ZA ZAMJENIKA IZ REDOVA SRPSKE MANJINE

Vlada će raspisati prijevremene izbore u Šibensko-kninskoj županiji

Autor

iz

Donedavna zamjenica šibensko-kninskog župana iz redova srpske nacionalne manjine Anja Šimpraga zamijenila je Borisa Miloševića u Hrvatskom saboru nakon što je SDSS-ovac mandat stavio u mirovanje jer je imenovan potpredsjednikom Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Tim je Šimpragi dužnost zamjenice župana prestala po snazi zakona.

02.09.2020. u 20:47
Ispiši članak

U redovitim okolnostima prestanak dužnosti implicira prijevremene izbore. Kao što smo već pisali Zakon o lokalnim izborima u članku 7., stavku 5 izrijekom navodi da se u ovom slučaju trebaju održati prijevremeni izbori. ''Prijevremeni izbori za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina održavaju se u roku od 90 dana od dana prestanka mandata zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda nacionalnih manjina.''

Iznimka je jedino ako bi se ti prijevremeni izbori trebali održati u kalendarskoj godini u kojoj se održavaju redovni izbori. S obzirom na to da su zakonom izbori predviđeni treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine, u ovom slučaju 16. svibnja 2021., ta iznimka nije provediva i prijevremeni izbori za zamjenika župana iz redova srpske manjine bi se trebali održati.

Vlada ipak raspisuje prijevremene izbore

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala odlučiti da se raspišu prijevremeni izbora za zamjenika šibensko-kninskog župana iz redova srpske nacionalne manjine, iako to ne mora učiniti.

Naime, izmjenama Zakona o lokalnim izborima iz travnja 2020. rokovi su prolongirani zbog epidemije korona virusa. Dodanim člancima zakona definira se odgoda raspisivanja prijevremenih izbora ''u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje trenutačno ugrožava pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovinu veće vrijednosti''. U tim slučajevima se prijevremeni izbori mogu odgoditi do prestanka posebnih okolnosti, a nakon toga raspisati u roku od 90 dana.

U ovom slučaju proglasi li se prestanak epidemije korona virusa u Hrvatskoj do 2. listopada morali bi se održati prijevremeni izbori za zamjenika šibensko-kninskog župana.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.