BANSKI DVORI

VIDEO Plenković na Vladi predstavio demografske mjere kroz dva zakona

Autor

js

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene Zakona o doplatku za djecu kojim se proširuju prava na dječji doplatak pa će izmjenama dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak dobiti još 94.000 obitelji, odnosno 154.000 djece.

14.06.2018. u 14:09
Ispiši članak

Plenković je na početku spomenuo prve dvije točke dnevnog reda, pogotovo prvu o dječjem doplatku koja je, kako je rekao, "još jedna važna poruka Vlade da želi proširiti broj djece".

"Ovom izmjenom zakona još oko 154 tisuće bit će obuhvaćeno dječjim doplatkom, čime uz više od 150 milijuna kuna u državnom proračunu u ovih šest mjeseci dajemo snažnu poruku koliko želimo doprinijeti demografskoj revitalizaciji zemlje", rekao je Plenković.

Proširivanjem dohodovnog cenzusa za obitelji koje primaju dječji doplatak s 50 na 70 posto proračunske osnovice, od 1. srpnja bi se za oko 50 posto proširio krug potencijalnih korisnika doplatka. Time će pravo na dječji doplatak dobiti sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2328 kuna, izvijestila je ministrica obitelj, demografiju, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.  

Po procjenama resornog ministarstva, tim promjenama pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji, odnosno još 154.000 djece, a iznosi doplataka za pojedine razrede neće se mijenjati.

Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji ostvaruju korisnici doplatka u skladu s važećim zakonom, i to tako da će se on dobivati i za treće i četvrto dijete.

Subvencioniranje kredita

Što se tiče druge točke, natječaj za subvencioniranje stambenih kredita ići će sljedeće tri godine u rujnu, a subvencije će iznositi između 30 i 51 posto mjesečne rate kredita, ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine, predviđaju izmjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita koje je Vlada u četvrtak uputila Saboru.

"Isto tako, i druga točka, dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita, to je novih 140 milijuna kuna u ovoj godini, uz povećanje u idućoj godini. Dobri rezultati koje je ova mjera polučila prošle godine pokazuju na cjelovitost aktivnosti koju Vlada želi učiniti u području demografske revitalizacije s međuresornim pristupom kao što to radimo od prvog dana", rekao je predsjednik Vlade.

Predloženim se izmjenama osiguravaju tri natječaja sljedeće tri godine, u rujnu svake godine, istaknuo je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Također se produljuje i rok subvencija, s četiri na pet godina, a razdoblje subvencioniranja se dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije. 

"Prošle godine u rujnu bio je izuzetno velik odaziv građana - 2.399 ih je podnijelo zahtjev za subvencioniranje kredita. To je ujedno i demografska mjera - u ovih šest-sedam mjeseci korištenja subvencija rođeno je više od 200 djece", rekao je Štromar. 

Predloženim izmjenama će se dodatno za dvije godine subvencionirati i krediti građanima u slučaju da sam podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja. 

Sam iznos subvencije ovisit će o indeks razvijenosti kako bi priliku za rješavanje stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatske. Tako će građanima koju kupuju stan ili kuću na najnerazvijenijim područjima subvencionirati 51 posto mjesečnih obroka ili anuitet, a onima na najrazvijenijim područjima subvencija će biti 30 posto. 

Kamatna stopa neće biti viša od 3,75 posto, a Štromar na natječaju za odabir banaka očekuje i nižu stopu. Lani su neke banke nudile i kamatnu stopu ispod tri posto, kazao je ministar. Smatra da bi realna kamatna stopa bila između dva i tri posto, a kada Hrvatska uđe u europsku monetarnu uniju i povoljnija.  

Štromar je podsjetio da je do sada provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2.320 zahtijeva te kako su u prošlom natječaju subvenciju dobili svi koji su se javili i koji su imali adekvatnu dokumentaciju. U ovoj je godini za tu mjeru uloženo 42 milijuna kuna.

Vlada je odlučna da je ovaj model jedna od bitnih demografskih mjera. Bit će dovoljno novaca za sve koji će se javiti na natječaj i imati adekvatnu dokumentaciju, kazao je Štromar, poručujući da će se za to osigurati novac u proračunu. Očekuje da će izmjene zakon biti usvojene u Saboru do 13. srpnja kako bi se natječaj za banke mogao provesti tijekom ljeta i početkom rujna omogućiti mladima da se jave na natječaj za subvencionirane kredite.

Smanjuje se broj sudova

Plenković je izrazio i zadovoljstvo jer Vlada ide s cijelim paketom zakona reforme u pravosudnom sustavu koji će, kako je rekao, omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjivanje broja sudova.

"Riječ je o smanjenju broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova s 43 na 34 i mislim da su to važne poruke prije nego što Sabor krene na ljetnu pauzu", zaključio je uvodni dio Plenković. 

Spomenuo je i dobre vijesti iz Eurostata oko postotaka vezano za zapošljavanje u prvom tromjesečju.

"Hrvatska je uz Rumunjsku i Maltu među onima kojima taj postotak raste najbrže u prvom tromjesečju", rekao je Plenković. 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.