HDZ o poslu s Vojkovićem

VIDEO: Varga najuspješniji ministar neuspješne Vlade po broju afera

Autor

Direktno.hr

27.01.2015. u 15:09
Ispiši članak

Na današnjoj HDZ-ovoj presici, novinarima su dr. Pavo Kostopeč te Andrija Mikulić komentirali novonastalu aferu ministra zdravlja Siniše Varge koji je za posao osiguranja bolnica, posredniku platio sedam milijuna kuna i to za posao koji je dobiven bez natječaja. 

Kostopeč je ispričao kako je ta priča uopće krenula. ''Ono što je vama manje poznato to je da je u objedinjavanje javne nabave u Republici Hrvatskoj u zdravstvu, posao nabave i osiguranja i riješenje pitanja osiguranja za bolnice dobio klinički bolnički centar Zagreb. Klinički bolnički centar Zagreb je trebao u suradnji s ostalim ustanovama formirati ponudu i uputiti je dalje prema Ministarstvu. Prije nekoliko mjeseci iz Ministarstva dolazi obavijest Kliničkom bolničkom centru Zagreb da prestane sa svim aktivnostima i da poslove javne nabave iz područja osiguranja bolnica preuzima direktno Ministarstvo'', rekao je Kostopeč.

On kaže kako se nigdje ne navodi zašto, ne navodi se zašto je oduzeta kompetencija hrvatskim bolnicama i zašto je cijeli posao preuzelo Ministarstvo. HDZ zanima i na koji način je odabran posrednik. ''Dakle, Siniša Varga odabire posrednika svojim osobnim odabirom. Nemamo dokaza o nikakvom savjetovanju, nemamo dokaza o nikakvoj stručnoj analizi, nemamo mišljenje o tome što su o tome mislile ostale brokerske kuće u Republici Hrvatskoj. Osobni odabir ministra Varge je navedena tvrtka, provjerena na netransparentan način mimo bilo kakvog javnog natječaja, mimo pravila ikakvog tržišnog natjecanja'', objasnio je Kostopeč.

Ističe kako je druga sporna stvar sama tvrtka koja je osnovana prije nekoliko godina, točnije prije dvije godine. Tvrtka je u 2013. godini uprihodovala nula kuna s jednim zaposlenikom. Za 2014. godinu nemaju još podatke jer će biti dostupni tek za mjesec dana. Kostopeč napominje kako su ti podaci možda poznati Siniši Vargi, no da nisu i javnosti. ''Nije poznato niti da se ta tvrtka ikada bavila i posredovala u poslovima osiguranja, nemamo dokaz da je posredovala u osiguranju bolnica i pozivamo ovim putem da se predoče takvi dokazi. Sve što znamo jest da u Hrvatskoj postoje druge brokerske kuće koje su se bavile posredovanje, a nisu konzultirane. Sigurno su imale što za reći i sigurno su bile jako voljne sudjelovati u tržišnom natjecanju. Treća stvar koja je tu bitna jest što je tu zapravo ugovoreno. Nama je plasirano da je ugovoreno sve i da su bolnice osigurane od svega. Naime, nije istina'', kaže Kostopeč.

Kaže kako su bolnice osigurane od važnih stvari, ali samo u ograničenim iznosima. ''Osiguranje za liječničke pogreške, za cijelu Republiku Hrvatsku je 20 milijuna kuna. Osiguranje za zaposlenike je deset milijuna kuna što znači ako se dogodi da su traženi iznosi iznad, to znači da se cijeli taj trošak koji je neplanirani, ostaje na bolničkim ustanovama u Republici Hrvatskoj, zapravo na Ministarstvu i državnom proračunu. S druge strane, vrlo pomno su osigurane od poplave, otjecanje vode pa čak i pad letjelice. Dakle, ministar Varga osigurao nas je od svega i svačega, a najvažniju stavku nije stavio u ugovor da hrvatsko zdravstvo osigura od samog Siniše Varge. Kakva god bi premija bila, bila bi premala za sve što je napravio do sada, a bojimo se i za sve što je ispred njega'', ogorčen je Kostopeč. 

Mikulić se pak osvrnuo na činjenicu da ovo nažalost nije prva afera, nego je ovo jedna u nizu afera koje Varga i SDP redovito produciraju. ''Svi već znate za novu aferu ministra, gospodina Varge i SDP-a. Nažalost, ovo nije prva afera ovo je jedna u nizu afera koje je oni redovito produciraju. Radi se o projektu objedinjenja javne nabave i imamo slučaj netransparentnog osiguranja bolnica, pa tako i samog odabira i plaćanja posrednika u iznosu od sedam milijuna kuna. Gras Savoye je trgovačko društvo čiji osnivač ili suvlasnik gospodin Hrvoje Vojković. Trebamo podsjetiti da je isti taj gospodin prodao stan gospodinu Milanoviću koji još dan danas živi u tom stanu. Poznate su i veze gospodina Milanovića i ministra Varge'', rekao je Mikulić.

Kaže kako sve činjenice bacaju sjenu na ovaj projekt javne nabave odnosno netransparentnog osiguranja bolnice. Ministar Varga je ministar otprilike osam mjeseci, ali kaže Mikulić, to ga nije spriječilo da bude prvi u produciranju afera. ''Dakle, on je najuspješniji ministar ove neuspješne Vlade po broju afera koje je isproducirao. Imao je i dva puta dokazan sukob interesa'', zaključio je Mikulić. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.