IZVJEŠĆE O RADU VLADE

VIDEO Plenković: Povećat ćemo plaću državnim i javnim službenicima, zbog toga odgađamo smanjenje stope PDV-a

Autor

Josip Senjak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković Saboru podnosi godišnje izvješće o radu Vlade, a nakon toga je na dnevnom redu oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

16.10.2019. u 10:45
Ispiši članak

To je treće godišnje izvješće koje premijer Plenković podnosi Hrvatskom saboru. Saborskim Poslovnikom premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće. Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno.

"Danas imam čast izvijestiti vas o radu Vlade u trećoj godini mandata, godini u kojoj smo očuvali političku stabilnost, učvrstili gospodarski rast, nastavili s poreznim rasterećenjima i strukturnim reformama, godini u kojoj smo pokrenuli izuzetno veliki broj infrastrukturnih projekata, značajno povećali korištenje europskih fondova i vratili investicijski kreditni rejting. Godini u kojoj smo postigli snažan rast zaposlenosti, plaća, mirovina i socijalnih davanja, čime kontinuirano podižemo standard života naših sugrađana", počeo je s izlaganjem Plenković.

Zatim se osvrnuo na početak mandata. 

"Prije tri godine kada smo preuzeli odgovornost zatekli smo polarizirano društvo, političku nestabilnost, visoku nezaposlenost, previsoke poreze, loš kreditni rejting, sporu provedbu strukturnih reformi, slabu iskorištenost europskih fondova, a ubrzo smo bili suočeni s krizom sistemskih razmjera u Agrokoru. Danas, iako je još mnogo posla pred nama, možemo utvrditi da smo u svim tim područjima ostvarili značajan napredak i postigli opipljive rezultate na političkoj, gospodarskoj i društvenoj razini. Zdrav gospodarski rast koji danas ostvarujemo ne temelji se više na zaduživanju, već na reformama, ulaganjima, fiskalnoj konsolidaciji i korištenju članstva u Europskoj uniji", rekao je i da je Sabor na inicijativu Vlade od početka mandata donio 585 zakona. 

Ponovio je da štite i unapređuju manjinska prava jer to drže"civilizacijskim imperativom". 

Izvješće, kako je rekao, predstavlja kroz četiri glavna stupa: pravnu sigurnost, konkretnije, konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerni razvoj, zaštita obitelji, tolerantnog i pravednog društva te jača i sigurna Hrvatska u Europi i svijetu. 

"Reorganizirali smo mrežu pravosudnih tijela te osigurali bolju dostupnost sudova građanima. Prije tri godine, zatekli smo gotovo 530 tisuća neriješenih predmeta, a do ljeta ove godine pao je na 350tisuća. Ukupan broj pravosudnih tijela smanjili sa 116 na 108", dodao je.

Izjavio je kako je broj blokiranih građana smanjen s 325 tisuća u ožujku 2018. na 251 tisuću u kolovozu ove godine.

"Radimo na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji , uz redovan dijalog održali smo 10 sjednica Vlade diljem Hrvatske, na kojima smo za razvoj tih županija, gradova i općina ugovorili projekte vrijedne ukupno 25,6 milijardi kuna. Održano je i šest sastanaka sa županima... Postižemo jedno od najbržih smanjenja javnog duga u EU. U protekle dvije godine ostvarili smo suficit opće države. BDP kontinuirano raste po stopi dotri posto, ali odsad na zdravim temeljima".

Rekao je da o povjerenju u ekonomsku stabilnost najbolje govori činjenica da smo se ove godine prvi put izdali trezorski zapis Ministarstva financija s negativnom kamatnom stopom, a dvije od tri najveće svjetske rejting agencije podigle su kreditni rejting na razinu investicijskog.

'Povećanje plaća državnim i javnim službenicima'

"Pojednostavili smo porezni sustav i učinili ga stabilnijim i pravednijim. Kroz prva tri kruga porezne reforme, porezno smo rasteretili građane i poduzetnike za 6,5 milijardi kuna, a danas je zadnji dan javnog savjetovanja za nova porezna rasterećenja. Broj zaposlenih u srpnju dosegnuo je milijun i 578 tisuća. To je najveći broj zaposlenih u od neovisnosti. U svega tri godine stvoreno je 103 tisuća radnih mjesta", nastavio je predsjednik Vlade i dodao:

"Ponudit ćemo povećanje plaća u idućoj godini od 6,12% svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po dva posto. Da bismo to mogli osigurati, odgađamo smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja".

Jedan od ključnih ciljeva Programa Vlade je i osiguravanje trajnog i održivog gospodarskog rasta, nastavio je.

"Provedbom mjera tri Akcijska plana za administrativno rasterećenje gospodarstva otvaramo prostor za administrativno rasterećenje od 2,7 milijarde kuna".

Kako je rekao, od 2017. je privučeno milijarda i 800 milijuna € izravnih inozemnih ulaganja.

"Unaprijedili smo propise koji uređuju sustav poticanja ulaganja te uvjete za realizaciju velikih strateških projekata".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.