardi kuna ili 11,3 posto manje, a prihodi od doprinosa pali su za 12,2 posto, na 10,4 milijarde kuna. 

Najveći razlog za povećanje rashoda je provedba mjera za očuvanje radnih mjesta, rekao je Marić, za što je izdvojeno 6,7 milijardi kuna.

Povećani su i rashodi za zaposlene, kao rezultat pune primjene kolektivnih ugovora te drugih propisa kojim se reguliraju plaće u državnim i javnim službama i to za 1,2 milijarde kuna.

Trošak indeksacije mirovina veći je za 740,1 milijun kuna u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

Marić je kazao da je ovogodišnje polugodište specifično, pa su za razliku od prethodnih godina brojke uglavnom s negativnim predznakom.

Pri tome je naveo kako je BDP realno pao za 7,8 posto u prvom polugodištu ove, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, inflacija je istovremeno iznosila 0,5 posto, industrijska proizvodnja pala je 6,4 posto, promet od trgovine na malo 6,6 posto, indeks građevinskih radova porastao je za 3,1 posto, a ukupan broj noćenja turista smanjen je za 77,1 posto. Prosječan broj registriranih nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u prvom polugodištu je iznosio 148 tisuća, što je međugodišnje povećanje od osam posto.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.