ZATRAŽIO POVLAČENJE FILMA IZ ŠKOLA

VIDEO Hasanbegović: Vučić je odriješio srpsku 'kesu' za Zafranovićev film 'Djeca s Kozare'; tematski i sadržajno podudaran s Dnevnikom Diane Budisavljević

Autor

iz

Nakon dviju izvanrednih sjednica, novi saziv Hrvatskog sabora u srijedu počinje prvu redovnu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje. Sjednica počinje aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg će 41 zastupnik postaviti pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima.

16.09.2020. u 09:29
Ispiši članak

Ždrijeb je odlučio da će u novom sazivu prvi pitanje postaviti zastupnik Fokusa Dario Zurovec, a posljednji HDZ-ov dugogodišnji zastupnik Josip Đakić. U Saboru će zbog epidemioloških mjera biti samo zastupnici koji postavljaju pitanja.

14.01 Posljednje pitanje na aktualnom prijepodnevu postavio je Josip Đakić (HDZ) i to ministru obrane Mariju Banožiću o novom dugoročnom planu razvoja Hrvatske vojske. Koje su njegove temeljne odrednice, zanimalo je Đakića. U odgovoru je Banožić spomenuo višenamjenske borbene avione te ponude koje su stigle na poziv. Istaknuo je i Hrvatsko vojno sveučilište, a za iduću godinu najavio donošenje desetogodišnjeg plana razvoja.

13.54 Vesna Bedeković (HDZ) ministra znanosti i obrazovanja Fuchsa pitala je kakva je praksa drugih zemalja i kako se prilagođavaju epidemiološkim uvjetima.

13.48 Silvano Hrelja (HSU) je pitanje postavio ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tramišak o ugradnji dizala u višekatne zgrade u kojim živi starije osobe.

13.42 Rade Šimičević (HDZ) pitanje je postavio ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek o mjerama za pomoć kulturi.

13.35 Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) pitanje je postavio ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu vezan uz dokumentarac Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević". "Proizveden je osrednji i dosadan klišeizirani, protudokumentarni filmski pamflet koji ne samo da je u protimbi s utvrđenim povijesnim činjenicama već se posebice bizarno s objavljenim dnevnikom Diane Obexer Budisavljević na kojem se scenaristički parazitiralo. Mnoštvo poluistina, laži i besmislica koje bih mogao dugo povjesničarski secirati. Tek jedan primjer u filmu. Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je opisan kao kukavica i kolebljivac koji pilatovski pere ruke je označen kao, citiram filmski dijalog, 'ispovjednik upravitelja jasenovačkog logora' što je parafraza mudrosti Aleksandra Vulina o Stepincu kao 'ustaškom vikaru'". Pitao je ministra hoće li poništiti odluku nekadašnje pomoćnice Lidije Kralj o prikazivanju tog filma u osnovnim i srednjim školama.

Fuchs je obećao da će provjeriti o čemu se radi i potom će ministarstvo dati svoj stav.  Hasanbegović je unaprijed obavijestio ministra da će uskoro biti i premijera filma "Dara iz Jasenovca". "Za Vašu informaciju nakon desetljeća bezuspješnog obilaženja različitih proračunskih kazana Vučićev Filmski centar Srbije smilovao se na kuknjavu hrvatskog redateljskog klasika specijaliziranog za dokumentarno utemeljene filmske spektakle iz filmske povijesti Lordana Zafranovića i odlučio odriješiti srpsku proračunsku 'kesu' za njegov film "Djeca s Kozare" tematski i sadržajno podudaran s Dnevnikom Diane Budisavljević i Darom iz Jasenovca. Ako ne poništite odluku bivše pomoćnice Kralj nema razloga da dosljedno tekućoj kulturno-prosvjetnoj politici Vlade magistra Andreja Plenkovića u školski kurikul ne uvrstite i Daru iz Jasenovca i Zafranovićevu Djecu s Kozare", iscrpno je pojasnio Hasanbegović te zatražio pisani odgovor iz dokumentarno-povijesnih razloga. 

13.27 Nevenko Barbarić (HDZ) 36. pitanje postavio je ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Grlić Radman je istaknuo da se Hrvati često preglasavaju te će se zalagati za izmjenu izbornog zakonodavstva. 

