BANSKI DVORI

VIDEO Plenković otkrio projekcije: Evo kada bi proračun napokon trebao biti u plusu!

Autor

mš/h

Na sjednici Vlade RH usvojen je rebalans ovogodišnjeg i prijedlog državnog proračuna za 2018., a ministar financija Zdravko Marić najavio je i kako će zajednička obilježja ta dva prijedloga biti odgovorno upravljanje javnim financijama, daljnje smanjivanje javnog duga, kao i deficita, koji je, kako je rekao, već lani bio na povijesno niskoj razini.

02.11.2017. u 10:00
Ispiši članak

Premijer Plenković na početku je spomenuo najavu uvođenja eura u Hrvatskoj.

"Kao što je poznato, prema ugovoru o pristupanju iz 2011., što je potvrđeno i na referendumu 2012. te ratificirano u Hrvatskom saboru, Hrvatska je već prihvatila pravnu i političku obvezu uvođenja eura. U ugovoru jedino nije bilo definirano kada će se to ispuniti", rekao je premijer na početku sjednice.

Dodao je da je zadaća Vlade, koja "zna što su bili pretpristupni pregovori" i u kojoj sjede akteri koji su sudjelovali u procesu, da uvođenje eura bude jedan od dva glavna procesa u odnosu prema EU, a drugi bi bio ulazak u Schengen.

Osvrnuo se i na dobre turističke rezultate, a zahvalio je Ministarstvu obrane i hrvatskim pilotima koji su pomagali u gašenju požara na sjeveru Italije, na čemu se zahvalila i talijanska ministrica obrane. Spomenuo je i posjet državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Pietra Parolina.

Osvrnuo se i na rebalans proračuna, koji je glavna točka dnevnog reda današnje sjednice. 

"Naš okvir makroekonomske politike određen je izlaskom iz šestogodišnje recesije, temeljenom na rastu, izvozu roba i usluga, osobnoj potrošnji, investicijama uz kvalitetniju asporpciju europskih sredstava", kazao je Plenković. 

Dodao je kako se u 2018. godini očekuje realan rast od 2,9 posto BDP-a.

"U 2019. očekujemo rast od 2,6, a u 2020. od 2,5 posto BDP-a. Kada je riječ o rastu gospodarske aktivnosti, bit će važan za prihodovnu stranu proračuna, vidimo pozitivne efekte sveobuhvatne porezne reforme, gdje je velik broj naših građana i s  većim primanjima, a bile su uključene i mjere demografske politike, toga se stalno moramo prisjećati. Što se tiče rashoda, nastojat ćemo se voditi pametnom fiskalnom konsolidacijom i svim mjerama koje su usmjerene na poticanje razvoja, adekvatnom skrbi za cijelo stanovništvo, jačanje demografske održivosti, naglasku na skrbi o umirovljenicima, braniteljima, zaposlenicima, a ono što je po meni izrazito važno je da će ove godine manjak proračuna biti na razini 0,5 posto BDP-a, još bolji rezultat nego prošle godine. Nastojat ćemo uravnotežiti proračun, projekcije su da do 2020. planiramo proračunski višak od 0,8 posto BDP-a", rekao je Plenković. 

Lani je deficit proračuna opće države bio na razini 0,9 posto BDP-a.

 Plenković je poručio i da je važno da će se nastaviti i s brzim, dvostruko bržim od prosjeka EU, smanjivanjem udjela javnog duga u BDP-u.

"U 2018. naša je ambicija da to bude 76,6 posto BDP-a, u 2019. 73,4 posto, a u 2020. 69,5 posto BDP-a. Dakle to su okviri u kojima se kreće naša politika fiskalne discipline, održivosti i vrlo racionalnog pristupa javnim financijama", istaknuo je premijer.

 Na kraju ove godine udjel javnog duga mogao bi, kazao je, biti 79,8 posto BDP-a.

 "Ukoliko to ispunimo, došli smo na ispod 80 posto (udjela). To je i simbolički izrazito važan signal i vjerujem da će ovakvu odgovornu fiskalnu politiku i makroekonomske politike Hrvatske prepoznati i svi oni koji nas promatraju i koji žele vidjeti kako se snalazimo u okviru Europskog semestra i svih obveza koje su pred nama, a osobito glede smanjenja makreokonomskih neravnoteža, što je, nakon izlaska iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka, osnovni zadatak Vlade RH", zaključio je premijer.

 Prijedlogom proračuna za 2018. Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, odnosno za 6,1 posto viši u odnosu na aktualni proračun. Ukupni rashodi bit će, pak, 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši.

 Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, stoji u prijedlogu proračuna za 2018. godinu koji će Vlada uputiti u Sabor.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.