MEDVED IZVIJESTIO O AKTIVNOSTIMA STOŽERA ZA SANACIJU POSLJEDICA POTRESA

VIDEO: SJEDNICA VLADE Građani na potresom pogođenim područjima neće plaćati struju ni HRT pretplatu, odluka vrijedi do ožujka

Autor

U ponedjeljak u 15 sati počela je sjednica Vlade na kojoj se govorilo o otpisu potraživanja krajnjim kupcima koji su stradali tijekom razornog potresa na području Banovine.

18.01.2021. u 15:34
Ispiši članak

Javnosti se najprije obratio premijer Andrej Plenković.

"Danas imamo sjednicu Vlade koja je vezana za aktivnosti oko potresa", rekao je Plenković pa najavio dodatna objašnjenja od strane Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i čelnika Stožera za sanaciju posljedica potresa.

Govorilo se i o otpisu potraživanja za energiju krajnjim kupcima, odnosno na režijske troškove za struju i plin. 

"Imamo ohrabrujući silazni trend. Dobro je da nam je tjedni prosjek pao na razinu od sredine listopada. U padu je broj preminulih, broj osoba na respiratoru u odnosu na vrhunac od prije mjesec dana. Pao je na razinu od prije dva mjeseca. To su dobri pokazatelji, mjere i odgovorno ponašanje su dokaz tome. Odgovornost svih nas jako je važna. Ovo smo uspjeli bez policijskog sata. Ako tako nastavimo, moći ćemo promišljati i o postupnom popuštanju mjera. Jedan od prvih signala je početak polugodišta", govorio je premijer.

"Važno je da nastavljamo s kampanjom cijepljenja, danas su stigle nove doze. Očekujemo odobrenje EU AstraZenece, to bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo one najugroženije", rekao je.

Potom se obratio i čelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved.

"U razdoblju od 14-17. siječnja redovito su održavane sjednice Stožera za sanaciju posljedica potresa. Održan je i tematski sastanak ministarstva financija koje je izradilo smjernice i preporuke... Lokalni stožeri proslijedili su 2500 zahtjeva za privremeni smještaj, 757 je prioritetnih zahtjeva. Ojačani su timovi za postavljanje kućica u funkciju. 2405 osoba evidentirano je van SMŽ. Donesen je zaključak o nabavi materijala na sajmištu u Petrinji", govorio je pa nastavio:

"Donosena je odluka o mobilizaciji tvrtke... usuglašeno je da oni dostavljaju hranu. Od zadnje sjednice sva naše sastavnice djeluju u okviru svojih nadležnosti".

"Bitno je da su sastavnice djelovale još intenzivnije. Podijelili smo 53 tone hrane, 5774 obroka za operativne snage. Obzirom na posljedice potresa, održali smo sastanak za psihotraumu. Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, zaprimio je više od pet tisuća novih zahtjeva, a 46.902 štete su prijavljene. Ovo govori o naporima koji čine naši vrijedni inženjeri.

'Crvenu naljepnicu' ima 2369 objekata. U razbolju koje je pred nama slijedi intenziviranje aktivnosti kordinacije s jedinicama lokalne samouprave. Jednako tako, slijedi i primjena svih mjera koje ćemo danas usvojiti", govorio je Medved.

Otpis potraživanja 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako se zaključkom zadužuje HEP da sanaciji šteta na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji doprinese tako da se krajnjim kupcima kategorije kućanstvo, čiji su objekti oštećeni, otpišu sva potraživanja vezana uz isporučenu električnu energiju te druga potraživanja odnosno naknade u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje siječanj, veljača i ožujak ove godine.

Za krajnje kupce iz kategorije kućanstva, čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji opskrbljivač nije HEP već netko drugi, neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije, rekao je Ćorić.

Izvijestio je i kako će se za potresom oštećene objekte otpisati i potraživanja vezana za premještanje priključaka na elektroenergetsku mrežu na privremeni zamjenski objekt, uključujući i izgradnju novog priključka na istoj lokaciji, te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja novog odnosno obnovljenog objekta.

HEP će kroz svoja povezana društva krajnje kupce iz kategorije kućanstvo, čiji su objekti također pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava HEP-a otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za siječanj, veljaču i ožujak, rekao je Ćorić. 

Ćorić je nakon vlade na twitteru napisao kako je uputio poziv i drugim opskrbljivačima da se uključe u akciju otpis računa budući da dio kućanstava na potresom pogođenim području koristi njihove usluge.

"Nadam se da će se pridružiti ovoj inicijativi", napisao je Ćorić, a u izjavi nakon sjednice vlade rekao je da se s tim u vezi čuo s čelnicima opskrbljivača.

Na pitanje novinara iznio je i podatak da na području cijele Sisačko-moslavačke županije rade četiri opskrbljivača električnom energijom, uključujući i HEP, a na područjima pogođenih potresom njih tri.

Vlada je u ponedjeljak odlučila i interventnih 25 milijuna kuna izdvojiti za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama u iznosu od 25 milijuna kuna, a što će osigurati Hrvatske ceste.

Prve procjene šteta na mreži državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Sisačko-moslavačke županije utvrđene su u iznosu od 57 milijuna kuna (bez PDV-a), rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.  

Odlukom će se, kako je pojasnio,  sanirati šteta na 11 županijskih cesta duljine oštećenja 7,5 kilometara procijenjene vrijednosti 4,1 milijuna kuna bez PDV-a, 11 lokalnih cesta duljine oštećenja 19,8 km, procijenjene vrijednosti 8,65 milijuna kuna bez PDV-a kao i pet mostova procijenjene vrijednosti oštećenja od oko tri milijuna kuna.

Potres je aktivirao i pet klizišta i jedan odron čija je procijenjena vrijednost sanacije 3,1 milijun kuna. Procijenjeni trošak projektiranja klizišta i mostova je je 1,5 milijuna kuna. 

HRT - obustava pretplate

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, rekla je: "Ovim zaključkom zadužuje se HRT da se u svrhu pomoći oslobode korisnici pristrojbe oni koji su pretrpjeli štetu na razdoblje od tri mjeseca s mogućnošću produljenja".

Za nabavu stočne hrane 1,5 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, obrazlažući  prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području pogođenih županija i to putem nabave stočne hrane, rekla je da će se osigurati nesmetana hranidba stoke  s ciljem osiguranja nastavka stočarske proizvodnje. 

Ministarstvo poljoprivrede će sredstva za provedbu odluke, istaknula je,  koristiti za potrebe opskrbe stočnom hranom sukladno potrebama koje će utvrditi stručne službe Ministarstva poljoprivrede.

Najveći problem, otkrila je, zasad predstavlja nedostatak koncentratnih krmiva i krmnih smjesa. Za 30  dana predviđa se tako nabavka 621.500 kilograma koncentrirane hrane pri čemu se namjerava pomoći ishrani 1.800 goveda, 3500 svinja, tisuću kopitara, oko 500-njak ovaca i koza i 10.000 peradi u razdoblju od najmanje 30 dana. To će stajati 1,5 milijuna kuna, što je  osiguralo njezino ministarstvo.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.