13.19 Katarina Peović (RF) pitala je premijera kako će osigurati sigurnost radnih mjesta kako je obećavao u predizbornoj kampanji. Spomenula je izgubljena radna mjesta u brojnim tvrtkama.

"Brojevi govore za sebe", poručio je Plenković. Ponovio je primjer o većem broju zaposlenih na početku pandemije i krajem kolovoza. "Razgovarajte s radnicima, razgovarajte s poslodavcima, razgovarajte s obrtnicima koji bi bili, vrlo vjerojatno na Zavodu za zapošljavanje da nije bilo naših mjera", rekao je Plenković. Spomenuo je i kredite za obrtna sredstva za zadržavanje radnih mjesta. Dodao je da postoji zainteresirani kupac za Meggle, a spomenuo je i brodogradilišta za koja su dana jamstva. Peović je u reakciji na odgovor rekla da je veći broj zaposlenih friziran.

13.11 Andreja Marić (SDP) osvrnula se na manjak zdravstvenih djelatnika. Ministra zdravstva Beroša pitala je hoće li se ubrzano zapošljavati novi djelatnici. Beroš je odgovorio da na tome radi te da je potpisan novi petogodišnji plan specijalističkog usavršavanja kojim će se zaposliti 5092 specijalista. Što se tiče medicinskih sestara osnovana je radna skupina koja radi na rješavanju problema.

13.03 Domagoj Hajduković (SDP) pitanje je postavio premijeru Plenkoviću hoće li građani ostati zakinuti za novac iz europske fondove zbog loše politike Vlade. 

Plenković je pojasnio da o nekim stvarima zna više nego oni koji ne sjede na sastancima na kojima se odlučuje o raspodjeli europskog novca. "Ono što je za nas važno da smo mi u tim pregovorima osigurali, kako bi ovi doktori europskih tema iz Mosta rekli, potencijalnih 165-170 milijuna eura u naredne četiri, odnosno sedam godina. I bez ikakvih dealova na hodnicima", odgovorio je Plenković.

12.57 Ljubica Lukačić (HDZ) pitala je ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića što je Vlada učinila za očuvanje radnih mjesta u područjima koje su posebno pogođene korona krizom. Aladrović je rekao da su prve mjere donesene dva tjedna nakon pojave prvih oboljelih te naglasio da sad imamo 11.000 više zaposlenih nego na početku krize. Za oporavak tržišta rada najzaslužnije su mjere Vlade, dodao je Aladrović.

12.49 Peđa Grbin (SDP) pitao je premijera Plenkovića hoće li pomoći građanima uvođenjem moratorija na kredite te hoće li produljiti moratorij na ovrhe. "Zahvaljujući brzim mjerama mi smo dali 6,3 milijarde kuna poslodavcima za radnike. Donijeli smo odluku da nastavimo s mjerom od 4000 kuna za ugrožene djelatnosti još četiri mjeseca", istaknuo je Plenković. "Obaveze koje građani preuzimaju, koje pravne osobe preuzimaju, moraju se ispunjavati. Ne može biti otpisa preuzetih obaveza beskrajno. To jednostavno nije realno. Trebaju se plaćati i računi, krediti. Ne može država reći eto velika je globalna kriza i sad više nitko ne može ništa plaćati", poručio je Plenković. Grbin je zatražio dodatni moratorij od tri mjeseca na ovrhe građana.

12.43 Sandra Benčić (Možemo!) pitala je izravno ministra gospodarstva i održivog razvoja Ćorića o njegovoj odluci dok je bio ministar zaštite okoliša te je li ga itko traži ukidanje rješenja čime je, navodno, pogodovao investitorima. Potvrdio je da je bio na sastancima s investitorima, ali da je sve bilo u skladu s propisima.

12.35 Mario Kapulica (HDZ) ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića pitao je o ilegalnim migracijama i organiziranim skupinama koji pomažu migrantima u ilegalnom prelasku granice. U prvih osam mjeseci podneseno je 406 kaznenih prijava za 374 osobe koje su sudjelovale u organiziranju ilegalnog prelaska na hrvatski teritorij, izvijestio je Božinović. Dvije trećine od njih nisu hrvatski državljani. Počinitelji tih djela dolaze iz 31 zemlje, uglavnom europske.

