ZAOBIŠLI HRVATSKU

Vidmarović o američkoj turneji Europom: SAD ili sto posto računa na odanost Hrvatske ili će s nama razgovarati u paketu s...

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo ovaj je tjedan u petodnevnoj turneji po srednjoj Europi, a sa svojim domaćinima će prvenstveno razgovarati o Kini i 5G mreži.

14.08.2020. u 20:23
Ispiši članak

Pompeo je posjetio i susjednu Sloveniju s kojom se razgovaralo o mogućem američkom ulaganju u izgradnju novog bloka nuklearne elektrane Krško u okviru jačanja sigurnosti nabave i diverzifikacije izvora energije, izvijestio je slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec.

"Slovenija treba sigurnu opskrbu plinom i zato podržava plinski terminal LNG na Krku", kazao je Vrtovec tom prilikom potvrdivši da Slovenija ima interes za navedeni terminal.

S obzirom na teme razgovora između američkih i slovenskih diplomata, mnogi će se vjerojatno zapitati gdje je u cijeloj priči Hrvatska.

Hrvatska, naime, ima suvlasništvo u nuklearki Krško, odnosno hrvatski HEP d.d. i slovenski GEN Energija dijele vlasništvo nad nuklearkom. Tu je i LNG terminal na Krku čije suvlasništvo dijele HEP d.d. i Plinacro d.o.o. , a koji bi s radom trebao početi 1. siječnja 2021. godine.

"To je dobro pitanje. Hrvatska vjerojatno trenutno nije percipirana kao zemlja koja je u pojasu američkih interesa, vezanih ne samo uz energetiku već i za tehnološku, odnosno telekomunikacijsku sigurnost", kazao je za portal Direktno analitičar međunarodnih odnosa Branimir Vidmarović:

"Znamo da su tu Poljska, Slovačka i Slovenija. To su gospodarski daleko veći igrači, odnosno snažnije zemlje od nas. Znamo i da je Slovenija također zemlja koja ima daleko razvijenije gospodarske odnose s Rusijom u odnosu na nas. Tako da je to vjerojatno jedna strateška odluka da se udara po zemljama koje su trenutno značajnije za američke interese".

"To također može biti i signal toga da s nama, s Hrvatskom nema nekakvih većih problema i da nije potreban jedan posjet Mikea Pompea. Dakle, s jedne strane to je dokaz da smo strateški, ekonomski i tržišno nebitni, a s druge strane to je signal da je s nama sve u redu", pojasnio je.

Hrvatska bi mogla biti smještena u regionalni kontekst

No to ne znači da ubuduće neće biti takvih posjeta i inicijativa. Vidmarović kaže da je moguće da će nas američka politika smjestiti u regionalni kontekst, "da će se razgovarati u formatu Hrvatska, Crna Gora, možda Srbija, ali u svakom slučaju Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, dolje prema Grčkoj, možda taj potez. Vjerojatno je ovo sada pitanje centralne Europe", mišljenja je ovaj geopolitički analitičar.

Vidmarović upozorava da su plin i energenti već dulje vrijeme izrazito politizirani, a da SAD "kao tržišni igrač i izvoznik ukapljenog plina, na žalost, ovaj put pod američkim vodstvom nastupa kao državni igrač, a ne kao tržišni te u plinu vidi političku komponentu". 

Zakon o energetskoj sigurnosti Europe govori da ruski plin ne može biti dio sigurnosne politike Europe, ali američki može, što naš sugovornik naziva "zero sum igrom". Kaže da se već dugo govori o diverzifikaciji plinskih pravaca, ali aktualnim politikama prema energentima jedna se strana isključuje, druga uključuje, a Vidmarović je mišljenja "da to treba biti komplementarno". 

Ako bi se dogodila američka ulaganja u LNG terminal na Krku, Vidmarović smatra da bi to bila strahovito važna i dobra stvar,  ali se ujedno boji da će sporazum biti uvjetovan ograničavanjem drugih dobavnih pravaca, "što ne bi bilo tržišno korektno".

"Očito je da ako bi SAD ulagao na terminal na Krku onda bi on naravno postavljao svoje uvjete i onda bi terminal bio koncipiran za prihvat američkog ukapljenog plina. Pitanje je koliko bi se onda dozvolio uvoz plina iz drugih smjerova npr. iz Katara, Australije ili Rusije, budući da znamo da i Rusija ima svoj ukapljeni plin koji nije ni na koji način vezan za državu. Kroz kompaniju NovaTec se proizvodi tržišno konkurentan ukapljeni plin kojeg ne kontroliraju ni Gazprom ni Vladimir Putin ni bilo tko drugi", kaže naš sugovornik.

Hrvatska se treba uključiti u projekt dogradnje Krškog

Što se tiče izgradnje novog nuklearnog bloka Krško, Vidmarović smatra da bi to bila vrlo bitna stvar za regiju i Hrvatsku. "To je po meni fantastična stvar ako će doći do obnove ili do gradnje novog bloka. Mislim da se moramo aktivno uključiti u to jer nuklearna energija je zelena energija, što god tko što pričao o tome. 

Ona je psihološki strašna, ali tehnički je najsigurnija tako da je ovo dobra stvar i po prvi puta, u nekom mom sjećanju, SAD predlaže sudjelovanje u nečem konkretnom, u izgradnji, obnovi, opremi, kako god, ali ako se to doista ostvari, objeručke podržavam", rekao je Vidmarović.

Američka vizija digitalne budućnosti 

Posjet Pompea zemljama srednje Europe prvenstveno se treba sagledavati kroz pokušaj američke vanjske politike da izolira Kinu "kako zna i umije". 

"Rat za digitalno-tehničku dominaciju ulazi u tu novu fazu, puno oštriju, konfrontacijsku fazu između Kine i SAD-a. SAD ne namjerava prepustiti Europu samo tako Kini. Koliko znamo, Velika Britanije je pala, ne kompletno, riječ je o ograničavanju opreme Huaweija i sad se postavlja pitanje što će biti s Njemačkom i s Francuskom.

Francuzi su skeptični prema kineskoj opremi, Nijemci i dalje drže tu poziciju da svi trebaju imati ravnopravnost i da prema postojećim podacima i analizama kineska oprema ne predstavlja sigurnosni izazov. Međutim, sada dosta lukavo i dosta strateški odmjereno SAD pokušava opkoliti Njemačku sa zemljama koje će biti na strani američke vizije digitalne budućnosti", pojasnio je Vidmarović.

Pitamo ga koliko je aktualna pandemija korona virusa zapravo pomogla SAD-u da u odnosu na Kinu zauzme bolju poziciju u novom tehnološkom ratu koji se sve više zahuktava. 

"Pandemija je apsolutno pripomogla srozavanju imidža Kine i podijelila je svijet na one koji su neutralni prema Kini, na simpatizere i na one koji su žestoko protiv Kine. Takvog rascjepa i žestoko oprečnih mišljenja o Kini nije bilo od uspostave Narodne republike Kine i početka Hladnog rata, tako da se sad koristi takav trenutak. Američka vanjska politika ne spava i pokušava izolirati Kinu kako god zna i umije", rekao je Vidmarović.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.