SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković: Štrajk stvara lošu atmosferu među roditeljima; govorio o Schengenu, najavio i velike izmjene Kaznenog zakona

Autor

Petra Vuka

Premijer Andrej Plenković na početku još jedne sjednice Vlade dotaknuo se aktualnih tema - zeleno svjetlo Europske komisije Hrvatskoj za ulazak u Schengen, sastanak Europskog vijeća, višegodišnji financijski okvir, štrajk prosvjetara te izmjena kaznenog zakonodavstva.

24.10.2019. u 10:06
Ispiši članak

Na početku 186. sjednice Vlade premijer se osvrnuo na proces ulaska u schengensku zonu koji traje četiri godine te na 270 milijuna eura koje je uloženo u različite aspekte Hrvatske policije i kontrole granice.

"Ono što nam sada predstoji je vrlo intenzivan nastavak političko diplomatskih aktivnosti prema državama članicama u Europskom parlamentu. Očekujemo da u tom procesu razgovori koje ćemo voditi budu intenzivni, da se temelje na meritumu i da pokušamo otklanjati sva ona nastojanja i pitanja koja su se miješala sa supstancom Schengena", rekao je premijer.

Posebno je zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i pripadnicima hrvatske policije i svima koji su radili konkretno ovome kao i diplomatskim aktivnostima.

Vezano za sastanak Europskog vijeća, premijer je istaknuo da je dogovor za Brexit od prošlog tjedna dobio većinsku podršku u Zastupničkom domu te da u ovom trenutku nemaju saznanja, ako bi došlo do proširenja, koliko bi to sve zajedno trajalo.

Sljedeća tema je višegodišnji financijski okvir.

"Moja procjena je da, nakon ovih rasprava, s vrlo visokim stupnjem sigurnosti možemo očekivati da se dogovore za idućih sedam godina prebaci za vrijeme hrvatskog predsjedanja, što nam dodatno daje važnost razdoblju od šest mjeseci kada ćemo mi imati odgovornosti", rekao je.

Loš dio Europskog vijeća, istaknuo je, odnosio se na nedonošenje odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Hrvatska je pozicija bila kontinuirana i konzistentna. Podržavali smo to otvaranje. Nažalost, nekoliko, i to vrlo manji broj članica, nije bio spreman na otvaranje. Nastavljamo s potporom objema zemljama", rekao je Plenković.

Plenković je još jednom istaknuo postignuća koja je Vlada učinila za povećanje plaća, prijedloga 2+2+2 te je naglasio kako je nekima u mandatu ove Vlade plaća narasla i za više od 20 posto.

"To su ozbiljna povećanja dohotka koja nisu usporediva s ranijim vremenima. Ova Vlada je napravila iskorake da plaće rastu i u privatnom sektoru", rekao je. Dodao je kako su obećali i povećati osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna te je najavio i da će idući tjedan na Vladi, nakon konzultacija s socijalnim partnerima, dogovoriti o povećanju minimalne plaće.

Osvrnuo se i na sami štrajk.

"Mislim da nije dobar, stvara jednu lošu atmosferu među roditeljima, stvara jednu nepotrebnu atmosferu pritiska na određene županije", rekao je te dodao da su novi sastanci odgođeni za ponedjeljak.

Apelirao je na čelnike sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju da sjednu za stol i realno pogledaju što su sve napravili u odnosu na učitelje i profesore, čiji rad poštuju i važni su za provođenje reforme obrazovanja.

Istaknuo je važnost posjeta njemačkog ministra gospodarstva te kako je Hrvatska na ljestvici Doing Business s 58. mjesta došla na 51. mjesto.

Podsjetio je i kako je Hrvatska nedavno zabilježila i i pozitivan pomak, sa 68. na 63. mjesto, u izvješću o globalnoj konkurentnosti Svetskog gospodarskog foruma. 

"U svakom slučaju, trebamo i dalje napraviti iskorake u unaprjeđivanju različitih aspekata poslovanja kako bismo po različitim kriterijima bili još više na ljestvici i time na neki način poboljšavali i poslovnu klimu, privlačili investicije i bili jedno pouzdano pravno, porezno ozračje za daljnja ulaganja", kazao je Plenković.

Nakon objave izvješća "Doing business 2020", Svjetska je banka u četvrtak priopćila da je Hrvatska provela tri reforme.

Tema koja će obilježiti sjednicu Vlade je ona o paketu izmjena kaznenog zakonodavstva, tj. Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku te Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

"Mislim da smo metodološki uključili, ne samo brojne stručnjake, već i udruge koji se ovime bave", istaknuo je.

U ovom će zakonskom paketu dodijeliti status službenih osoba i djelatnostima socijalne skrbi, odgoja, obrazovanja, što bi značilo da i učitelji ovim zakonom postaju službene osobe.

Naveo je i da su kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i u suradnji s Ministarstvom socijalne politike osigurali dodatnih 70 milijuna kuna za osiguravanje rada skloništa za žene žrtve nasilja te do kraja godine rad na dovršetku šest sigurnih kuća u onim županijama koje ih nemaju.

"Imamo niz zakonskih, ali i operativnih i financijskih iskoraka. Vjerujem da će ovakve izmjene naići na jednu, vjerujem, unisonu potporu u Hrvatskom saboru", poručio je.

Naglasio je još kako iz Kaznenog zakona brišu djelo teškog sramoćenja koje nije zaživjelo u praksi te je zaključio kako je to signal daljnje poštivanje slobode medija.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.