12.28 Mišel Jakšić (SDP) imao je pitanje za ministra mora, prometa i infrastrukture Butkovića. Zanimalo je kad će se graditi brza cesta od Križevaca do Koprivnice. Uskoro će početi izgradnja dijela od Križevaca do Kloštara Vojakovačkog dugog 7,5 kilometara vrijedan 270 milijuna kuna bez PDV-a. Ostatak prema Koprivnici čeka do izrade utjecaja studije na okoliš, odgovorio je Butković. 

12.22 Josip Borić (HDZ) pitanje je postavio ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac i to o dosadašnjim rezultatima turističke sezone. Ostvarili smo dobre rezultate u srpnju i kolovozu. Kumulativno je Hrvatska na 53 posto lanjskih rezultata, izvijestila je Brnjac.

12.17 Dario Hrebak (HSLS) pitao je ministra mora, prometa i infrastrukture Butkovića o ostatku 12 kilometara brze ceste do Bjelovara. Kad će se raspisati natječaj za preostalih 12 kilometara, pitao je Hrebak. Javni natječaj će se raspisati na početku iduće godine, odgovorio je Butković te naglasio da će se pokušati što prije ugovoriti izgradnja. Cijeli projekt od Vrbovca preko Bjelovara do Virovitice i Terezinog polja vrijedan je 1,8 milijardi kuna.

12.12 Sabina Glasovac (SDP) postavila je 25. pitanje na aktualnom prijepodnevu i to premijeru Plenkoviću o stanovitom gospodinu Vuksanu koji je kćer zaposlio u računovodstvu škole čiji je ravnatelj. Oboje su članovi HDZ-a. "Neka vide sve što je bilo u tom slučaju pa neka se donesu odluke. Ja s time nemam nikakav problem. Dapače", poručio je Plenković. Glasovac je nakon toga podsjetila na ukidanje licenciranja ravnatelja u školama.

12.07 Ante Deur (HDZ) pitao je ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda o izgradnji veteranskim centrima. Medved je potvrdio da su u procesu izgradnje i da će se u centrima pružati sva potrebna pomoć braniteljima i stradalnicima rata.

12.04 Vesna Nađ (SDP) pitala je premijera što je nakon afere s Josipom Rimac učinio da dužnosnike u Vladi ubuduće onemogući u trgovanju utjecajem i zlouporabi položaja i ovlasti. Plenković je odgovorio da je dio penalne politike i prevencija, odvraćanje. "Vjerujem da mnogi koji bi pomislili to napraviti u budućnosti - to više neće. I to je dobro", odgovorio je.

11.58 Ivan Penava (Domovinski pokret) premijeru je postavio pitanje o komarcima na istoku Hrvatske zbog kojih je nemoguće živjeti. Plenković je rekao da su upoznati s problemom. "Ta tema je u nadležnosti gradova i županija. Ako država može pomoći mi smo spremni to učiniti", odgovorio je premijer.

11.53 Ermina Lekaj Prljaskaj (nezavisna zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine) pitala je o mjerama za očuvanje radnih mjesta sezonskim radnicima ministra gospodarstva i održivog razvoja Ćorića. 

11.47 Milan Vrkljan (Domovinski pokret) premijera je pitao što kani učiniti u zdravstvu da se svakih nekoliko mjeseci ubacuju stotine milijune kuna i da se sustav uredi i oduzme iz ruku ljudi koji su ga devastirali. 

 

U odgovoru je Plenković pozvao Vrkljana da surađuje s ministrom zdravstva i da kroz nadležni odbor da te inicijative koje će pridonijeti smanjivanju dugova u hrvatskom zdravstvu, racionalizaciji troškova, boljem povezivanju bolnica i smanjivanju troškova nabave".

11.41 Marin Lerotić (IDS) pitanje je uputio premijeru. Zanimala ga je sudbina tvornice u Kanfanaru te je pitao što Vlada čini za ostanak BAT-a i proizvodnje u Kanfanaru. Plenković je u odgovoru istaknuo važne projekte za Istru - istarski ipsilon, opću bolnicu u Puli, Uljanik, ali i BAT-ov tvornicu. Podsjetio je da se sporazumom BAT obvezao da će ostati najmanje pet godine. Istaknuo je da je Vladi bitno očuvanje radnih mjesta. Ministar Marić vodi pregovore s BAT-om, Vlada je angažirana i siguran sam da ćemo radnike zadržati. Vlada će za BAT pronaći rješenje, poručio je Plenković.

