SADRŽAJ NEPRIMJEREN ZA MLAĐE OD 15 GODINA

VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Zbog scena odsječenih glava i mrtvih tijela, Agencija za elektroničke medije razmatra pokretanje postupka protiv HRT-a; oglasila se i pravobraniteljica za djecu

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

"Mama, znaš da postoji klimavi dvorac u kojem se nalaze glave bez tijela pune krvi?", pitalo je petogodišnje dijete svoju majku, čitateljicu portala Direktno koja nam se javila uznemirena zbog neprimjerenog sadržaja kojeg emitira Hrvatska radiotelevizija, javna televizija koja za svoj rad odgovara Hrvatskom saboru i između ostalog se financira novcem poreznih obveznika.

11.05.2021. u 07:17
Ispiši članak

Riječ je o dokumentarno-igranom filmu "Doba uskoka" scenarista i redatelja Božidara Domagoja Burića. Uradak su na Hrvatskoj radioteleviziji okarakterizirali kao "pravi povijesni dragulj produkcije HRT-a", čija kino distribucija kreće od 13. svibnja.

"Od početka je plan bio da to bude dvojni projekt: film koji je predviđen isključivo za kina i serija koja ima nešto više dokumentarnih dijelova i koja će se emitirati naknadno na HRT-u, najvjerojatnije krajem ove godine", otkrio je Burić u svom gostovanju nedavno u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Kako je najavljeno, film je hibridna forma umjetnosti i edukacije u kojoj su sudjelovali eminentni svjetski povjesničari sa sveučilišta Oxford, Cambridge i Sorbonne, a sama je produkcija na najvišoj svjetskoj razini, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i računalnim efektima.

Ali i s vrlo uznemirujućim sadržajem koji uključuje i na kolcu nabijene odsječene glave i mrtva tijela nasađena na štapove, scene koje su se uredno emitirale tijekom cijelog dana na HRT-ovim kanalima u sklopu najave projekcije filma u kinima. Najava nije promakla ni djetetu s početka našeg teksta, a sigurno nije jedino.

S Prisavlja odgovorili šutnjom

Na pitanje slažu li se s ocjenom da je sadržaj "trailera" duboko uznemiravajuć i traumatičan, posebno za mlađu djecu te jesu li zaprimili pritužbe gledatelja, s HRT-a nisu odgovorili.

Pitali smo ih i jesu li obavezni kao javna televizija poštivati određena pravila ili kriterije kada je riječ o uznemirujućem sadržaju i jesu li zbog navedenog bili upozoreni od strane Agencije za elektroničke medije ili neke druge institucije. Tome dodajmo da je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala za portal Direktno da će, potaknuta našim upitom da komentira cijeli slučaj, Vijeću za elektroničke medije proslijediti obavijest o HRT-ovom "traileru".

Foto: Screenshot/YouTube

Sadržaj koji se ne bi smio emitirati tijekom dana

Film "Doba uskoka" dobio je kategorizacijsku oznaku 15, što znači da je namijenjen odrasloj publici i nije primjeren za djecu mlađu od 15 godina. "U slučaju da se takav film prikazuje na nekom od televizijskih kanala, on se ne bi smio emitirati prije 20.00, morao bi cijelo vrijeme biti označen vizualnom oznakom 15 i moralo bi mu prethoditi zvučno upozorenje da sadržaj nije primjeren za djecu", kazala je za portal Direktno Pirnat Dragičević. Sve ono što je HRT kod emitiranja "trailera" filma "Doba uskoka" izostavio.

"Ako je trailer namijenjen prikazivanju na televiziji, njegov se sadržaj mora tome prilagoditi, s obzirom na to da televizijsku publiku nedvojbeno čine i djeca", ističe Pirnat Dragičević te dodaje: "Smatramo da trailer koji se trenutačno prikazuje na HRT-u u sklopu promocije filma 'Doba uskoka' doista sadržava uznemirujuće prizore te da se u takvom obliku ne bi smio prikazivati tijekom dana".

U Uredu pravobraniteljice za djecu mišljenja su kako bi Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, u kojem se izričito navodi da televizijske najave programa moraju biti primjerene vremenu emitiranja tih najava i ne smiju sadržavati scene neprimjerene za vrijeme kada se najava emitira, trebao biti primjenjiv i na prikazivanje "trailera" filmova.

Česta praksa na HRT-u, ali i na drugim televizijama

"Nažalost, neprimjerene najave programa s uznemirujućim prizorima brutalnog nasilja i drugim eksplicitnim scenama, često se prikazuju i na HRT-u i na drugim televizijama. Zbog toga je naš Ured proteklih godina više puta preporučivao Vijeću za elektroničke medije da pojača nadzor i upozori tv-nakladnike na neprimjerene sadržaje najava", naglašava Pirnat Dragičević. 

Osobit problem u vezi s najavama je, kaže, to što su u njima izdvojene izrazito agresivne i uznemirujuće scene i što se one često višekratno ponavljaju tijekom cijeloga dana "te je roditeljima vrlo teško na vrijeme intervenirati i zaštititi djecu od takvih sadržaja".

Nepovoljan utjecaj na djecu

"Prizori nasilja, teških razaranja te druge zastrašujuće scene mogu vrlo nepovoljno djelovati na djecu", kazala je Pirnat Dragičević. S jedne strane zato što će ih prestrašiti i uznemiriti, što na dulji rok može voditi trajnijem osjećaju zabrinutosti, nesigurnosti i straha, "s druge strane, učestala izloženost takvim medijskim prizorima može kod djeteta voditi prihvaćanju nasilja kao očekivanog i 'normalnog'  ponašanja, a u nekim slučajevima i biti poticaj za nasilno ponašanje", ocijenila je.

Foto: Screenshot/YouTube

Upravo zbog toga se ističe odgovornost nakladnika kako bi se djecu zaštitilo od nasilnog i zastrašujućeg sadržaja, a upravo je ta odgovornost regulirana domaćim i međunarodnim propisima. Civilizacijski doseg bi zapravo predstavljalo da se takvi sadržaji unaprijed najave kao uznemirujući, a obveza je nakladnika da prije emitiranja takvog sadržaja postavi oznaku kojom sugerira da je sadržaj koji se emitira nepodoban za djecu mlađe dobi.

Odgovornost je svakako i na roditeljima koji bi trebali ograničiti pristup takvog sadržaja djeci, ali kako je istaknula Pirnat Dragičević, "takva briga odraslih o djeci znatno je otežana ako nikad ne znate kakva će najava ili oglasni sadržaj doći s tv-ekrana izravno u vaš dnevni boravak".  

Postupak HRT-a pod povećalom Agencije za elektroničke medije

"Kada je riječ o HRT-u kao javnoj televiziji, doista se očekuje postupanje u skladu s najvišim standardima kvalitete, uz poštovanje propisa koji obvezuju sve nakladnike jednako", poručuje naša sugovornica.

A na naš upit kako komentiraju ovaj slučaj, iz Agencije za elektroničke medije, u čijoj su nadležnosti praćenje provedbe propisa u području elektroničkih medija i sankcioniranje prekršaja, kratko su nam odgovorili kako je pritužba na HRT "u fazi obrade".

"Nakon obrade, Vijeće za elektroničke medije će o ovom predmetu donijeti odluku na jednoj od svojih idućih sjednica", poručili su iz Agencije dodavši da će nas o svojoj odluci i eventualnim daljnjim koracima pravovremeno obavijestiti.

A koliko se brutalnosti našlo u "traileru" novog HRT-ovog projekta, uvjerite se sami.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.