'SVAKI SUD BI PRVO POGLEDAO EMISIJU'

Vidović Krišto o ročištu: Macan nije slučajno pozvao Bauka za svjedoka, on je kadar duboke države, a sudac je prekršio zakon

Autor

bkk

U ponedjeljak je održano prvo ročište u kojem saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto od komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana potražuje 50 tisuća kuna odštete jer ju je u emisiji Otvoreno nazvao "spodobom".

16.02.2021. u 14:34
Ispiši članak

U srpnju prošle godine kratka i oštra rasprava između Vidović Krišto i Macana završila je Macanovim demonstrativnim izlaskom iz HRT-ovog studija. Naime, Macan je na pozive voditelja emisije da se vrati, Macan jasno odgovorio: "S ovom spodobom ne želim sjediti u studiju".

Na ročištu u ponedjeljak na Općinskom sudu u Novom Zagrebu su saslušani saborski zastupnik Arsen Bauk Andreja Arežina Grgičević, glavna urednica digitalnih platformi HRT-a. Kako je Krišto tijekom svjedočenja upadala u riječ Arežini Grgičević, saborsku je zastupnicu sudac prvo upozorio, a potom i udaljio iz sudnice.

U utorak je Vidović Krišto na društvenim mrežama objavila komentar na održano ročište.

"Hrvatska se javnost nažalost permanentno suočava s protuzakonitim djelovanjem hrvatskog pravosuđa koje je, kao što znamo, glavni uzročnik gospodarske i društvene krize koja vlada u Hrvatskoj", započela je svoju objavu saborska zastupnica dodavši kako je osobno u ponedjeljak "svjedočila udruženom pothvatu pravosuđa s plaćenicima političkih moćnika i korumpiranim medijima".

"Kao što je poznato, Krešimira Macana, koji sebe naziva komunikacijskim stručnjakom, tužila sam zbog njegovog bestijalnog vrijeđanja kojem sam bila izložena u emisiji HRT-a Otvoreno. Svakom normalnom sudu bi to bio u potpunosti jednostavan slučaj: prikazao bi predmetni dio emisije, uzeo bi u obzir naknadno potvrđivanje tih uvreda od strane dotičnog gospodina, i donio presudu.

Međutim, pravda, držanje zakona pa i zdrava logika su nešto što hrvatsko pravosuđe u dobrom dijelu ne poznaje (čast iznimkama). Tako sudac Mate Kukavica odbija utvrđivanje ovisnosti ili neovisnosti Krešimira Macana, to jest, odbio je utvrđivanje iznosa prihoda koji g. Macan ima od vlada, ministarstava, državnih agencija i tvrtki, a moj pokušaj utvrđivanja vjerodostojnosti svjedoka Arsena Bauka te njegovo time povezano sudjelovanje u jednoj od najvećih privatizacija u Hrvatskoj, sudac doslovno zabranjuje te tu zabranu čak i zapisnički konstatira.

Ali sudac neometano dopušta apsurdno svjedočenje urednice s HRT-a, koja u prvoj rečenici iznese grotesknu laž da sam u emisiji koja traje nepunih 50 minuta govorila 20 minuta što je navodno iziritiralo g. Macana. I tu dolazimo do logike: svaki sud bi prvo pogledao emisiju i utvrdio činjenice te time to svjedočenje ne bi ni bilo moguće. Činjenica je da sam govorila minutu i pol, a ne 20 minuta.

Jasno bi se utvrdilo da je Macan išao ciljano na moje kompromitiranje prekidajući me i upadajući mi u riječ, i u konačnici me teško vrijeđajući. Plan te skupine, koja je Macana poslala u emisiju Otvoreno, a to su vladajući moćnici u Hrvatskoj, jest zastrašivanje i kompromitacija te galamom spriječiti vladavinu prava i istinu u javnom prostoru, - jer bi istina posljedično značila gubitak moći vladajućih struktura te njihovo kazneno pravno procesuiranje", napisala je Vidović Krišto i nastavila:

"Sudovi imaju eksplicitno jasne zakonske okvire svoga djelovanja. Podrazumijeva se da se moraju utvrđivati činjenice, kao i uostalom i vjerodostojnost svjedoka.

To što je Macan pozvao Arsena Bauka kao svjedoka nije slučajno jer Arsen Bauk je provjereni i pouzdani kadar duboke države, koja ga je i odaslala u Državno sudbeno vijeće. Njegova povezanost s kontroverznim poduzetnicima Dankom Končarom i braćom Žužul iz Sklad Gradnje je javno poznata, a kao ministar je sudjelovao u privatizaciji Croatia osiguranje, u kojoj su hrvatski građani oštećeni za najmanje četiri milijarde kuna", istaknula je.

O samom postupku Vidović Krišto je napisala: "Sudac je svjesno odbijajući utvrđivanje koliko Macan dobiva novaca od države te odbijajući utvrđivanje vjerodostojnosti svjedoka Bauka prekršio zakon, a isključujući mene sa suđenja jer sam se protivila grotesknom i apsurdnom svjedočenju urednice Arežine Grgičević demonstrirao pristranost te se stavio u službu vladajućih struktura kojima je cilj sprječavanje iznošenja istine u javnom prostoru.

Da je sud bio samo dio ovog scenarija u pokušaju mog diskreditiranja i vladavine prava pokazuju mainstream mediji. Nijedan me novinar nije kontaktirao da bi me pitao što se stvarno dogodilo na suđenju, a iz zapisnika selektivno i manipulativno iznose dijelove s jasnim ciljem zaštite vladinog plaćenika Macana. Mediji imaju obvezu istraživati istinu i služiti javnosti. Nažalost, mainstream mediji u Hrvatskoj služe vladajućim moćnicima.

Te vladajuće strukture u Hrvatskoj ne mogu razumjeti da se na političkoj sceni pojavio netko tko zahtjeva jednakost svih građana pred zakonom, tko ne prihvaća nikakve izmišljene društvene mitove i tko traži odgovornost kao društveni kriterij za učinjeno i izrečeno. Svaki hrvatski građanin kad ujutro kupi kruh i mlijeko plaćajući taj račun, plaća i porez te time financira i hrvatsko pravosuđe. To pravosuđe se ne drži zakona, već služi moćnicima, kao što u ovom konkretnom slučaju vidimo. Ovdje konstatirajmo da hrvatsko pravosuđe dobiva plaću a ne zarađuje je, a one koji ga plaćaju, hrvatske građane, zlostavlja.

Već duže vrijeme sam hrvatsku javnost upozoravala da ću zbog otvaranja krucijalnih društvenih problema te zamjerajući se moćnim korumpiranim strukturama biti izložena klevetama, lažima, prijetnjama i zastrašivanjima. Na njihovu žalost, moj saveznik je puno jači, a on se zove istina.

Za dva dana ću nazočiti istom suđenju zbog iznošenja istine. To sve je dokaz da su vladajući nervozni jer moje rasvjetljavanje bezakonja i zahtijevanje vladavine prava izaziva kod njih egzistencijalni strah.

Za taj strah imaju razloga jer ćemo i mi Hrvati doživjeti pravednu Hrvatsku na koju imamo pravo, i za nju ćemo se izboriti", napisala je Vidović Krišto na Facebooku.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.