ŽESTOKO U SABORU

VIDEO Plenković protiv Grbina: Vi biste sada zbog muljanja trebali šutjeti jedno godinu dana, još nam imputirate Perkovića i Mustača. Jeste li vi normalni?

Autor

Josip Senjak

Saborskim aktualnim prijepodnevom, na kojemu će 40 zastupnika postaviti pitanja članovima Vlade RH, Hrvatski sabor počeo je novu, 11. sjednicu, koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovito zasjedanje.

20.04.2022. u 09:27
Ispiši članak

11.48 Sljedeći se oglasio Krešo Beljak (HSS). 

"Zbog rata u Ukrajini događaju se tektonske promjene. Jeste li svjesni da nam možda slijedi i prehrambena kriza? Imamo Ministarstvo poljoprivrede u katastrofalnom stanju, češljaju se sadašnji i bivši zastupnici i događaju se stvari koje su sve, samo ne strategija kako prehraniti Hrvatsku u eventualnim kriznim godinama koje dolaze?", pitao je Beljak Plenkovića. 

Premijer je odgovorio da je jedan od elemenata rast cijena hrane, a da što se tiče opskrbe, Hrvatska nije u bilo kakvoj ugrozi što se tog sektora tiče. 

"Jest činjenica da rastom cijena energenata rastu i cijene hrane. Paket je sadržavao smanjenje cijene PDV-a, vrlo važno je da vidite da mi kroz cijelo vrijeme gledamo ono što je najbitnije".  

11.40 Ivana Kekin (Možemo) govorila je o otoku Iloviku.

"Vaš uspjeh možemo promatrati kroz rast, imamo rast luke 150 puta, rast trajanja puta za otočane 800 posto, rast broja dana u kojima otočani nikako neće moći do Lošinja. Nadležno Ministarstvo navedeni projekt težak 80 milijuna kune valoriralo odobrilo u svega 24 sata. Ako se projekt nastavi, uslijedit će strmoglavi pad stanovništva na otoku Iloviku. Hožete li vratiti liniju 311?"

"Nemam pojma o tom projektu, prvi put čujem za njega. Odgovorit ću vam pismeno, ali drago mi je da brinete za naše na Iloviku, ali treba ih povezati", odgovorio je Plenković. 

11.21 Javio se i Peđa Grbin (SDP). 

"Znam da ste zaokupljeni rekonstrukcijom Vlade i nalaskom nekoga tko će na sebe preuzeti dio odgovorni za muljaže Paladine. Znam da vam cijela priča s Mustačem i Perkovićem dolazi kao naručena, možda i je od vas naručena. Ne morate se onda baviti onome što tišti većinu naših sugrađana. Nećemo vam dopustiti da se time ne bavite. Prije dva mjeseca Vlada je predstavila paket mjera za borbu protiv rasta cijena, ali zbog rata u Ukrajini i drugih pritisaka cijene su nastavile rasti. U ova dva mjeseca Vlada nije radila svoj posao. Kada će napokon ta rekonstrukcija i hoćete li se maknuti ili početi raditi svoj posao?", pitao je Grbin Plenkovića. 

Uslijedio je žestok odgovor. 

"Vidim da su vas stavili tamo na kraj klupe, to isto puno govori o snazi SDP-a i moram priznati da mi je malo nakon zadnjeg pitanja gdje ste napali Zvonka Frku Petešića, sad kad smo otkrili da ste bili muljator koji ste koristili novac za odvojeni život godinama pa se predstavili kao humanitarac i donirali države pare, ne znam kome, malo mi je ispod razine da vi tako pronalazite naslov da nama nešto prigovarate. Vi biste sada trebali šutjeti jedno godinu dana da nitko ne zna da postojite i da ne dolazite ovdje, da se zaboravi to što ste vi učinili. I ne kao obični zastupnik, vi ste predsjednik SDP-a. I vi hladno, bez da trepnete, docirate nama. Još ste mi Zvonka zadnji put napali zajedno s vašim jatakom Milanovićem, a sjećam se što sto govorili kad sam išao u Ukrajinu, da smo mi šarlatani, da se ne kužimo u vanjsku politiku, već da ćemo se pouzdati u vaše analize. Toliko ste bezobrazni i niski da nama imputirate tezu da smo mi naručili Perkovića i Mustača. Jeste li vi normalni? Što je vama? Inicijativu koja je orkestrirana s vaše strane prebacujete nama. Kako vas to nije sram? Vaše kolege, nešto manje nego što ima socijaldemokrata, trebalo bi biti sram". 

Grbin nije ostao dužan.