11.35 Damir Habijan (HDZ) referirao se na novi poziv za subvencionirane kredite građanima i pitanje postavio ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Horvatu. Ministar je iznio da je više od 13.000 obitelji ovako riješilo stambeno pitanje, a da je u tom razdoblju rođeno 1750 djece u obiteljima koji su riješili stambeni problem.

11.27 Za predsjednički stol vratio se predsjednik Sabora Jandroković, a Miro Bulj (Most) postavio je pitanje premijeru hoće li se vojska poslati na granice kako bi zaštitila stanovnike od tisuća migranata te zatražio da javnosti kaže tko su ti za koje je identificirao da rade protiv Stožera.

Hrvatske granice čuva hrvatska policija. Više od 6000 policajaca danonoćno čuva hrvatske granice", istaknuo je Plenković. Priznao je da određenih pritisaka ima na ovoj "balkanskoj ruti". "Istinska obrana od migrantskog vala treba se formirati na granici Turske i Grčke, eventualno Bugarske i Turske", dodao je Plenković te naglasio da nova grčka vlada na čelu koje su pučani ne dopušta šetnju migranata Grčkom. Decidirano je odgovorio da vojska zasad neće ići na granice. Bulj je nakon premijerova odgovora nabrojao projekte koji nisu ostvareni u Dalmaciji.

11.19 Krunoslav Katičić (HDZ) pitao je ministra financija Zdravka Marića hoće li Hrvatska u mandatu ove Vlade uvesti euro. Najavio je da će već u proračunu za iduću godinu koji će biti jak i snažan koji će poslati jasnu poruku da Hrvatska plani ispunjavati konvergencijske kriterije. "Vjerujem da tijekom našeg mandata Hrvatska može uvesti euro", odgovorio je Marić.

11.13 Nakon što je predsjedanje sjednicom preuzeo akademik Željko Reiner, HDZ-ov potpredsjednik Sabora Josip Šarić (HDZ) pitao je ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu o potezima koje je napravio za smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Malenica je odgovorio da im je to prioritet te najavio izmjene triju zakona: o lokalnoj samoupravi, Gradu Zagrebu i lokalnim izborima. Dosad se birao 1321 lokalni dužnosnik od čega je 745 na poziciji zamjenika. Taj broj bi se smanjio za 645. U predstavnička tijela biralo bi se 20 posto manje vijećnika i zastupnika sa sadašnjih 8200 na 6600.

11.12 "Jednom ćete morati stati pred hrvatske građane za sve koruptivne radnje koje se dešavaju i pod Vašim patronatom. Ono što Vam moram priznati - neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera. Pazite da ne završite kao on", poručila je Ahmetović premijeru u očitovanju na njegov odgovor te ga optužila da ne govori istinu da je kontaktirao s lokalnim čelnicima o LNG terminalu.

11.11 Povredu Poslovnika tražila je SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac jer smatra da predsjednik Sabora Jandroković nije upozorio premijera na neprimjeren nastup.

11.05 Mirela Ahmetović (SDP) pitala je premijera o suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. "Vaša ruka je pogurala naš glavni grad u ponor, od toga ne možete pobjeći", istaknula je Ahmetović. Pitala je može li Bandić računati na Plenkovićevu podršku do kraja mandata. "Na trenutak sam zatvorio oči i mislio da je gospodin Maras i dalje u Saboru", primijetio je Plenković. "Vaše aluzije o tome da netko uživa političku zaštitu i onda da će se njemu nešto dogoditi ili neće dogoditi u biti razotkriva kako Vi na to gledate. Znači, da je to neki Vaš kolega  s kojim Vi glasate o nekom proračunu, onda bi ga valjda Vi štitili". Predložio je zastupnici, koja je i načelnica Omišlja da razgovaraju o LNG terminalu.

10.59 Danica Baričević (HDZ) pitanje je uputila ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tramišak. Odnosilo se na ulaganja u otoke. U razvoj otoka u proteklom razdoblju uloženo je 5,5 milijardi kuna, odgovorila je Tramišak.

