MINUTA ZA DOMOVINU

VIDEO - SVIREPI ZLOČIN PODNO PAPUKA Nemoćni četnici, bježeći pred HV-om, masakrirali 47 civila u Voćinu i okolici

Autor

Marko Štefelić

U jesen 1991. godine, u Hrvatskoj su se vodile žestoke borbe s velikosrpskim agresorom, koji je u to vrijeme imao jedan jedini cilj. Baciti na koljena našu zemlju, prisiliti je na predaju. Pritom nisu birali nikakva sredstva. Mučki su ubijali vojnike, zarobljenike, civile i to na najužasnije načine... Poseban je strašan bio zločin u mjestima pod Papukom. 

30.11.2018. u 10:55
Ispiši članak

Redali su se zločini srpskih krvnika iz dana u dan, mučne scene ostat će nam zauvijek urezane u pamćenje. 

Nakon pada Vukovara, agresor je želio ovladati što većim dijelom teritorija u Slavoniji. Svakodnevno su udarali na Osijek i Vinkovce te na mjesta na zapadnoslavonskom ratištu. 

Uspješna operacija 'Strijela'

Ipak, pred kraj 1991. godine uspješno je izvedena operacija 'Strijela'. Trajala je od 28. studenog do 26. prosinca 1991. godine. Bila je to vojnoredarstvena akcija na zapadnoslavonskom bojištu kojom je oslobođen Voćin i još 23 naselja. U njoj su oslobobođeni i značajni radiorelejni objekti na Ivančici, Papuku, Moslavačkoj Gori te Psunju. 

No prilikom povlačenja iz Voćina i Huma 12. i 13. prosinca, pripadnici 'Bijelih orlova' i četnici likvidirali su 47 civila i to na najgore moguće načine.

Muškarci, žene i starci su zlostavljani, potom mučeni da bi na kraju bili ubijeni. 

Provedena je detaljna forenzička istraga zločina, a javnost je doznala strašne detalje onoga što se događalo. 

Dvije žrtve, bračni par, nađeni su vezani lancima i zapaljeni. Velik broj žrtava ubijen je motornom pilom, noževima, sjekirama i drugim oružjem. Jedini nehrvat, žrtva masakra, bio je 77-godišnji Srbin S.N. koji je pokušao intervenirati da se zaustavi pokolj Hrvata. On je bio mučen, a zatim na smrt pretučen.

Kada su napuštali Voćin, u noći 13. prosinca 1991. Srbi su uništili hrvatske kuće i eksplozivom razorili mjesnu katoličku crkvu staru preko 500 godina, u kojoj su skladištili oružje. Prema izvještajima, još 20-ak hrvatskih mještana u susjednim selima (Bokanama, Kraškoviću, Miokovićevu i Zvečevu) također je strijeljano.

Opsežna dokumentacija o zločinima

O zločinima u Voćinu i Humu te drugim selima podno Papuka, postoji opsežna dokumentacija, radi se zapravo o najdokumentiranijem ratnom zločinu na teritoriju Hrvatske tijekom Domovinskog rata. 

Strani medicinski stručnjaci na poziv Foreign Press Biroa iz Zagreba vrlo brzo su se pojavili na prizorištu zločina, čim su hrvatske snage oslobodile selo, omogućivši forenzičku istragu. 

Zgrožen onime što je vidio u Voćinu, dr. Jerry Blaskovich iz Kalifornije, voditelj liječničke forenzičarske ekipe koja je istražila zločin, posvetio je veći dio svojeg slobodnog vremena da bi preko medija upoznao prije svega američku javnost sa stvarnim stanjem rata u Hrvatskoj, o kojem su vodeći američki mediji pod utjecajem srpske propagande prenosili iskrivljenu sliku. 

Uvid u zatečeno stanje u Voćinu imao je i američki senator Frank McCloskey pa su članovi američkog Kongresa dobili istinito izvješće iz prve ruke. 

Voćin je Hrvatska vojska oslobodila 15. prosinca.

Upozoravamo da je dio scena u priloženom videu vrlo uznemirujuć. 

 

ČLANAK JE REALIZIRAN U SKLOPU PROJEKTA ''MINUTA ZA DOMOVINU''

‘’Minuta za domovinu’’ zamišljena je kao serija novinarskih članaka o herojima i bitnim obljetnicama Domovinskog rata. Cilj projekta je njegovanje uspomene na ljude koji su podnijeli žrtvu za domovinu i na događaje koji su bili presudni u bitci za neovisnu Hrvatsku. Ideja je potaknuti građane da, čitajući o važnim obljetnicama, odvoje minutu svoga vremena za prisjećanje na heroje i na dane ponosa.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.