"Zahvaljujem, između vas i mene postoji ogromna razlika. Kada se oko mene postavi neko pitanje, doći ću pred ljude koji ga postavljaju i odgovorit ću na ono što me se tiče. Vi danas imate situaciju, kazneni postupak, ne može objasniti podrijetlo imovine, drugog optužuju da je sudjelovao u dodjeli milijarde državnih kuna i vama to ne smeta i vi bilo kome bilo što predbacujete. Vaša je Vlada ne samo nefunkcionalna, korumpirana, i ako se možete ili hoćete sakriti iza mojih 2,10 metra, nećete uspjeti. Vrijeđajući i izbjegavajući odgovor niste pljunuli u lice meni, nego onima koje trebate zastupati". 

10.51 Zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pitao je koji je rok za završetak projekta autoceste Zagreb-Sisak. 

Ministar prometa Oleg Butković rekao je da se trenutno ulaže više od 25 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu . 

"Završetak autoceste do Siska jedan je od najvažnijih projekata ove Vlade. U veljači ove godine zaključen je ugovor o gradnji autoceste do Siska od 281 milijun kuna bez PDV-a. Radovi idu jako dobro. Projekt se financira iz redovnih sredstava, a ne kreditnih. Gradit će se i novi čvor Žažina koji će biti priključak Petrinje i Gline na autocestu. Rok je dvije godine od potpisa, dakle negdje u proljeće 2024. godine", odgovorio je Butković.

10.33 Javila se i Sandra Benčić (Možemo) s pitanjem za premijera. 

"Vama i svima koji sudjeluju u šaradi čestitam na još jednom plasmanu klasične hrvatske antiteme pod nazivom Perković i Mustač. To pokazuje koliko u parlamentu na ovoj strani (pokazivala je HDZ op.a.) ne pokazuje javni interes, jer oni su bitniji od tisuća sugrađana koji čekaju obnovu i treći Božić će dočekati u kontejnerima. Vaša Vlada ima više razloga zbog čega se treba dići i raspisati izbore. Nekoliko je ljudi pod kaznenim istragama, pitam ministre, a ne znamo hoće li sutra moći to izvršavati. Upravo ste vi kao premijer osobno odgovorni za činjenicu da ste izgradili nula zamjenskih kuća za žrtve potresa. Nakon dvije godine, da ste poslali Grunfa iz Alana Forda, sagradili biste ih više. Vi izabirete ministra koji se mjesec dana bavi vlastitim aferama umjesto obnovom", rekla je Benčić. 

Plenković nije ostao dužan. 

"Moram pitati pratite li medije i što mi imamo s Perkovićem i Mustačem? Gledajte na ove koji vas podržavaju, na Pantovčak, tamo vam je orekstar, sinopsis, scenarij, vi ste si kao OK, naslikavate se skupa i podržavate istu viziju, ovakvo besramno izvrtavanje teza je vaše. Ne bavimo se jer se nismo mi toga sjetili, nego akteri koji vas podržavaju. Što se tiče Vlade i rekonstrukcije, ne ide to tako. Možete pjevati dvije godine, nećete vidjeti izvanredne izbore. Toliko izazova, i tu smo. Jesmo li sve izazove riješili, jesmo li na nogama? Jesmo. Što ste vi napravili za Zagreb, koji je vaš rezime? Stisli smo vas da se pokrenete, imate više od 100 milijuna eura u EUSF-u za infrastrukutru. Ministri su išli crtati kako se povlače ta sredstva. Neka se ispituje ministra koliko treba, to je dio demokracije, ali to je tako. Njegova je zadaća da ubrza obnovu, i u Zagrebu i na Banovini", odgovorio je Plenković. 

Benčić je imala komentar. 

"Moram vam reći u čemu su vaši odgovori kreativni. Da je privatna stvar Paladine to što ima 10 posto udjela u Kuparima, što je strateški projekt Vlade, njegovog Minisatsrva, to je jako kreativan dogovor. Kao i to da ste kao premijer pregovarali s EU za sredstva iz fondova, to je neviđeno i čestitam vam na tome. Kad ste već tako inovativno pregovarali, ujedno ste pet mjeseci bez ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje kojeg vam je policija odvela. Dva natječaja su vam propala i ne možete ih naći, kao što ne možete naći ni nove ministre. Što je Paladina sagradio ako ima iskustva?".

10.19 Oglasila se i Ružica Vukovac

"S obzirom da je Sberbank prodao udio u Fortenova grupi mađarskom fondu Indotek, je li vam prihvatljiva činjenica da se nauštrb hrvatskih poduzetnika jačaju susjedni, oni iz Mađarske? Hoće li Mađari postati lideri i u prehrambenom sektoru?", pitala je.  

Odgovorio je Plenković. 