10.53 Nakon podužeg uvoda Hrvoje Zekanović (HRAST) u kojem je podsjetio da je obljetnica napada na Šibenik te sugerirao premijeru da nazove generala Milivoja Petkovića koji čami u Haagu, pitao je Plenkovića kad kani zaštititi život od njegovog početka, odnosno od začeća. Plenković je pojasnio da je i ova Vlada dala potpore u procesu šestorki. "Tom temom se u hrvatskoj Vladi bave ministri pravosuđa". Zekanović je nakon Plenkovićeva odgovora ustvrdio da mu nije odgovoreno na pitanje o zaštiti života.

10.46 Ivana Posavec Krivec (SDP) pitala je premijera je li razgovarao s ministrom Ćorićem o tome kako se "u njegovom kabinetu dogovarala posebna, povlaštena cijena za vjetroelektrane investitora Milenka Bašića". Je li moguće da nije znao što mu radi pomoćnik ministra, pitala je Posavec Krivec. "Što se tiče borbe protiv korupcije najbolja borba protiv korupcije, jedina prava, ispravna je da DORH, USKOK, PNUSKOK i policija rade svoj posao u potpunosti samostalno, nepristrano i profesionalno. I da njihov rad donosi rezultate, a to je da se u zakonom predviđenom procesu kazni onoga tko se bavi korupcijom. To je jedino načelo koje mene kao predsjednika Vlade, i kao političara, i ako pravnika u ovoj temi vodi. I upravo je ovaj slučaj dokaz da u vremenu naše Vlade i DORH i USKOK i policija svoj posao rade u potpunosti samostalno bez obzira tko je predmet njihova interesa. I tako će biti i dalje", odgovorio je Plenković. 

10.39 Vladimir Bilek (nezavisni zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine) pitao je o apsorpciji sredstava europskih fondova ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak te o novom natječaju na lokalnoj razini.

10.35 Pero Ćosić (HDZ) ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića pitao je o pomoći prijevoznicima u korona krizi. Butković je naveo što se sve dosad napravilo te najavio kako će im pomoći u budućnosti.

10.25 Zvonimir Troskot (Most) pitanje o nabavi višenamjenskih borbenih aviona uputio je premijeru. Zanima ga je li na neki način uvjetovana kupnja francuskih zrakoplova. "Moram priznati da sam fasciniran debitantima danas", rekao je Plenković. "Da Vas citiram, Vi u klubu Mosta smatrate 'da smo mi dobili 22,5 milijarde eura u Europskom vijeću uvjetno i da sam ja obećao predsjedniku Macronu da ćemo mi kupiti Rafale', jesam li ja Vas dobro razumio? Oduvijek sam smatrao da je Most jedna kavanska demokracija, jedno ogovaranje koje se zbiva po kafićima, cestama, trgovima, ne znam gdje, ali ovoliku neozbiljnost, ovakav čemer i jad od teze stvarno nisam očekivao".

"Danas ste pokazali da takvu kreativnost kakvu vi posjedujete u Mostu to nigdje nema. To je jedna nebuloza. Nikakve veze nema natječaj o višenamjenskim avionima s pregovorima o sedmogodišnjem financiranju". Očekivano zastupnik Troskot nije bio zadovoljan odgovorom, a u njegovu obranu stao je i zastupnik Zekanović koji je zatražio Povredu poslovnika jer smatra da premijer nije imao primjeren rječnik.

10.18 Marijana Petir (nezavisna) pitanje je postavila ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Tema je bila uvoz poljoprivrednih proizvoda i općenito hrane. "Hoće li se popraviti kvaliteta voća i povrća koje dolazi i uvoza, a koje je štetno za potrošače", pitala je Petir.

Ministrica Vučković je odgovorila da ne možemo kršiti pravila Europske unije. Dodala je da možemo pojačano kontrolirati ono što ulazi u Hrvatsku, a da bi dodatne regulative negativno utjecale na hrvatske proizvođače jer bi se odnosila samo na njih. Petir je pozdravila najavu da će se dodatno osnažiti Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koja je rak-rana poljoprivrede. 