"Sberbank je bila vjerovnik, a onda dioničar Fortenove. Poznato je da jako dugo nastoje prodati svoj udio. S obzirom na rusku agresiju i režime restriktivnih mjera, smatramo da je odluka da proda 43 posto udjela u Fortenovi za kampanju jako dobra i blagotvorna. Ona je sada na tržištu neopterećena dominantnim imidžem ruskog suvlasništva. To nisu odluke na koje utječe hrvatska Vlada. Prošlo je pet godina od krize u Agrokoru. Imali smo zadaću da preživi kompanija, dobavljači i OPG-i, i mi smo u tome uspjeli bez troška za državu i proračun. Otalo je više od 50 tisuća radnika u okviru Fortenove i kompanija u njenom sustavu", odgovorio je premijer. 

10.01 Zastupnica Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) govorila je o Ivanu Paladini

"Oko je njega više nepoznanica nego oko diferencijalne jednadžbe. Oko njega ima puno suspektnih pitanja. Ovakav početak mandata ne ohrabruje naše građane. Rekli ste da ste razgovarali s njim prije nego što je postao ministar. Zanima me što ste ga pitali da ste tako čvrsto stali iza njega", rekla je. 

"Drago mi je da ste sigurni da ćemo mandat odraditi do kraja. To će za dva tjedna biti dulje nego ijedna Vlada u povijesti Hrvatske", počeo je Plenković pa nastavio: "Ministar je ovdje. Kad smo razmišljali o tome tko će biti ministar, onda smo zbog ključne teme, a to je pitanje obnove, išli s čovjekom koji ima moj respekt, koji je koalicijski partner, onda su se svi obrušiia na njega (Stjepan Čuraj op.a.). Onda smo posegnuli za čovjekom koji ima iskustva u graditeljstvu, realizaciji projekata, privatnom sektoru. Sad opet nije dobro. Ne valja političar, tko ima dignitet, ako stavite nekoga tko nijednu kunu nije zaradio u državnom sektoru i tko je rekao da sve može opravdati i argumentirati, opet nije dobro. Izložio je pet točaka za dinamiziranje obnove i od njega imam velika očekivanja, na njemu je da sam tumači svoju imovinu, a to me nije briga, bitno je da se bavi obnovom". 

9.38 Prvi se oglasio Hrvoje Zekanović o inicijativi generala za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

"To i nije njihova inicijativa, nego gospodina s Pantovčaka, čovjeka kojeg danas možemo nazvati glasnogovornikom Kremlja. Zaboravlja da je Kremlj u Moskvi, a Pantovčak u Zagrebu", rekao je Zekanović i dodao da je jedan od potpisnika jedan od glavnih zagovornika sličnih teorija kao i Milanović, a to je, kako je rekao, admiral Davor Domazet Lošo.

"U posljednje vrjeme pokušava relativizirati rusku agresiju, a slično je govorio i o borbi protiv pandemije. Sad znamo da je sve bilo financirano ruskim novcem. Zanima me vaš komentar".

Premijer Andrej Plenković izravno je prozvao predsjednika RH Zorana Milanovića premda ga nije prozvao imenom. 

"Prvo, HDZ jeprotiv. Smatramo da ovakva inicijativa treba ići od onih koji za to imaju naslov. Neki dan je u splitskoj politici ova propala ekipa koja je vodila Split godinu dana i ničim izazvana odvela Splićane u izbore govorila o aluziji, smokvinom listu. Ovo je krošnja listova ničim izazvana na štetu onih koji su potpisali ovaj apel i mislim da je to velika slabost, slabost onoga koji je trebao podnijeti zahtjev, a to je pravni zastupnik ili obitelj, a ponajviše slabost onoga koji šuti i čeka što ćemo mi svi kazati, a to je jedini koji prema Ustavu ima u nadležnosti davati pomilovanja, premda je u kampanji  govorio da je to institut koji neće koristiti. I krošnja listova i nepotrebno uvlačenje heroja Domovinskog rata u temu koja dijeli društvo, već se sada vidi među generalima, braniteljima i hrvatskom biću". 

"Očito je to orkestar gdje se prave nevješti, a sami govore o tome kako su dogovarali akciju. Hrvatska je vidjela puno orkestriranih akcija, ovo je jedna od tih. Mi nemamo ingerenciju, možemo reći stav, odlučit će netko drugi. Ova vaša opaska o glasnogovorniku Kremlja je vrlo zanimljiva, prošlo je 55 ili 56 dana od početka ruske agresije, poslao sam mu pismo za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost 24. veljače, odgovora nema. Mi smo vjerojatno jedina članica EU koja ima to Vijeće, a da u 55 dana ovakvog šoka i brutalne agresije  se još nismo sastali. Da je obrnuto, ja ne bih mogao proći po hodniku po hodniku bez 100 pitanja zašto se nismo sastali", rekao je Plenković.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.