10.12 Maja Grba Bujević (HDZ) postavila je pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu da pojasni čemu služe primarni intenzivističko-respiratorni centri. Beroš je podsjetio da su centri formirani u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku. "Pokušali smo se organizirati da bi odgovorili na porast broja oboljelih, posebice teško oboljelih." "Držimo u pripremi čitavo vrijeme te kapacitete", rekao je Beroš je dodao su u svakom trenutku spremni ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

10.06 Dragana Jeckov (SDSS) pitanje je postavila ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Zanimalo ju je zašto škole na istoku Hrvatske u kojima se program izvodi na srpskom jeziku nisu registrirane kao manjinske škole kao što je predviđeno zakonom. "Mislim da se radi o tri škole u Baranji", počeo je odgovor Fuchs. "Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je županiji da razmotri zahtjev lokalne zajednice i jedino je na temelju njihove odluke prenošenje upravljačkih prava moguće." Jeckov je pojasnila da je riječ o Borovu, Negoslavcima i Markušici te da se odgovornost prebacuje između Vukovarsko-srijemske županije i ministarstva.

10.00 Marijana Puljak (Pametno) pitanje je postavila premijeru. Ticalo se parafiskalnih nameta. "Namjerava li Vlada ukinuti obavezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori i članarinu Hrvatskoj turističkoj zajednici", pitala je Puljak.

"Siguran sam da ste pratili koliko smo rasterećenja proveli u prvom mandatu. Samo poreznih rasterećenja više od devet milijardi. Administrativnih rasterećenje 2,7 milijardi kuna. Akcijski planovi koji su išli za tim da smanjimo parafiskalna i administrativnih davanja mislim da će biti milijardu i 115 milijuna kuna. Politika naše Vlade je daljnje rasterećenje. Politika ukidanja članarina je dugo na dnevnom redu", odgovorio je Plenković.

9.54 Ivan Celjak (HDZ) pitao je ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića o sudbini INA-e. Ćorić mu je pojasnio što se sve radi, a Celjak je prenio nezadovoljstvo građana Siska ponašanjem MOL-a.

9.49 Siniša Hajdaš Dončić (SDP) postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću o snimci koja se pojavila u javnosti, a tiče se ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec, nekadašnje zamjenice bolnice u Vinogradskoj. Zanimalo ga je tko će biti novi ravnatelj. "Vi ste bili briljantan analitičar, prorok koji je govorio da će vaša deseteročlana ili 11-člana koalicija osvojiti 68 mandata. Fulali ste otprilike za 20 i nešto." Odgovorio je potom i na pitanje. "Nisam bio sudionik tog razgovora. Ravnatelji se biraju na natječaju, biraju ih Upravna vijeća sukladno zakonu. Tako je inače, tako će biti i u drugim situacijama." Plenković je Hajdašu Dončiću prigovorio i zašto nije prijavio predsjednika Zorana Milanovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Hajdaš Dončić nije bio zadovoljan odgovorom i tražio je pismeno očitovanje.

9.43 Dario Zurovec (Fokus) pitao je ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata Iz kojih izvora se planira financirati obnova. "U sljedećih 30-ak dana ćemo definirati prioritete."

Pojasnio je da se stotinjak milijuna kuna već troše za one koji su počeli obnovu. Osigurat će se još 40 milijuna. "Počeli smo koristiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Doznačeno je 89 od 496 milijuna eura", rekao je Horvat. Zurovec nije bio zadovoljan odgovorom. "Puno ste rekli, a niste ništa rekli". "Novaca baš i nema, budimo otvoreni", rekao je Zurovec.

9.40 Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović pitao je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića treba li nositi masku. Dobio je odgovor da to treba raditi iz solidarnosti.

9.35 Hrvatski sabor je počeo prvu redovnu sjednicu intoniranjem himne i odavanjem počasti preminulim nekadašnjim zastupnicima i poginulim hrvatskim braniteljima.

Na dnevnom redu koji je predložen zastupnicima za sada je 12 zakona, šest ih je predložila Vlada, pet Mostov zastupnik Miro Bulj i jednog Klub Mosta Nezavisnih lista, a ostalih 40-ak točaka čine različita izvješća i odluke. Prvi radni tjedni Sabor će raspraviti četiri zakonska prijedloga, od čega u srijedu poslijepodne izmjene Zakona o šumama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.